Ο Κωνσταντίνος Λάβδας, καθηγητής στο Πάντειο, διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές» στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, μιλώντας στον 98.4 τόνισε ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ασφαλώς και σχετίζονται ως υποσύστημα με έναν πολυπολικό κόσμο που έχει αναδυθεί με 10 κατά βάση κέντρα ισχύος. Ωστόσο σε μικροκλίμακα τα όσα θα δούμε να διαδραματίζονται από πλευράς Ισραήλ, ως απάντηση στα τρομοκρατικά χτυπήματα της Χαμάς, θα είναι σκληρά και συνεχόμενα, όχι μόνο ως μήνυμα σε όλους τους γειτνιάζοντες παίκτες αλλά και ως συναισθηματικό φόβο για να μην επαναληφθεί ξανά ανάλογο χτύπημα όπως αυτό της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Μεσοπρόθεσμα ωστόσο, το πιθανότερο είναι να έχουμε, με την επικράτηση μιας άλλης μετριοπαθούς ηγεσίας στους Παλαιστίνιους και μίας άλλης κυβέρνησης μετριοπαθών στο Ισραήλ, αφού ο Νετανιάχου έχει κάψει το πολιτικό του κεφάλαιο, μια πολιτική λύση με την ύπαρξη και εκατέρωθεν αναγνώριση δύο κρατών στην περιοχή. Ο ίδιος μιλώντας για τον ρόλο της Τουρκίας, τόνισε ότι κάνει μία προσέγγιση πολύ υψηλού ρίσκου για ρόλο αυτονόμηση περιφερειακής δύναμης στη περιοχή και είναι σαφές ότι αν δεν προσπαθήσει να εξισορροπήσει αυτό γρήγορα με άλλες κινήσεις, όπως θα ήταν να περάσει από την εθνοσυνέλευση των ζήτημα της εισόδου της Σουηδίας το συντομότερο δυνατό και χωρίς μεγάλο παζάρι, εάν δεν κάνει τέτοιες κινήσεις εξισορρόπησης, θα βρεθεί να έχει ένα τεράστιο πρόβλημα και με δυτικές κυβερνήσεις αλλά και με τη δυτική κοινή γνώμη.
Οπότε η Τουρκία φτάνει στα όρια αυτού του ρόλου, της ηγέτιδας δύναμης των καταπιεσμένων, απανταχού της γης μουσουλμάνων τον οποίο θέλει να παίξει, και αν πάμε σε ανάφλεξη γενικότερη που δεν δείχνει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, αλλά αν πάμε σε μία γενικότερη ανάφλεξη εκεί πλέον η Τουρκία θα βρεθεί όντως σε ένα υπαρξιακό δίλημμα. Ο κ. Λάβδας μιλάει για τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην εξελισσόμενη κρίση λέγοντας ότι ο βασικός στόχος της τρομακτικής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου έχει επιτευχθεί μόνον αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί ως προς το μέλλον. Δηλαδή η πλήρης ακύρωση της προσπάθειας προσέγγισης.
Μόλις προχθές μάθαμε ότι οι πύραυλοι από τους Χούθι μάλλον προς την κατεύθυνση του Ισραήλ αναχαιτίστηκαν και πάλι και αυτή τη φορά όχι μόνο από αμερικανικές μονάδες αλλά και από τη Σαουδική Αραβία. Επισημαίνει έτσι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα απόλυτο, ας το πούμε έτσι, αραβικό μέτωπο εναντίον του Ισραήλ είναι μία σύνθετη κατάσταση και η επίθεση της Χαμάς δεν έχει πετύχει μέχρι στιγμής να αλλάξει εντελώς, έχει αναβάλει απλά τις εξελίξεις προσέγγισης με το Ισραήλ. Ο κ. Λάβδας θεωρεί λάθος σε αυτή την φάση τη επιμονή της Ελλάδας στη συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημειώνει με νόημα ότι η Ελλάδα εμφανίζεται μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις να κλείνεται στο καβούκι της, χωρίς να προβάλει μια εναλλακτική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δημοσίευση σχολίου