GuidePedia

0
Ενεργοποιείται όλο και πιό έντονα η Γαλλία στο κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν δέχθηκε χθες τον Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία Marc Massion, καθώς και δύο Αντιπροέδρους της Ομάδας, τους Γερουσιαστές Jean-Patrick Courtois και Simon Sutour. Ο Πρόεδρος της Βουλής και η γαλλική αντιπροσωπία συζήτησαν το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Massion, επαναβεβαιώνοντας τη σταθερή θέση της Γαλλίας στο κυπριακό πρόβλημα, ανέφερε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου, στη βάση της ουσιαστικής προόδου που θα καταγραφεί, τόσο σε σχέση με την Κύπρο και το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, όσο και σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της χώρας.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμησή του για τη σταθερή θέση αρχών που τηρεί η Γαλλία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη, όσον αφορά στο Κυπριακό και στις προσπάθειες για επίλυσή του. Στη συνέχεια, ο κ. Καρογιάν ενημέρωσε τους Γάλλους γερουσιαστές για τις τρέχουσες εξελίξεις και την παρούσα φάση των συνομιλιών, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες, λόγω της επιμονής της Τουρκίας σε προτάσεις εκτός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Οι θέσεις της Τουρκίας, είπε ο κ. Καρογιάν, παραπέμπουν σε λύση συνομοσπονδίας και δημιουργία δύο χωριστών κρατών. Ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε, επίσης, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ε/κ πλευράς για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν έχει τη βούληση να λύσει το Κυπριακό. Η νεο-οθωμανική πολιτική που ακολουθεί, εξήγησε, όπως επίσης και τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, καθορίζουν το πλαίσιο της αδιάλλακτης πολιτικής της έναντι της Κύπρου. Ο κ. Καρογιάν ανέφερε επιπρόσθετα ότι ως κράτη - μέλη της Ένωσης, Κύπρος και Γαλλία, μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τις ήδη εξαίρετες σχέσεις τους σε όλους τους τομείς και επίπεδα, περιλαμβανομένου του ενεργειακού.
Εξάλλου, έπειτα από συνάντηση της γαλλικής αντιπροσωπίας με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, ο κ. Marc Massion υποστήριξε ότι, για να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό, πρέπει να υπάρχει βούληση και θέληση και από τις δύο πλευρές, και αυτή η θέληση είναι ελλιπής στον έναν από τους δύο εταίρους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία, Marc Massion, έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής.
Ο κ. Massion τόνισε ότι τα μέλη της Ομάδας είναι φίλοι της Κύπρου, μέλη αυτής της Ομάδας Φιλίας στη Γαλλική Γερουσία για πολλά χρόνια, έχουν έρθει στην Κύπρο αρκετές φορές και έχουν φιλοξενήσει μέλη της κυπριακής Βουλής στη Γαλλία. Εξέφρασε τη συμπάθεια της Ομάδας Φιλίας στον αγώνα των Κυπρίων για την εδαφική τους ακεραιότητα. «Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, πολύπλοκη», είπε, προσθέτοντας ότι τάσσονται υπέρ της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και γνωρίζουν πως για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός πρέπει να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές. «Και μπορούμε να πούμε ότι η θέληση αυτή είναι ελλιπής στον έναν από τους δύο εταίρους».
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον κυπριακό λαό στην προσπάθειά του για ειρήνη και επανένωση του νησιού, κατέληξε.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η Γαλλία παραδοσιακά ήταν πάντα στο πλευρό του αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για δικαίωση. Στο πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής, συνέχισε, αντικατοπτρίζεται η πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική. «Εμείς στην Κύπρο, ενώ δηλώνουμε ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τους υπερατλαντικούς συμμάχους», συνέχισε, «με τους μόνους που διατηρούμε τις πιο άριστες σχέσεις είναι με τους Βρετανούς», που παραμένουν «στο άρμα το υπερατλαντικό».
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις σχέσεις μας με τη Γαλλία, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, λέγοντας ότι είναι μια ανιδιοτελής στήριξη στον αγώνα μας με ξεκάθαρες θέσεις για την Τουρκία και το μέλλον της. Την ίδια στιγμή, είπε, «για να χτίσεις περαιτέρω τις σχέσεις, πρέπει να στηρίζεις ευρωπαϊκές πολιτικές και, δυστυχώς, στο θέμα της Λιβύης αντί να επιλέξουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αντί να σταθούμε στο πλευρό των φίλων Γάλλων, επιλέγουμε άλλες πολιτικές».
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και σε παρατήρηση μέλους της αντιπροσωπίας στο διάλογο που είχαν ως Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας από την Κύπρο στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ χλιαρή. «Ας πάρουμε τα μηνύματα», κατέληξε.
Σημειώνεται πως στα μέσα Μαρτίου, διεξήχθη με πάσα μυστικότητα κοινή γαλλοκυπριακή στρατιωτική άσκηση, στα νότια κυπριακά παράλια, γεγονός που επίσης συνδέεται με τα παραπάνω και την εντεινόμενη γαλλική κινητικότητα στην Κύπρο, εξέλιξη που θεωρούμε θετική και προς το συμφέρον του κυπριακού Ελληνισμού.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top