GuidePedia

0


Αιώνια Τουρκία!
Όπως αναφέρεται σαφώς από τον πρωταθλητή του νεο-οθωμανισμού Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άγκυρα δεν έχει να κάνει τίποτα με την Αρμενία και τους Αρμενίους, δεδομένου ότι η αρμενική διασπορά είναι στην πραγματικότητα πρώην εξόριστοι Τούρκοι πολίτες!

Το γεγονός ότι τα αρμενοτουρκικά σύνορα είναι ερμητικά σφραγισμένα για 17 χρόνια, ενώ για 75 χρόνια ήταν σχεδόν κλειδωμένα, ότι η Άγκυρα δεν έχει πρεσβεία στο Ερεβάν, και το αντίστροφο, ότι όλες οι οδοί διέλευσης (εμπορευματικές μεταφορές και / ή υδρογονάνθρακες) παρακάμπτουν την Αρμενία, δεν ενοχλεί καθόλου τη δέκατη πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Μόνο ένα πράγμα την ενοχλεί πραγματικά στα όνειρά του μεγαλείου της: να πρέπει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και να την αποζημιώσει.

Της προκαλεί διαταραχή, αυτή που επιθυμεί να γίνει η ηγετική δύναμη στην περιοχή.

Έτσι, όλα γίνονται για να εξουδετερώσει ή να προκαταλάβει το έργο των Αρμενικών οργανώσεων που αγωνίζονται για την αναγνώριση της γενοκτονίας και βεβαίως να προλάβει την ποινικοποίηση της άρνησης της.

Το σημαντικό είναι να παραπλανήσει τα μάτια της ξένης κοινότητας και να δείξει τη καλή θέληση της.

Και αν αυτό αποδειχθεί ανεπαρκές, τότε εφαρμόζονται άλλα μέσα: χρηματοδότηση εξτρεμιστικών ομάδων, ψευδο-αντι-Αρμενίων ερευνητών, και φυσικά χρήση πολιτικών απειλών ή / και οικονομικών.

Όσο θα πλησιάζει ο εορτασμός της επετείου των εκατό χρόνων (2015), τόσο τα μέτρα αντιπερισπασμού θα αυξηθούν.

Διαδικασία ομαλοποίησης


Στη διάρκεια του συνεδρίου «Η πολιτική της Τουρκίας για την συμμετοχή στον σύγχρονο κόσμο» που διοργάνωσε το αγγλικό Κέντρο αναλύσεων Wilton Park στην Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου δήλωσε στον Αρμένιο δημοσιογράφο Hagop Avédikian (AZG):

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε το Αζερμπαϊτζάν λόγω των σχέσεων μας με την Αρμενία. Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει τόσο από τον Πρόεδρο της Αρμενίας, όσο και από τον ομόλογό μου Έντουαρντ Ναλμπαντιάν να επιστρέψουν στο Μπακού ένα ή δύο κατεχόμενους νομούς π.χ. το Fizuli η το Aghdam ως χειρονομία για να σωθεί το πρόσωπο του Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτή τη περίπτωση, το Αζερμπαϊτζάν θα ήταν έτοιμο να ανοίξει τα σύνορά του. Όμως, η Αρμενία αρνήθηκε».

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Αρμενία και την Τουρκία άρχισαν το 2005, όταν η Τουρκία ξεκίνησε την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της», που αναπτύχθηκε από τον Νταβούτογλου ο οποίος ηγήθηκε των συνομιλιών με την Αρμενία πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών.
«Οι συζητήσεις μας με την αρμενική πλευρά έχουν τρεις στόχους:

- άνοιγμα των συνόρων
- σύναψη διπλωματικών σχέσεων
- και θεμελίωση άμεσων και έμμεσων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Ο υπουργός διευκρίνισε: «Το τρίτο σημείο συμπεριλαμβάνει τη θεμελίωση σχέσεων με τους Αρμένιους της Διασποράς, που την θεωρούμε δικιά μας διασπορά, δεδομένου ότι αυτοί μετανάστευσαν από την Τουρκία στην Αμερική, τη Γαλλία και σε άλλα μέρη του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος που είχαμε πρόσφατα μια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Barsamian Khajag (Προκαθήμενος της Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών)».

Πρόσθεσε επίσης ότι για την Αρμενία, τα πρωτόκολλα έχουν σκοπό να ανοίξουν τα σύνορα και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις, ενώ για την Τουρκία η διαδικασία στοχεύει την «προσέγγιση ιστορικών προβλημάτων».

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές, Τουρκία και Αρμενία, είχαν συζητήσει αυτό το θέμα και είχαν έρθει σε κάποια κατανόηση πριν από την υπογραφή των εγγράφων τον Οκτώβριο του 2009.

Ένας Αρμένιος ως εκπρόσωπος της Τουρκίας;

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων της 26ης Μαρτίου, ο Νταβούτογλου πληροφόρησε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο: «Ο αρμενικής καταγωγής συμπολίτης μας Ντάρον Ασέμογλου, θα διοριστεί πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι».

Μια πρόταση που πάντα την είχε απορρίψει ο Ασέμογλου.



Οικονομολόγος που είναι γνωστός στην Κωνσταντινούπολη, ο Ντάρον Ασεμογλου δεν είναι μόνο Τούρκος πολίτης, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή έχει τη διπλή υπηκοότητα.

