GuidePedia

0

Οι Βρετανοί σχεδιάζουν να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία με τον μανδύα της ειρηνευτικής δύναμης. Οι δυτικές ελίτ ορέγονται τον πλούτο της χώρας.

Τα βλέμματα όλων είναι στην επόμενη - μεταπολεμική μέρα στην Ουκρανία και την εκμετάλλευση του πλούτου της.
Πρέπει να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson.
Και παρόλο που διευκρίνισε ότι δεν μιλά για μονάδες μάχης, αλλά για «πολυεθνικές ευρωπαϊκές ειρηνευτικές δυνάμεις», οι οποίες θα πρέπει να γίνουν «μέρος της τελικής λύσης», δηλαδή να εμφανιστούν στην Ουκρανία μετά την παύση των εχθροπραξιών, μια τέτοια πρόταση αντανακλά την θέσεις σημαντικού μέρους των δυτικών ελίτ .
Η Ευρώπη και η Δύση εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να κρατήσουν την Ουκρανία για τον εαυτό τους, σημειώνει σε άρθρο του ο αναλυτής Petr Akopov.

Η μεταπολεμική συμμετοχή των Βρετανών στην εκμετάλλευση της Ουκρανίας

Και γι' αυτό ο Johnson διαιρεί ήδη τη ρωσική γη: υποστηρίζοντας ότι οι «ειρηνευτές» θα πρέπει όχι μόνο να ελέγχουν τα σύνορα με τη Ρωσία, αλλά και να βοηθήσουν τους Ουκρανούς.
«Η Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα μια πολύ πλούσια χώρα με τεράστιες δυνατότητες.
Θα μπορέσει να ανακτήσει δυνάμεις για την άμυνά τς, όπως έκανε η Ευρώπη δεκαετίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», εξηγεί ο Johnson απηχώντας τις θέσεις των ελίτ της Δύσης.
Επί της ουσίας ο Johnson βιάζεται να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των Βρετανών στη μεταπολεμική εκμετάλλευση της Ουκρανίας - προφανώς φοβούμενος ότι άλλοι Ευρωπαίοι θα τους προλάβουν.

Ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός για να «ευαισθητοποιήσει» τους Βρετανούς, τους λέει πως φέρουν ηθική ευθύνη, επειδή υπέγραψαν το Μνημόνιο της Βουδαπέστης για τις εγγυήσεις της ασφάλειάς της, «στερώντας έτσι από τους Ουκρανούς τα πυρηνικά όπλα που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σήμερα».
Η θέση του Johnson δεν είναι περιθωριακή - επιπλέον, καθώς πλησιάζει η επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο, οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να συζητούν ολοένα και περισσότερο τη μεταπολεμική δομή της Ουκρανίας, παρατηρεί ο Akopov.
«Tι θα συμβεί αν ο Trump μπορεί πραγματικά να συμφωνήσει με τον Putin να τερματίσει ή τουλάχιστον να παγώσει τη σύγκρουση;
Και τι να κάνουμε μετά από αυτό;
Δεν θα είναι δυνατή η αποδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (εξάλλου, αυτός θα πρέπει να είναι ένας από τους όρους της εκεχειρίας), αλλά μπορούμε να την αφήσουμε μόνη της με τη Ρωσία;
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων εκεί», συνεχίζει ο Akopov.
Σύμφωνα με τον Economist, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως Βρετανία, Γαλλία ακόμη και Γερμανία υπό νέο καγκελάριο, φέρονται έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία, ως αποτρεπτική δύναμη απέναντι στη Ρωσία μετά τη σύναψη διμερών συμφωνιών.

