GuidePedia

0

Αμερικανικό think tank: «Έρχεται αναβάθμιση Ελλάδας-Κύπρου»

Οι ΗΠΑ είναι έξαλλοι οι Τούρκοι με το αμερικανικό Πεντάγωνο, θεωρώντας ότι στοχεύει δυναμικά να αλλάξει τον χάρτη της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, δημιουργώντας έναν «αμερικανικό άξονα» που θα εκτείνεται από την Ουγγαρία μέχρι τον Περσικό κόλπο.

Οι ΗΠΑ είχαν δημοσιεύσει εδώ και ένα χρόνο την ετήσια έκθεση τους για την Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (NSS), η οποία χαρακτήριζε την Κίνα και τη Ρωσία ως ανταγωνιστές, ενώ η Τουρκία δεν αναφέρονταν στην μελέτη ούτε ως «αντίπαλος» ούτε ως σύμμαχος και αυτό είχε προκαλέσει «έκρηξη» στην Άγκυρα σύμφωνα και με τον τουρκικό τύπο .

Όλα έχουν αλλάξει στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά γεωπολιτικά ινστιτούτα και σήμερα το Council of Foreign Relations, που έχει στενές σχέσεις με τον Λ. Οίκο, προχωράει σε ανάλυση-φωτιά και προειδοποιεί την Άγκυρα.

Η μελέτη των 68 σελίδων, η οποία κυκλοφόρησε από τον αμερικανικό τύπο, ανέφερε την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο μεταξύ των «φιλικών-συμμάχων» χωρών, όπως φυσικά και την Ελλάδα η θέση της οποίας αναβαθμίστηκε κατακόρυφα .

Η απουσία όμως οποιασδήποτε μνείας της Τουρκίας από τις ΗΠΑ στην έκθεση, παρά τις επανειλημμένες αντιρρήσεις της Άγκυρας για παραβίαση της συμφωνίας για την Συρία και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και οι συνεχείς προσπάθειές των ΗΠΑ να περικυκλώσουν το τουρκικό έδαφος με αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή από 40.000 σε μόλις λίγους μήνες σε 65.000, έχει «σημάνει» εδώ και πολλούς μήνες κόκκινο» στο Σαράι του Ερντογάν.

Η κρίση που βλέπουμε σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ξεκίνησε όπως νομίζουν πολλοί την περίοδο διακυβέρνησης από τον Ερντογάν, αλλά από την εποχή της μεγάλης επιχείρησης « Καταιγίδα της Ερήμου».

Η αμερικανική ηγεσία ήθελε την εξόντωση του Σαντάμ για να αποκοπούν οι Κούρδοι από το ιρακινό κράτος ενόψει του σχεδίου που αφορά την δημιουργία του Κουρδιστάν.

Την εποχή που ανήλθε στην εξουσία ο νυν Τούρκος πρόεδρος είχε κυκλοφορήσει ένα μπεστ σέλερ στην Τουρκία με τίτλο «Metal Storm», το οποίο περιέγραφε την στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας με στόχο την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Έτσι σήμερα βλέπουμε αργά-αργά την υλοποίηση αυτού του σχεδίου που θα καταλήξει στην υλοποίηση του κατά του σημερινού κράτους της Τουρκίας και των υπέρμετρων φιλοδοξιών για την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Την ίδια στιγμή οι σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου-Ελλάδας όπως αναφέρονται σε ανάλυση του ινστιτούτου Council of Foreign Relations με τίτλο «Ούτε φίλος ούτε Εχθρός-Το μέλλον των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων», τοποθετεί για ευνόητους λόγους την Άγκυρα σε καθεστώς «ουδέτερο» ως προς την Δύση και αυτό μας λέει πολλά.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ανακόψουν τις συνεχιζόμενες αλλαγές στις σχέσεις με την Τουρκία και να διαπραγματευτούν συμφωνίες για τη δημιουργία ή τη βελτίωση της αμερικανικής πρόσβασης σε βάσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιορδανία, τη Ρουμανία και ενδεχομένως το Ιράκ. Οι Έλληνες και οι Ρουμάνοι έχουν ήδη φιλοξενήσει αμερικανικές δυνάμεις και πιθανότατα χαιρετίζουν την επέκταση των στρατιωτικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Κύπρος ήδη φιλοξενεί μια απόσπαση της 9ης Reconnaissance Wing της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (για τα κατασκοπευτικά U2) στο νησί και ψάχνει για τρόπους βελτίωσης της γεωστρατηγικής της χρησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Η Τουρκία είναι και θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι εταίρος της συμμαχίας. Η Άγκυρα συνδέεται με την Ευρώπη μέσω εμπορικών ροών, επενδύσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά δεν επιθυμεί να αποτελέσει μέρος της Δύσης, όπως ορίζεται από φιλελεύθερους κανόνες, αρχές και ιδανικά. Οι δεσμοί του Ψυχρού Πολέμου έχουν αποδυναμωθεί εδώ και πολύ καιρό και η Τουρκία επιδιώκει να διαδραματίσει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης με δική της ευθύνη, με ελάχιστη εκτίμηση για τους στόχους ή τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτό είναι δικαίωμα της Τουρκίας και ακριβώς γι’ αυτό οι νομοθέτες των ΗΠΑ πρέπει να βάλουν στην άκρη τη μυθολογία του παρελθόντος και να επανεκτιμήσουν τη σχέση της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα».

«Στο μέλλον, η πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν θα είναι και εχθρός. Η Ουάσινγκτον μπορεί να συνεργαστεί με την Άγκυρα, όπου παραμένει εφικτό, να συνεργάζεται με τους Τούρκους όπου είναι απαραίτητο και να εργάζεται εναντίον τους όπου πρέπει», καταλήγει το αμερικανικό ινστιτούτο.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, δεν αφήνουν να επιβιώσουν «ουδέτεροι» σύμμαχοι και για αυτό και θα δράσουν με γνώμονα τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα τους στην Α.Μεσόγειο τα οποία είναι τεράστια και άπτονται με την οικονομική επιβίωση τους .

Η χθεσινή παρουσία άλλωστε του αεροπλανοφόρου USS H.TRUMAN και της ομάδας μάχης του στην περιοχή μας, τα αμερικανικά ραντάρ στην Β.Συρία και η συσσώρευση αμερικανικών δυνάμεων γύρω από την Τουρκία , έχει ως μοναδικό στόχο την επίτευξη του σχεδίου που περιέγραφε το μπέστ σέλερ στην Τουρκία με τίτλο «Metal Storm».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top