Οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν αστάθεια και ρευστότητα στις επιλογές των ψηφοφόρων λόγω της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών εξελίξεων με τη υπόθεση της Χ.Α.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis πέρα από την πρόθεση ψήφου αναλύει ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
Η μεγάλη πλειοψηφία διαφωνεί με την θεωρία των δύο άκρων, ενώ η ΝΔ δεν φαίνεται να ευνοείται ιδιαίτερα από το μέτωπο κατά της Χ.Α..
Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της ενημερωτικής ιστοσελίδας tvxs.gr, δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 2,5 μονάδες.
Η εξάντληση της υπομονής και των αντοχών του εκλογικού σώματος από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική αποτυπώνεται ανάγλυφα από το ότι η παρουσία της χώρας στη ζώνη του Ευρώ με κάθε τρόπο δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα: το 52% θεωρεί ότι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης πρέπει να είναι ο απεγκλωβισμός της χώρας από το μνημόνιο ενώ το 77% δεν πιστεύει ότι η ακολουθούμενη σήμερα πολιτική θα οδηγήσει στην ανάπτυξη από το 2014.
Ταυτόχρονα όμως, το 57% θεωρεί ότι η σημερινή Κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι οι εκλογείς δεν έχουν πειστεί – σε πλειοψηφικό τουλάχιστον βαθμό – ότι υπάρχει αξιόπιστη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση από την αντιπολίτευση.
Ως προς τα εκλογικά, η έρευνα καταγράφει σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου (διαφορά 2.6%), ωστόσο η μεγάλη ρευστότητα καθιστά εξαιρετικά επισφαλή οποιαδήποτε πρόβλεψη αποτελέσματος πιθανών Βουλευτικών Εκλογών. Η αδιευκρίνιστη ψήφος (Δεν αποφάσισα, Λευκό/Άκυρο, Δεν θα ψηφίσω, ΔΞ/ΔΑ) ξεπερνάει το 33% και η κατανομή των αναποφάσιστων με βάση τη δήλωση τους («Μεταξύ ποιων κομμάτων θα λέγατε ότι είστε αναποφάσιστος/η;») δίνει αυξημένες ελπίδες σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για βελτίωση των τελικών ποσοστών τους, με μεγάλο όμως βαθμό αβεβαιότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει περίπου 10 μονάδες υψηλότερη συσπείρωση από τη Νέα Δημοκρατία (61% έναντι 52%) και εισπράττει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του Ιουνίου 2012 (19%) και αξιοσημείωτο μέρος (απογοητευμένων;) ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (5%). Παρηγορητικό για το κυβερνών κόμμα το σαφές προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο κλασσικό ερώτημα της καταλληλότητας για την θέση του Πρωθυπουργού (41% έναντι 27%), αν και ο συγκεκριμένος δείκτης δεν αποτυπώνει σταθερά τον νικητή των εκλογών, όπως έχει δείξει το παρελθόν.
Το 77% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών της Χ.Α., ενώ μόνο το 15% διαφωνεί. Το 52% διαφωνεί με την θεωρία των δύο άκρων, ενώ το 16% συμφωνεί. Η εκλογική βάση της ΝΔ εμφανίζεται διχασμένη, με το μεγαλύτερο μέρος να διαφωνεί σύμφωνα με την έρευνα. Ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί το 9%.
Η μεγάλη πλειοψηφία(70%) συμφωνεί με τις συλλήψεις του ηγετικού πυρήνα της ΧΑ, αλλά ένα αξιοσημείωτο ποσοστό διαφωνεί. Παραπλήσια είναι τα ποσοστά στην ερώτηση αν η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση.
Συνεχίζεται η δημοσκοπική πτωτική πορεία της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με έρευνα της ALCO που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», η οποία διεξήχθη την περίοδο 1-3 Οκτωβρίου σε δείγμα 1000 ατόμων, δηλαδή μετά και τις τελευταίες εξελίξεις των συλλήψεων.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 0,9 μονάδες μπροστά, ενώ αυξάνει και το ποσοστό της από 21,5% που ήταν στις 25-26 Σεπτεμβρίου στο 22,8 %.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 20,3% στα τέλη Σεπτεμβρίου αυξήθηκε στο 21,9 %.
Μικρή άνοδο και για το ΠΑΣΟΚ που, από 5,9%, το ποσοστό του αυξήθηκε στο 6,2%, ενώ οριακή πτώση καταγράφουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατά 0,4 μονάδες από το 5,4% στο 5%.
Πτώση σημειώνει και η Χρυσή Αυγή από το 6,7% στο 6,4 %.
Μια άλλη δημοσκόπηση που έγινε από τον Καθηγητή Στατιστικής Επαμεινώνδα Πανά από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν τη σύλληψη των βουλευτών και των μελών της Χρυσής Αυγής είδε το φως της δημοσιότητας. Η δημοσκόπηση αναφέρεται στην Αττική, και όπως επισημαίνει ο ίδιος ο κ. Πανάς η έρευνα συνεχίζεται γιατί τα γεγονότα που ακολούθησαν ενδέχεται να επιφέρουν κάποιες διαφοροποιήσεις στις απόψεις των πολιτών.
Στη δημοσκόπηση του κ. Πανά σε σύνολο δείγματος 1976 στο σύνολο της Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 24,4% και ακολουθεί η ΝΔ με 17,5%. Η Χρυσή Αυγή, πριν τις συλλήψεις, τις απελευθερώσεις και τις προφυλακίσεις που ακολούθησαν, καταγράφει ποσοστό 11,4%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7%, το ΠΑΣΟΚ με 4,8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,1%, ενώ 9,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Το έργο της κυβέρνησης αξιολογείται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων ως απογοητευτικό, ενώ το 64,1% πιστεύει ότι στις εκλογές του Μαΐου η κοινωνία θα εκτονώσει την αγανάκτησή της και θα ρίξει ψήφο τιμωρίας στην Κυβέρνηση.
Το 70% περίπου των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η άποψη της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση ότι η ορθόδοξη κατήχηση δεν έχει θέση στο Λύκειο αποτελεί μέρος σχεδίου αφελληνισμού της χώρας.
Τέλος, στο ερώτημα αν τους έχει περάσει η σκέψη να ψηφίσουν άλλο κόμμα από αυτό που είχαν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές, το 55,6% δηλώνει ότι το έχει σκεφθεί.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου