GuidePedia

0
φαρος

Κατά καιρούς σε άρθρα μας έχουμε επικαλεστεί τις απόψεις, που προέκυψαν μετά από έρευνα ξένων προσωπικοτήτων της επιστήμης, της τέχνης, της πολιτικής, κλπ με παγκόσμιο κύρος, προκειμένου ό,τι διαβάζετε να είναι τεκμηριωμένο, όσο αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό.
Στο παρόν άρθρο προσπάθησα να συγκεντρώσω-συνοψίσω, κατά το δυνατόν, απόψεις που αφορούν τον Ελληνισμό και τις διάφορες εκφάνσεις του, προκειμένου να διαπιστώσουμε πώς  προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, άρα δεν «κινδυνεύουν» να χαρακτηριστούν εθνικιστές, υποκλίνονται και συνάμα αναγνωρίζουν το μεγαλείο και την προσφορά των Ελλήνων σε βάθος χρόνου, κάτι που ένα σημαντικό ποσοστό συμπατριωτών  προσπαθεί  με τόση μανία να αποτινάξει από πάνω του.
Ας δούμε λοιπόν τι έχουν να μας πουν:
Γλώσσα
-          Marcus Tullius Cicero, Ρωμαίος πολιτικός και ρήτορας: «Η γλώσσα των θεών είναι ελληνική (Deorum linqua est lingua Graecorum)»
-          François-Marie Arouet (Βολταίρος), Γάλλος Διαφωτιστής: «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.»
-          Η Μαριάννα Μακ Ντόναλντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επικεφαλής του TLG δήλωσε «Η γνώση της Ελληνικής είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλής πολιτιστικής καλλιέργειας.»
-          Ιρίνα Κοβάλεβα, Ρωσίδα καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Λομονόσωφ «Η Ελληνική γλώσσα είναι όμορφη σαν τον ουρανό με τα άστρα.»
-          Max Von Laye, Νομπελίστας Φυσικός «Οφείλω χάριτας στην θεία πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά, που με βοήθησαν να διεισδύσω βαθύτερα στο νόημα των θετικών επιστημών.»
-          Ο. Βαντρούσκα, Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης «Για έναν Ιάπωνα ή Τούρκο, όλες οι Ευρωπαϊκές γλώσσες δεν φαίνονται ως ξεχωριστές, αλλά ως διάλεκτοι μιάς και της αυτής γλώσσας, της Ελληνικής.»
-          Φρειδερίκος Σαγκρέδο, Ισπανός Καθηγητής γλωσσολογίας – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας της Βασκωνίας) «Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιμένω όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς.»
             «Η αρχαία Ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη γλώσσα όλων των              Ευρωπαίων, ειδικά των καλλιεργημένων ατόμων.».
-          Ζακλίν Ντε Ρομιγύ, Γαλλίδα Ακαδημαϊκός και συγγραφέας «Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, επειδή η Ελληνική γλώσσα μας βοηθάει πρώτα από όλα να καταλάβουμε την δική μας γλώσσα.»
-          Theodore F. Brunner, Ιδρυτής του TLG (Τessaurus linquae Graecae: προσπάθεια συλλογής όλων των αρχαίων κειμένων από όλον τον κόσμο)
«Σε όποιον απορεί γιατί ξοδεύτηκαν τόσα εκατομμύρια δολλάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής, απαντούμε: Μα πρόκειται για την γλώσσα των προγόνων μας και η επαφή με αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας.»
-          Φρανγκίσκος Λιγκόρα, Ιταλός καθηγητής Πανεπιστημίου «Έλληνες να είστε περήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό.»

Γραμματεία
-          George Bernard Show, Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας «Εάν στην βιβλιοθήκη του σπιτιού σου δεν έχεις τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε ζειςσε ένα σπίτι χωρίς φως».
-          Rebelais, Γάλλος Αναγεννησιακός ποιητής «Είναι ντροπή να θεωρούνται μορφωμένοι αυτοί που δεν μελετούν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς»
-          Leo Tolstoy, Ρώσος συγγραφέας «Δίχως ελληνικές σπουδές δεν υπάρχει εκπαίδευση»
-          Will Durant, Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Columbia «Το αλφάβητόν μας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύμης και της Ρώμης. Η Γλώσσα μας βρίθει Ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας εσφυρηλάτησε μιάν διεθνή γλώσσα διά των Ελληνικών όρων. Η γραμματική μας και η ρητορική μας, ακόμα και η στίξις και η διαίρεσις είς παραγράφους …; είναι Ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι Ελληνικά – το λυρικόν, η ωδή, το ειδύλλιον, το μυθιστόρημα, η πραγματεία, η προσφώνησις, η βιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραμα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι Ελληνικές.»
Επιστήμες
-          Friedrich Schiller, Γερμανός ιστορικός και ποιητής «Καταραμένε Έλληνα ανακάλυψες τα πάντα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική αστρονομία… Δεν άφησες τίποτα για εμάς»
-          Friedrich Wilhelm Nietzsche, Γερμανός φιλόσοφος, φιλόλογος και ποιητής (Η γένεση της τραγωδίας, κεφ 15) «Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.
Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι
οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού,
έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε,
κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων,
εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει
βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. Κανένας
από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το
κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς.
Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί
Ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
-          Ράλφ Γουόλντο Έμερσον, Αμερικανός ποιητής «Το ωραιότερο στολίδι της γης είναι ο Παρθενώνας»
-          Κάρλ Μάρξ, Γερμανός κοινωνιολόγος «Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία αποτελεί την ρίζα των επιστημών»
-          Κρουαζέ Μαρί, Γάλλος Ακαδημαϊκός «Πατέρας της σύγχρονης επιστήμης είναι ο Αριστοτέλης»
-          Νικόλαος Λένιν, Ρώσος πολιτικός «Η δημιουργία της λογικής σαν αυτοτελούς επιστήμης οφείλεται στον φιλόσοφο Αριστοτέλη. Ανακατεύει την υποκειμενική με την αντικειμενική λογική, αλλά πάντα επικρατεί η αντικειμενική . Περιέγραψε όλους τους νόμους και τις μορφές της λογικής»
-          Κ.Μ. Κολομπόβα και Ε.Λ. Οζερεσκάια, Ρώσιδες αρχαιολόγοι «Ο Παρθενώνας έχει τέλειες αναλογίες, απλότητα και καθαρότητα γραμμών.Οι διάφορες λεπτομέρειες συνδυαζονται  με αρμονία, καθώς λαμβάνεται υπόψιν η ατέλεια του ανθρώπινου ματιού».
Φυσικά ένα άρθρο δεν είναι αρκετό για να συμπεριλάβει τα λόγια ανθρώπων σαν και των προαναφερθέντων, επομένως θα ακολουθήσει και δεύτερο άρθρο αφιερωμένο στο ίδιο θέμα.
Ας θυμόμαστε, ας αναγνωρίζουμε, ας αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και η προέλευσή μας ας γίνεται οδηγός και τροφοδότης μας, ώστε η χώρα μας να ξαναγίνει σημείο αναφοράς και παραδειγμα προς μίμηση.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top