Ο Ρώσος πρωθυπουργός εκφράζει την επιθυμία να φέρει ξανά κοντά τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Στόχος, η δημιουργία ενός ισχυρού οικονομικά σχηματισμού στα πρότυπα της ΕΕ, που πιθανόν θα έχει ομοσπονδιακό χαρακτήρα.
Ο Βλ. Πούτιν σχεδιάζει, αφού προχωρήσει η δημιουργία της ενιαίας οικονομικής ένωσης, να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρώνΝοσταλγός της Σοβιετικής Ενωσης εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε άρθρο του στη ρωσική εφημερίδα "Iζβέστια", το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εκφράζει την επιθυμία να φέρει ξανά κοντά τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ δημιουργώντας μία "Ευρασιατική Ενωση" κατά τα πρότυπα της ευρωπαϊκής, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.
Πρόκειται για την πρώτη δήλωση του Πούτιν σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας λίγο πριν από την επικείμενη επιστροφή του στο Κρεμλίνο ως προέδρου της χώρας.
"Η νέα ένωση θα βασιστεί πάνω στην υπάρχουσα τελωνειακή ένωση με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, η οποία εντός του 2011 θα επιτρέπει την ελεύθερη εμπορία και μεταφορά κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού". Δεν θα σταματήσουμε όμως. Εχουμε θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: να πετύχουμε ένα υψηλότερο επίπεδο ολοκλήρωσης στην Ευρασιατική Ενωση", ανέφερε ο Πούτιν.
Κρίση χρέους
Οπως υπογραμμίζει, στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός παντοδύναμου οικονομικά -ομοσπονδιακού πιθανότατα- σχηματισμού, ο οποίος θα μπορεί να ανταποκριθεί με ευελιξία και αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις που εμφανίζονται λόγω της παγκόσμιας κρίσης χρέους.
Πριν από έναν χρόνο, ξεκίνησε μία τελωνειακή ένωση μεταξύ της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας. Στο πλαίσιο αυτό σταμάτησαν οι έλεγχοι στα τελωνεία και οι δασμοί στις εμπορικές συναλλαγές των τριών χωρών. Οι ηγέτες των τριών χωρών, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, συναντήθηκαν στη Μόσχα και έθεσαν ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους. Μίλησαν για τη δημιουργία μιας Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης έως το 2013, ενώ υπήρξαν συζητήσεις ακόμα και για τη δημιουργία ενιαίου νομίσματος.
Από τον ερχόμενο Ιανουάριο, το σχέδιο περνά στην επόμενη φάση. Ο Πούτιν σχεδιάζει, αφού προχωρήσει η δημιουργία της ενιαίας οικονομικής ένωσης, να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών εξασφαλίζοντας μία ενιαία αγορά 165 εκατ. ανθρώπων.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου