GuidePedia

0
Στη Γερμανία πολλές είναι οι φωνές σήμερα που μιλούν για το ενδεχόμενο να πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ζώνη ευρώ μετά την απόφαση της Αθήνας να προσφύγει στο σχέδιο βοήθειας ΕΕ και ΔΝΤ."Πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη ζώνη ευρώ" δήλωσε στο τεύχος του περιοδικού Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα ο  Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ανώτερος αξιωματούχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) .


Η βοήθεια αυτή δεν αποτελεί μια διαρκή λύση στην ελληνική κρίση και "η πραγματική εναλλακτική" είναι "να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη ζώνη ευρώ και να ξαναγίνει ανταγωνιστική με σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", δήλωσε από την πλευρά του στο Spiegel ο επικεφαλής της ομάδας των CSU και CDU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βέρνελ Λάνγκεν.

"Δεν πρόκειται για μια επίσημη θέση των CDU/CSU, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του κόμματος, η οποία πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό πιθανό να συζητηθεί τη Δευτέρα κατά την εβδομαδιαία συνάντηση των συντηρητικών ηγετών.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) απέρριψε την ιδέα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη ευρώ. "Πρέπει να επιλύσουμε την κρίση αυτή στο πλαίσιο των (ευρωπαϊκών) συνθηκών που ισχύουν σήμερα", δήλωσε ο Σόιμπλε στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο, το φιλελεύθερο κόμμα FDP, μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού είναι πιθανό να εγκρίνει αυτό το Σαββατοκύριακο απόφαση με την οποία θα ζητείται ο αποκλεισμός από τη ζώνη ευρώ των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και όχι η χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας.


Γερμανικά ΜΜΕ: Οι Έλληνες θέλουν τα λεφτά μας

"Οι Έλληνες θέλουν τα λεφτά μας" σημειώνει η Bild, ενώ πολλά είναι τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο που προτάσσουν ως μόνη λύση την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η απόφαση για έξοδο από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Ελλάδα για το “δικό της συμφέρον”, ενώ χαρακτηρίζει ως “στενός κορσές” το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς έχει πολλές απαιτήσεις από την Ελλάδα. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, χωρίς αυτό οι Έλληνες θα διέθεταν "περισσότερους μοχλούς στα χέρια" για να εξυγιάνουν την οικονομία τους.



"Είναι προς το συμφέρον και των άλλων χωρών να βοηθήσουν. Αν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρεύσει, η αλυσιδωτή αντίδραση που θα υπάρξει θα είναι ανεξέλεγκτη. Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν παγκοσμίως, άλλες χώρες στη νότια Ευρώπη θα βυθιστούν στην άβυσσο και το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει", σημειώνει η Sueddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "η ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να μην ανεχθούν οποιουσδήποτε συμβιβασμούς. Τονίζουν δε ότι μια σκληρή αναδιάρθρωση της Ελλάδας  θα αποτελέσει το πρότυπο για τα άλλα κράτη της ΕΕ.

Παράλληλα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung ζητεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και σημειώνει ότι η χώρα θα μπορέσει να εξέλθει από τη δημοσιονομική της κρίση μόνο αν βγει από την ευρωζώνη και προβεί σε υποτίμηση.

"Η παραβίαση της ρήτρας στη Συνθήκη του Μάαστριχτ περί μη διάσωσης κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη: το πρώτο δάνειο των δισεκατομμυρίων θα ακολουθηθεί από άλλη μια δόση και μετά τη διάσωση της Ελλάδας, θα ακολουθήσει η βοήθεια για την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία" αναφέρει χαρακτηριστικά.


"Το τελευταίο ζήτημα για τους Έλληνες, εάν η βοήθεια  δεν αποδώσει, είναι η έξοδος από τη ζώνη ευρώ”, σημειώνεται και σε δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου, ενώ διερωτάται το κατά πόσο η ζώνη του ευρώ στο τέλος της κρίσης θα αριθμεί ακόμα 16 μέλη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top