Το άτυπο Άρθρο 5

«Στην ουσία, θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τον Putin απειλώντας ότι περαιτέρω ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην είσοδό τους στον πόλεμο», γράφει ο Economist.
Κάνει λόγο για «κομψή λύση» καθώς πρόκειται για ένα νέο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ αλλά με διαφορετικό όνομα.
Αποδεικνύεται πως η Δύση προσποιείται ότι δεν κατανοεί την ουσία αυτού που συμβαίνει στην Ουκρανία.
Η Ρωσία δεν πολεμά επειδή ανησυχεί για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επειδή είναι, καταρχήν, ενάντια στην απορρόφηση αυτού του μέρους του ρωσικού κόσμου από τη Δύση.
Με οποιαδήποτε μορφή - επίσημη ή όχι.
Είναι παρανοϊκό ακόμη και ως υπόθεση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμφωνήσει στην ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ακόμη και με τη δήθεν μορφή της ειρηνευτικής δύναμης.
Ωστόσο, στη Δύση αρχίζουν και πάλι να αναμοχλεύουν αυτό το θέμα.
Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;
Η απάντηση βρίσκεται στην επιφάνεια - γιατί η Δύση θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με την ιστορική Ρωσία.
Αγνοεί τα ρωσικά συμφέροντα γιατί δεν έχουν σημασία για την ίδια.
Για τη Δύση η Ρωσία είναι ένας αντίπαλος που πρέπει να καταστραφεί και η απόσπαση της Ουκρανίας θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον διαμελισμό του ιστορικού ρωσικού χώρου.

Ξέθαψαν την Αδιανόητη Επιχείρηση του 1945 και τον Churchill

Αυτή η θέση των Αγγλοσαξόνων δεν αλλάζει και ο Boris Johnson είναι απλώς ένας συνεχιστής της «ένδοξης παράδοσης», σημειώνει σκωπτικά ο Akopov στο Ria Novosti.
Το 2024 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Winston Churchill του πιο διάσημου Βρετανού πολιτικού όλων των εποχών.
Ο Churchill έγινε σύμβολο της Μεγάλης Βρετανίας και η στάση του απέναντι στη Ρωσία είναι το απόλυτο πρότυπο για την αγγλοσαξονική ελίτ (όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ και στον αγγλοσαξονικό κόσμο συνολικά).
Ο Churchill ζήτησε πολλές φορές πόλεμο με τη Ρωσία, επέμβαση εναντίον της ενώ η στρατηγική του αποσκοπούσε πάντα στον περιορισμό της Μόσχας.
Η Ρωσία σε οποιαδήποτε από τις μορφές της - αυτοκρατορική, μπολσεβίκικη - είναι εχθρός και αντίπαλος για τους Αγγλοσάξονες.
Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Churchill και άλλοι Βρετανοί ηγέτες προσπάθησαν να στραγγαλίσουν τη Ρωσία, εκμεταλλευόμενοι την εσωτερική επαναστατική αναταραχή.
Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Λονδίνο άρχισε να παίζει σε μια προσπάθεια να βάλει τη Γερμανία και τη Ρωσία να πολεμήσουν μεταξύ τους αλλά ακόμα και όταν βρέθηκε «στο ίδιο χαράκωμα» με τον Stalin ο Churchill δεν ξέχασε ποιος ήταν ο κύριος ιστορικός εχθρός, τονίζει ο Akopov.



«Η Γερμανία είναι ένας ανταγωνιστής, ένας αντίπαλος που έχει μετατραπεί σε θανάσιμο εχθρό, αλλά προσωρινά, όχι για πάντα.
Και όταν ηττηθεί από τους Ρώσους, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία. Δηλαδή έναν πολιτισμό, παράξενο επικίνδυνο και εντελώς περιττό στο βρετανικό όραμα για τον κόσμο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις αρχές του 1945 προέκυψε το σχέδιο ‘’Αδιανόητη Επιχείρηση’’ - μια κοινή αμερικανική-βρετανική επίθεση στη Ρωσία με τη βοήθεια του γερμανικού στρατού που είχε συνθηκολογήσει. Αυτό δεν ήταν τρέλα, αλλά μία απολύτως λογική σκέψη του Churchill.
Επομένως, τα όνειρα του Boris Johnson για έναν βρετανικό στρατό στην Ουκρανία δεν προκαλούν έκπληξη: η πίστη στην παράδοση είναι το κύριο συστατικό της βρετανικής ελίτ.
Αλλά η Ρωσία έχει επίσης τις δικές της παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης σε όσους θέλουν να της στερήσουν το δικαίωμα να υπάρχει και να ζει ανεξάρτητα.
Οι Αγγλοσάξονες ήταν σε θέση να μεταθέσουν την ευθύνη και να κρύβονται πίσω από την πλάτη των Ευρωπαίων μικρότερων αδερφών τους, αλλά τώρα, σε καιρούς κοσμικών ταχυτήτων, αυτό το κόλπο δεν θα λειτουργεί πλέον», υποστηρίζει ο Akopov.

