GuidePedia

0


Για την σκοπιμότητα του ελληνοτουρκικού “διαλόγου”, αναρωτιέται ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Λάβδας, ειδικά μετά την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για ουσιαστικό αδιέξοδο.

“Με τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού τίθενται νέα ερωτήματα (και επιβεβαιώνεται η σημασία παλαιότερων) ως προς τη σκοπιμότητα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών κορυφής (πέραν των διερευνητικών, διπλωματικών και τεχνοκρατικών) των τελευταίων ετών, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, πρωθυπουργών, υπουργών και εύστοχων ή ατυχέστατων δηλώσεών τους”, αναφέρει ο καθηγητής Λάβδας και συνεχίζει…

“Όπως χθες (27/11/2024) εξήγησα εκ νέου σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις στα Παραπολιτικά (στον Λάμπρο Καλαρρύτη) και στον Alpha (στην Λίνα Κλείτου), η ελληνική πλευρά πορεύεται σε προβληματική κατεύθυνση ενώ βρίσκεται και σε λάθος χρονισμό αναφορικά με,
(α) τις διεθνείς εξελίξεις, που θα οδηγήσουν από το 2025 στην ορθολογική έμφαση της σταδιακής απόσπασης της Ρωσίας από την Κίνα αντί της συνεχιζόμενης πίεσης στην αγκαλιά της και
(β) στα ελληνοτουρκικά, που η συνεχής επικοινωνιακή υποβοήθηση της Τουρκίας από την Αθήνα δεν έχει κανένα νόημα από την οπτική των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

“Και μια υποσημείωση, την οποία επαναλαμβάνω αυτούσια κατά καιρούς: οι απαράδεκτες υπερβολές σε εκφράσεις ορισμένων (“μειοδοσία” κλπ) πέραν του ότι είναι πολιτικά και εθνικά διχαστικές, χαρίζουν άλλοθι μέσω της ταύτισης κάθε σοβαρής και υπεύθυνης κριτικής με την “πατριδοκαπηλία”.

“Ενώ η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει στην ελληνική δημοσιότητα, από τις Πρέσπες μέχρι σήμερα, ισχυρή πίεση για συμμόρφωση με την εκάστοτε επίσημη γραμμή περί εξωτερικής πολιτικής. Λίγοι οι πραγματικοί εθνικιστές και “πατριδοκάπηλοι”, περισσότεροι εκείνοι που εμφανίζονται -αντικειμενικά- υπέρ διαφόρων μορφών φινλανδοποίησης.

“Είτε λόγω επιστημονικής και αναλυτικής ανεπάρκειας (με άλλα λόγια, δεν μπορούν να προβούν σε σωστή διάγνωση, ώστε να επιχειρήσουν στη συνέχεια να διαμορφώσουν προτάσεις πολιτικής προς εκείνους τους οποίους συμβουλεύουν), είτε λόγω στρεβλών κριτηρίων. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται, παράλληλα, επιφυλακτικός για τη δυνατότητα περαιτέρω προόδου στον ελληνοτουρκικό διάλογο υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της κι εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις», τονίζει, αναφέροντας ότι δεν διαφαίνεται περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος για τη μια διαφορά περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε κι άλλα πράγματα, αυτό σημαίνει αυτή τη στιγμή ότι στον τομέα αυτό δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.”

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top