GuidePedia

0
Συμπατριώτες μας-στελέχη μιλούν για τις εμπειρίες τους από την παραμονή τους στην Ουάσιγκτον
Δεκαπέντε έλληνες εργάζονται σήμερα στο ΔΝΤ. Ο πιο «παλιός» από αυτούς με συνολικά 31 χρόνια θητείας, είναι και ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Ο κ. Θάνος Κατσάμπας, assistant director στη Διεύθυνση Δημοσιονομικών Υποθέσεων, έχει ζήσει την πίεση που συνεπάγεται μια τέτοια εργασία και έχει παρακολουθήσει διαχρονικά
την εξέλιξη του διεθνούς οργανισμού στον οποίο παλαιότερα καταλογίστηκε «θολή» εικόνα. «Ητανπράγματιαδιαφανής η εικόνα του ως και το τέλος της δεκαετίας του 1990. Μετά την είσοδο χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ξέσπασαν σκάνδαλα ως προς τη διαχείριση από τις χώρες αυτές των δανείων. Πλέον έπεσε φως στη δραστηριότητά του, ενώ συνέβαλε η δημιουργία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι αγνώριστος ο οργανισμός σε σχέση με το 1979. Η Ελλάδα ουδέποτε άσκησε εθνική πολιτική στο ΔΝΤ. Δεν φρόντισε τα δικά της παιδιά, όπως φέρ΄ ειπείν η Ιταλία και η Πορτογαλία. Υπάρχουν έλληνες εργαζόμενοι που φθάνουν σε ικανοποιητικό επίπεδοαλλά όχι στο ανώτερο καθώς απουσιάζει η πολιτική με την ευρεία έννοια στήριξή τους. Πρόκειται πάντως για μια δουλειά που προσφέρει ελκυστικό πακέτοαμοιβής, σίγουρα όμως αν κάποιος με τα ίδια προσόντα δούλευε στη Wall Streetθα κέρδιζε περισσότερα. Μισθοί και επιδόματα έχουν μειωθεί δραματικά, ακόμη και ο αριθμός των υπαλλήλων:πριν από δύο χρόνιαέγιναν περικοπές της τάξεως του 20% - έφυγαν 600 άτομα».

Η διαδρομή του από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης και την αγροτική οικογένειά του ως την Ουάσιγκτον υπήρξε μακρά. Ο κ. Αλ. Μουρμούρας είναι διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος στο Ινστιτούτο του ΔΝΤ, ενώ έχει συμμετάσχει σε αποστολές σε όλη τη γη. Χαρακτηρίζει την εμπειρία του εκεί «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» εστιάζοντας στις συνθήκες ανταγωνισμού με ικανά στελέχη από όλον τον κόσμο.

Πολλοί Ελληνες που έχουν εργαστεί στο ΔΝΤ αξιοποιήθηκαν μετέπειτα σε θέσεις-κλειδιά του τραπεζικού συστήματος. Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Παπαδάκης έχει διατελέσειαναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Οι κκ. Μ. Ζερβουδάκης, Γ. Ταβλάς και Ν. Τσαβέας σήμερα απασχολούνται ως σύμβουλοι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κ. Π. Μυλωνάς, γενικός διευθυντής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, μετραεί δέκα χρόνια δουλειάς στην Ουάσιγκτον και τα χαρακτηρίζει «καταπληκτική εμπειρία, σας το υπογράφω!». Η κυρία Μιράντα Ξαφά, σύμβουλος Επενδύσεων σήμερα, ξεκίνησε στο ΔΝΤ το 1980 για να εξελιχθεί το 2004 σε αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια και μέλος του ΔΣ. «Οι μισοί από τους υπαλλήλους είναι επαγγελματίες οικονομολόγοι, με διδακτορικά στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου» λέει η κυρία Ξαφά στο «Βήμα». «Τα deadlines τηρούνται απαρέγκλιτα, καμιά φορά με ολονύκτια δουλειά, και δουλεύοντας τα Σαββατοκύριακαχωρίς υπερωριακή αμοιβή. Εμπιστευτικά θέματα που αφορούν διαπραγματεύσεις με χώρες-μέλη περιβάλλονται από απόλυτη μυστικότητα».


ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top