GuidePedia

0


Έτοιμος για διαπραγμάτευση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την άμεση κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Sky News, ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει μπορούσαν να ληφθούν «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ» – επιτρέποντάς του να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπολοίπων αργότερα «με διπλωματικό τρόπο», σύμφωνα με το Sky News.

Σε συνέντευξή του στον επικεφαλής ανταποκριτή του Sky News, Στιούαρτ Ράμσαϊ, ο Ουκρανός πρόεδρος κλήθηκε να απαντήσει σε δημοσιεύματα των Μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν ότι ένα από τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να είναι το Κίεβο να παραχωρήσει τα εδάφη που έχει πάρει η Μόσχα στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσφερθεί στα μη κατεχόμενα τμήματα της χώρας προκειμένου να τερματιστεί η «θερμή φάση του πολέμου», εφόσον η ίδια η πρόσκληση του ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας.

Στη συνέντευξη αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι αφήνει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα περιελάμβανε τον ρωσικό έλεγχο του ουκρανικού εδάφους.

Σημείωσε ότι μια τέτοια απόφαση δεν επιτρέπεται από το ουκρανικό σύνταγμα και ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να συμφωνήσουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να αποσχιστούν.

Οι πλησιέστερες τέτοιου είδους δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη Le Monde τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν άφησε να εννοηθεί ότι τα εδάφη θα μπορούσαν να ενταχθούν στη Ρωσία εάν το ψήφιζαν οι κάτοικοι σε ένα ελεύθερο και δίκαιο δημοψήφισμα.

Είπε όμως ότι το Κίεβο θα έπρεπε να αποκτήσει εκ νέου τα εδάφη υπό τον έλεγχό του για να διεξαχθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα.

Σημειώνεται ότι περίπου το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ρωσία κήρυξε μονομερώς την προσάρτηση περιοχών εντός και γύρω από τις ουκρανικές περιοχές του Ντονέτσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια, μετά από δημοψηφίσματα που δεν αναγνωρίστηκαν διεθνώς και κρίθηκαν παράνομα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top