Πλούτο με αίμα ορέγονται και οι ελίτ των ΗΠΑ

Αλλά δεν είναι μόνο οι βρετανικές ελίτ που ορέγονται τον πλούτο της Ουκρανίας.
Είναι και εκείνες των ΗΠΑ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται αποκλειστικά για το χρήμα.
Σε αυτή την απίστευτα κυνική δήλωση προχώρησε μιλώντας στο Fox News, ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας με τους Ρεπουμπλικάνους Lindsey Graham.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ πρόκειται να κερδίσουν οικονομικά από τον τεράστιο γεωργικό τομέα της Ουκρανίας και τα ορυκτά «αξίας δύο έως επτά τρισεκατομμυρίων δολαρίων».
«Αυτός ο πόλεμος είναι για χρήματα.
Οι άνθρωποι δεν μιλούν πολύ για αυτό.
Αλλά ξέρετε, η πλουσιότερη χώρα σε όλη την Ευρώπη σε ορυκτά σπάνιων γαιών είναι η Ουκρανία.
Ορυκτά αξίας δύο έως επτά τρισεκατομμυρίων δολαρίων », δήλωσε ο Graham.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει μια συμφωνία μαζί μας, όχι με τους Ρώσους.
Επομένως, είναι προς το συμφέρον μας να βεβαιωθούμε ότι η Ρωσία δεν θα καταλάβει τη χώρα».
Συνεχίζοντας στο ίδιο αποκαλυπτικό πνεύμα χαρακτήρισε την Ουκρανία ως το καλάθι με το ψωμί του αναπτυσσόμενου κόσμου.


Το γεράκι έγινε ξαφνικά... περιστέρι της ειρήνης

«Το 50% όλων των τροφίμων που πηγαίνουν στην Αφρική προέρχονται από την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ο Graham τόνισε επίσης ότι η επερχόμενη κυβέρνηση Trump είναι στην προνομιακή θέση να εξαργυρώσει τέτοιους πόρους.
«Ο Donald Trump πρόκειται να κάνει μια συμφωνία για να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω, για να πλουτίσουμε με ορυκτά σπάνιων γαιών.
Μια καλή συμφωνία για την Ουκρανία και εμάς», είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής.
«Και θα φέρει την ειρήνη», συμπλήρωσε.
Όταν ο Trump πρότεινε επανειλημμένα ότι σκοπός του είναι ο τερματισμός του πολέμου με τη σύναψη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Graham βρισκόταν στο απέναντι στρατόπεδο ζητώντας να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι τελευταίου Ουκρανού.
Ωστόσο, τώρα ο Graham επιμένει ότι η Ουκρανία θα επωφεληθεί από την πιθανή «συμφωνία» που περιγράφει.

Ενδιαφέρον για τους πόρους και όχι για την ειρήνη

Ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα ανήκει στο κόμμα του πολέμου, που υπάρχει και στους Ρεπουμπλικάνους και μέχρι πρότινος ισχυριζόταν πως «με αμερικανικά όπλα και χρήματα, η Ουκρανία θα πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».
Με τον τρόπο αυτό υποδηλώνει ότι τα συμφέροντα των Ουκρανών και η ουσιαστική ειρήνη κατατάσσονται χαμηλά στις προτεραιότητές του, παρατηρεί το Responsible Statecraft.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Graham προτείνει οι ΗΠΑ να επωφεληθούν από την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας.
«Οι Ουκρανοί κάθονται σε ορυκτά αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων που θα μπορούσαν να είναι καλά για την οικονομία μας», είπε ο Graham τον Σεπτέμβριο ενώ στεκόταν δίπλα στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky.

Αποδεκτό τίμημα για το χρήμα οι εκατομμύρια θάνατοι

Εν τω μεταξύ, τα θύματα πολέμου συνεχίζουν να αυξάνονται, με τη Wall Street Journal να αναφέρει τον Σεπτέμβριο ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας από την έναρξή του.
Για γεράκια όπως ο Graham τέτοιοι θάνατοι φαίνεται να είναι ένα αποδεκτό τίμημα για μια προφανή προσφορά σχετικά με τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top