GuidePedia

0
Η Κύπρος, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι αποτελεί το «κλειδί» των γεωστρατηγικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η διαπλοκή συμφερόντων της Κύπρου με το Ισραήλ και με αμερικανικές εταιρείες κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, ασφαλώς ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως αυτή η εξέλιξη είναι πολύ πιθανόν να αποδυναμώσει τη δυναμική για λύση του Κυπριακού.
Μια λύση, που όπως έχουμε αποδεχτεί, θα αποτελεί αποτέλεσμα οδυνηρών συμβιβασμών και παραχωρήσεων εκ μέρους των Ελληνοκύπριων.
Την προσεχή Τετάρτη (26 Ιανουαρίου) θα συναντηθούν στη Γενεύη οι πολιτικοί ηγέτες της Κύπρου Δ. Χριστόφιας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ντερβίς Έρογλου ως επικεφαλής του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Οι κύπριοι πολιτικοί ηγέτες έχουν κληθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, να διατυπώσουν την τελική πρότασή τους για το Κυπριακό.

Για τη συνάντηση της Γενεύης , ο εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ εξέφρασε την απαισιοδοξία του, επειδή όπως είπε : « Η Τουρκοκυπριακή πλευρά οχυρώνεται πίσω από ακραίες θέσεις, που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία».

Η Τουρκία επιμένει ως λύση του Κυπριακού, τη δημιουργία ενός κρατικού μορφώματος, που θα συγκροτείται από δυο ισότιμα συνιστώντα κρατίδια.

Εξέλιξη που σημαίνει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικυριαρχία της Τουρκίας σε ολόκληρη τη Κύπρο. Η λύση αυτή ενισχύει σαφώς και τον παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας στα ενεργειακά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή στην ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ- Κύπρου, η Τουρκία θα έχει αποφασιστικό ρόλο και λόγο, εφόσον λυθεί το Κυπριακό στη βάση των δύο «κυρίαρχων συστατικών» του νέου Κυπριακού κράτους . Και εδώ βέβαια αναφύεται και το εξής ζήτημα, κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι Ελληνοκύπριοι να μοιραστούν τους απρόσμενους πλουτοπαραγωγικούς πόρους που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους τουρκοκύπριους και τους τούρκους εποίκους που βρίσκονται στην Κύπρο και φυσικά να συναινέσουν στην επικυριαρχία της Τουρκίας στην Κύπρο. Είναι πρόθυμοι οι ελληνοκύπριοι να αποποιηθούν τα οφέλη που προκύπτουν από την γεωστρατηγική και γεωοικονομική αναβάθμιση της Κύπρου, προκειμένου να αποτελέσουν μέρος μιας αμφιλεγόμενης συνομοσπονδίας που θα είναι το νέο Κυπριακό «κράτος» ; Μάλλον ΟΧΙ θα πρέπει να είναι η απάντηση.

Έτσι όμως το Κυπριακό περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, η συμβιβαστική λύση απομακρύνεται, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία ακυρώνεται και η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου συνιστά πλέον μια ορατή εφιαλτική προοπτική, αν δεν αποτελεί αναπόφευκτη πραγματικότητα.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top