Aκούγεται πως η σημερινή επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Σιμόν Πέρεζ στην Ελλάδα, θα φέρει εξελίξεις στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Και ότι το σημαντικότερο που θ' αποφασιστεί κατά την επίσκεψη Πέρεζ, θα είναι τακτικές ελληνο-ισραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, με τη συμμετοχή και ελληνικών πολεμικών πλοίων. Το ερώτημα που άμεσα προκύπτει, είναι: Αφορά την προστασία της Κύπρου και της ΑΟΖ της η παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ή μήπως ενδέχεται να μπλέξουμε σε απρόβλεπτες περιπέτειες, αν τα πράγματα στη Συρία και ευρύτερα εξελιχθούν άσχημα; Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι προκλήσεις από τις ευκαιρίες απέχουν ελάχιστα...
Αυτό που σίγουρα αυτή τη στιγμή συμβαίνει, είναι πως ζητήθηκε από το Ισραήλ ελληνική εμπλοκή με τρεις ελληνικές φρεγάτες στην προστασία των κοιτασμάτων και της πλατφόρμας της ''Noble''. Mέχρι εδώ συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Οι αναλυτές του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. έχουμε πρωτοστατήσει στην επιστροφή της Ελλάδος στις κυπριακές θάλασσες, τασσόμαστε θερμά υπέρ της προστασίας του -πολλάκις προδομένου από το εθνικό κέντρο- κυπριακού Ελληνισμού. Θέτουμε όμως δύο προυποθέσεις:
-Αύξηση με κάθε τρόπο και μέσο της προβληματικής διαθεσιμότητας των 13 ελληνικών φρεγατών, ώστε η παρουσία τους στην Κύπρο να μην αδυνατίσει κι άλλο την άμυνα του Αιγαίου.
-Μη εμπλοκή των ελληνικών πλοίων σε πιθανή επίθεση κατά της Συρίας. Γνωρίζουμε φυσικά πως η Ελλάδα θα παραδώσει ''γη και ύδωρ'' (βλέπε: Σούδα και όχι μόνο) στο ΝΑΤΟ σε τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλο αυτό όμως, και άλλο να δούμε ελληνικές φρεγάτες να βομβαρδίζουν και να χτυπούν μια χώρα, που λόγω γειτνίασης με την Τουρκία και μόνο, θα έπρεπε να είχαμε ''άλλες σχέσεις'' μαζί της.
Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας απαιτούν προσοχή στο maximum. Δεν πρέπει η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς προσωπικά, στην κατάσταση που σήμερα βρίσκεται η Ελλάδα, να επιτρέψουν να μας εμπλέξουν σε ένα παιχνίδι όπου στο τέλος μπορεί να μείνουμε όχι απλώς εκτεθειμένοι, αλλά πολλαπλώς χαμένοι...
πηγή
Δημοσίευση σχολίου