GuidePedia

0
«Χρειαζόμαστε νέους δρόμους σκέψης και πολιτικής για το φαινόμενο της μετανάστευσης»
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τους μετανάστες δεύτερης γενιάς τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την έναρξη του «3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη» στο Μέγαρο Μουσικής.
Η κυβέρνηση, επισήμανε, έχει δεσμευτεί για τόνωση της συμμετοχής των μεταναστών στην πολιτική ζωή της χώρας....
μέσω της δυνατότητας απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, «κυρίως της λεγόμενης δεύτερης γενιάς», τη θεσμοθέτηση διαλόγου με τις μεταναστευτικές οργανώσεις και τις σχετικές ΜΚΟ, αλλά και με τη συμμετοχή των μακροχρονίως διαμενόντων μεταναστών στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αποτελεί και επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση με γνώμονα την εδραίωση των ενταξιακών μας πολιτικών, αλλά και το σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, πληρέστερη αξιοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων επιστροφής στις χώρες καταγωγής, και με την αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης πολιτικού ασύλου που σήμερα υπολείπεται των υποχρεώσεών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Για τους μετανάστες, η πολιτική της κυβέρνησής μας θα είναι η δραστική προώθηση των μέτρων ένταξης και κοινωνικής συμμετοχής για την επίτευξη μιας κοινωνικά συνεκτικής και δίκαιης Ελλάδας. Στόχος μας η καταπολέμηση της ανισότητας και του φόβου στην κοινωνία».

Η έναρξη του φόρουμ έγινε παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε «ευτυχή σύμπτωση» και «μεγάλο συμβολισμό» το γεγονός ότι το φόρουμ διεξάγεται στην Ελλάδα, μια χώρα που, όπως είπε, γνωρίζει καλά τι θα πει μετανάστευση και πως μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος όλων.


«Πρέπει να ανοίξουμε νέους δρόμους σκέψης και πολιτικής για τη ρύθμιση αυτού του φαινομένου, που θα επιτρέπει να αποφευχθούν ακραίας μορφής προβλήματα που συχνά συναντάμε, όπως είναι ο ρατσισμός, το εμπόριο ανθρώπινων ψυχών, η βάρβαρη εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών».


«Η μετανάστευση δεν είναι φαινόμενο της σημερινής εποχής», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε «όχι περιφερειακό φαινόμενο, αλλά κομβικό για την εξέλιξη του κόσμου μας, τον πολιτισμό, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις κοινωνίες μας αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς μας».


«Η ανάπτυξη και η μετανάστευση αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και προσφέρουν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε και τις ευεργετικές δυνατότητες μιας ρυθμιζόμενης μετανάστευσης, διότι η ανάπτυξη μειώνει τη μετανάστευση στις χώρες αποστολής, αλλά και αυξάνει και την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


Όπως σημείωσε, η μετανάστευση στις χώρες υποδοχής έχει συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας και στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων απασχόλησης για το γηγενή πληθυσμό, τη βελτίωση των δημογραφικών δεικτών, τη στήριξη των ασφαλιστικών συστημάτων, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη συγκράτηση πληθωριστικών πιέσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας οικονομιών.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Ελλάδα έχει υποστεί μια θεμελιώδη μεταμόρφωση με την εμπέδωση της δημοκρατίας και την οικονομική ανάπτυξη να έχουν μετατρέψει τη χώρα μας από χώρα αποστολής σε χώρα υποδοχής μεταναστών.

Πρόκειται, τόνισε, για εκείνους που υποστήριξαν και υποστηρίζουν με την παρουσία τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας, στη γεωργία, τον κατασκευαστικό κλάδο, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και οι μετανάστες που άφησαν το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέσα από τη δουλειά τους στις υποδομές.

«Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά αξιών, γνώσης, δημοκρατίας για τις χώρες αποστολής και υποδοχής και τους ίδιους τους μετανάστες», τόνισε ο πρωθυπουργός.


Οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής

Eξάλλου, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «σειρά διακριτών αλλά και συμπληρωματικών μεταξύ τους αξόνων δράσης» στο πλαίσιο των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Οι άξονες αυτοί περιλαμβάνουν την εδραίωση και τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαμονής και το σταδιακό πέρασμα σε μακροχρόνια καθεστώτα παραμονής για τους μόνιμους μετανάστες, την εντατική προώθηση της κοινωνικής ένταξης, ώστε να αρθούν οι αποκλεισμοί της πρόσβασης σε βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και της συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Επίσης, όπως είπε, στόχο αποτελεί και η εκ νέου ενεργός διαπραγμάτευση της κατανομής των βαρών των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στο εσωτερικό της Ε.Ε., «αφού στην πραγματικότητα ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται στην ίδια μεταβατική περίοδο με την Ελλάδα, ενώ η χώρα μας είναι ένας από τους κύριους υποδοχείς μεταναστών που κατευθύνονται σε ολόκληρη την Ένωση».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεών μας με τις χώρες προέλευσης, «δημιουργώντας σχέσεις δίκαιες και αμοιβαία επωφελείς», και την ανάγκη «να πάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο της κινητικότητας των ανθρώπων μεταξύ των χωρών μας».

«Το στοίχημά μας είναι να δημιουργήσουμε νόμιμες και ασφαλείς οδούς για τη μετανάστευση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά θέτει και τεράστιες προκλήσεις σχετικά με την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών λόγω των επιπτώσεών της.

Αναφερόμενος τέλος, στη δική του «εμπειρία μετανάστευσης και προσφυγιάς», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ήταν για εκείνον μια μεγάλη διαδικασία παιδείας, απόκτησης γνώσης για όλους λαούς και τις παραδόσεις, τη λειτουργία της δημοκρατίας, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αλληλεγγύης». Πρότεινε μάλιστα την αξιοποίηση του φαινομένου της μετανάστευσης ως ενός «μεγάλου σχολείου» που μας διδάσκει αλληλοκατανόηση, συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ λαών και τη δημοκρατία μεταξύ των ανθρώπων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top