GuidePedia

0
Η θέση του Βερολίνου αναφορικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν έχει αλλάξει, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας τα σχετικά σενάρια που έχουν ανατροφοδοτηθεί τις τελευταίες μέρες. «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν υπάρχει κάποιο εργαλείο για μια τέτοια αναδιάρθρωση. Από το 2013, με τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, θα υπάρχει ένα τέτοιο εργαλείο… Αλλά μέχρι τότε όχι», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η δήλωση αυτή ήλθε σαν απάντηση, ουσιαστικά σε άρθρο της γερμανικλής εφημερίδας Financial Times Deutschland που ανέφερε ότι αναμένεται «Αλλαγή στάσης της ευρωζώνης στο θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους» ανατροφοδοτώντας τα σενάρια αναδιάρθρωσης.Όπως αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση, εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων επιβεβαιώνουν ότι δεν αποκλείεται πλέον μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ πρόθυμος να σκεφτεί κάτι τέτοιο εμφανίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τους FTD, ο λόγος για τον οποίο συντελείται αυτή η αλλαγή στάσης στις χώρες της ευρωζώνης είναι ότι αμφισβητείται όλο και περισσότερο η ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει εντός του 2012 στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ένα μέρος του χρέους της. Οι Financial Times προσθέτουν ότι στην περίπτωση αυτή θα ήταν πολύ υψηλές οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού κράτους τις οποίες θα έπρεπε να καλύψουν χώρες της ευρωζώνης.

Ενδεχόμενη παράταση και αύξηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί και να εξηγηθεί πολιτικά στις χώρες της ευρωζώνης. «Θα πρέπει να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις», φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών μεγάλης χώρας-μέλους της ευρωζώνης. «Θα πρέπει να έχουμε για την περίπτωση αυτή ένα σχέδιο στην τσέπη», σημειώνει από την πλευρά του σύμβουλος πρωθυπουργού χώρας της ΕΕ που δεν κατονομάζεται.

Πιθανότητες 15% να αποχωρήσει κράτος από την ευρωζώνη

Εν των μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη του Εconomist Intelligence (EIU), υπάρχουν 15% πιθανότητες ένα ή περισσότερα κράτη μέλη να εγκαταλείψουν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, υπό το βάρος των πιέσεων.

Η αρχή θα μπορούσε μάλιστα να γίνει όχι από τους «αδύναμους κρίκους», αλλά και από μία ισχυρή χώρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη, οι υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας -όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία- ενδέχεται να μην αντέξουν τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που τους επιβάλλονται.

Από την άλλη θα μπορούσε να εξαντληθεί η υπομονή χωρών του πυρήνα -όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Το κεντρικό σενάριο, πάντως, που συγκεντρώνει πιθανότητες 50%, θέλει την ευρωζώνη να αντιμετωπίζει έστω και με δυσκολίες την κρίση.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top