Ως «Πρέσβης στο Παρίσι», στην πραγματικότητα θα αντιπροσώπευε την Τουρκία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι.

Δεν είχε τίποτα να κάνει λοιπόν με την θέση του πρεσβευτή της Τουρκίας στη Γαλλία.

Εδώ είναι αυτά που έγραψε η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ:

«(...) Ο Ασεμογλου είναι σεβαστός μελετητής και αξίζει μια πολύ περισσότερο σημαντική θέση.

Ωστόσο, ανησυχώ για ένα άλλο στοιχείο. Το γεγονός ότι η πρόταση που υποβλήθηκε στον Ασεμογλου παρουσιάστηκε στην εφημερίδα, ως μια «γενναιόδωρη χάρη» .

Στην πραγματικότητα, δεν είναι αυτή η πρόταση που πρέπει να αξιολογηθεί ως μια γενναιόδωρη χάρη, αλλά η αποδοχή της προτεινόμενης θέσης.

Όπως φαίνεται, ο σοβινισμός είναι ακόμα εμποτισμένος στα κύτταρα της κοινωνίας μας .

Εν τω μεταξύ, οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι, οι Έλληνες, οι οποίοι είναι πολίτες της χώρας μας, πληρώνουν τους φόρους τους, υπηρετούν την στρατιωτική θητεία τους και ψηφίζουν, όπως και εμείς.

Αλλά όταν πρόκειται για ένα σημαντικό πόστο, τους θυμόμαστε μόνο όταν φτάσουν σε παγκόσμια φήμη.

Έχουμε κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία της κοινότητας τους.

Οι νόμοι που έχουμε υιοθετήσει δεν μπορούν να το αντισταθμίσουν.

Ελπίζω ότι αυτή η πρόταση που έγινε στον καθηγητή Ασεμογλου να είναι σημάδι για να ταρακουνηθεί η κριτική που προκάλεσε αυτό το είδος των διακρίσεων και του ρατσισμού».

Και η εφημερίδα Γιενί Ασία, προσθέτει: «Ο Ασέμογλου που κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη, είναι ένας από τους 10 κορυφαίους οικονομολόγους στον κόσμο και σεβαστός εμπειρογνώμονας.

Αν και δεν έχει αποδεχθεί ακόμη την πρόταση, ωστόσο , μπορεί να το πράξει όταν θα πάρει το βραβείο Νόμπελ.

Ο διορισμός ενός επιστήμονα ως εξαιρετικός και πληρεξούσιος Πρέσβης, ακόμη και στον ΟΟΣΑ, ιδίως σε μια χώρα όπως η Γαλλία, η οποία υποστηρίζει ανοικτά τις αρμενικές θέσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο από πολλές πλευρές».

Να σημειωθεί ότι η «Γιενί Ασία» σε αντίθεση με τη «Χουριέτ», είναι κοντά στους Τούρκους εθνικιστές.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι ο εθνικισμός, αλλά οι τουρκικές κλίσεις να σπεκουλάρουν σε μια προσφορά στον Ασεμόγλου και στις προσδοκίες σε περίπτωση διορισμού.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ραντικαλ, ο Καθηγητής Ντάρον Ασεμόγκλου του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), έχει αρνηθεί την προσφορά που του έγινε.

Διευκρινήσεις για τις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν



Ο Αρμένιος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σάβαρς Κοτσαριάν είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να δείχνει μια εποικοδομητική στάση για να υπάρξουν πιθανότητες διευθέτησης της σύγκρουσης του Καραμπάχ.

Κατά τον ίδιον, η πρόοδος εξαρτάται από τη διάθεση των δυο μερών για έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Η Αρμενία και το Καραμπάχ έπραξαν το δυνατόν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για μια συμβιβαστική λύση, τώρα το μπαλάκι είναι στην αντίπαλη παράταξη.

«Ένα παράδειγμα συμβιβασμού:
Θα ήταν δίκαιο να είχαμε ζητήσει από το Αζερμπαϊτζάν να παραδώσει τα κατεχόμενα εδάφη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πριν από τις διαπραγματεύσεις, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει.
Η επιστροφή αυτών των εδαφών θα σήμαινε την αποφυγή της χρήσης βίας.
Επιπλέον, δεν υπήρξε αίτημα να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Από την άλλη, για να σωθούν τα προσχήματα, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν πρότειναν ένα δήθεν «μακρινό δημοψήφισμα» του οποίου τα αποτελέσματα θα είναι δεσμευτικά για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη».

«Ακόμα, το Αζερμπαϊτζάν απειλεί διαρκώς με χρήση βίας, γεγονός που καταλήγει να μην λαμβάνεται πλέον υπόψη από την αρμενική πλευρά.

Το Μπακού ερμηνεύει την αρχή της αυτοδιάθεσης με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Βλέπει το μέλλον του Καραμπάχ μόνο μέσα στο Αζερμπαϊτζάν και μιλάει για την εδαφική ακεραιότητα μόνο σύμφωνα με το όραμά του.

Τέλος το Μπακού προσπαθεί συνεχώς να δυσφημίσει την Ομάδα του Μινσκ και να μεταφέρει το πρόβλημα σε άλλα θεσμικά όργανα», δήλωσε ο Κοτσαριάν .

FEDERATION EURO-ARMENIENNE 06.04.2011

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top