GuidePedia

0
Γράφει ο Υπτγος (ε.α.) Ιωάννης Μπαλτζώης
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2011.
Παρατηρώντας τις εξελίξεις στην Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή, διαπιστώνουμε ότι το κύριο πρόβλημα της περιοχής αυτής, που ταλανίζει επί χρόνια τον αραβικό κόσμο και αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε πολιτική και διπλωματική πράξη των αράβων, δηλαδή το Παλαιστινιακό, δεν αναφέρεται πουθενά, ούτε έχει παρασυρθεί σε εξελίξεις από το τσουνάμι που χτυπάει ολόκληρη την περιοχή αυτή. Τι συμβαίνει λοιπόν και επικρατεί τόση ησυχία, αν εξαιρέσουμε κάποιες σπασμωδικές και βλακώδεςι αντιδράσεςι της Χαμάς από την Γάζα, με εκτοξεύσεις πυραύλων και μια περίπτωση επίθεσης αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, που τελικά την πληρώνουν οι άμαχοι στην Γάζα από τα αντίποινα των Ισραηλινών? Και όμως η φαινομενική ηρεμία είναι απατηλή. Οι υποβόσκουσες εξελίξεις είναι τόσο δυναμικές , που δημιουργούν την εντύπωση ότι θα είναι τελικά καθοριστικές για την λύση, αν όχι τελική τουλάχιστον λίγο πριν την τελική. Ναι φαίνεται ότι ο χρόνος έφθασε και το παλαιστινιακό κράτος, εν μέσω των κοσμογονικών μεταλλάξεων στον αραβικό κόσμο , θα είναι ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2011 γεγονός!! Όσο και αν φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξο, έχουμε την άποψη ότι οι Παλαιστίνιοι θα αποκτήσουν επιτέλους κράτος και το Ισραήλ θα κλείσει μια βαθειά πληγή, που του προκαλεί αιμορραγία από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ. Και όλα αυτά όπως φαίνεται με πρωτοβουλία (θέλοντας και μη) του Ισραήλ. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε τα γεγονότα.


Οι πληροφορίες έρχονται από το Ισραήλ και συγκεκριμμένα από την εφημερίδα Yedioth Ahronoth , όπου δημοσιεύει άρθρο του Itamar Eichner, με τίτλο «Εξέχοντες Πρέσβεις του Ισραήλ: Αναγνωρίστε Παλαιστινιακό κράτος», το οποίο πραγματεύεται τις προτάσεις Πρέσβεων και αξιωματούχων του Ισραηλινού ΥπΕξ, όπως το Ισραήλ αναγνωρίσει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με προσωρινά σύνορα. Ο δημοσιογράφος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι Ισραηλινοί Πρέσβεις σε αρκετές πρωτεύουσες, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΥπΕξ πιστεύουν ότι το Ισραήλ πρέπει να προβεί άμεσα σε αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους με προσωρινά σύνορα. Οι Πρέσβεις, καθώς και κορυφαία στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν ότι εναπόκειται στο Ισραήλ να προβεί σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και στη συνέχεια να καλέσει την ηγεσία του να αρχίσει άμεσες και εντατικές διαπραγματεύσεις για το θέμα των οριστικών συνόρων.Η έκκληση αυτή έγινε σε απάντηση των σχεδίων των Παλαιστινίων: Η παλαιστινιακή ηγεσία προτίθεται, όπως έχουν δηλώσει ηγετικά πολιτικά στελέχη των, να ζητήσει από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, τον Σεπτέμβριο του 2011. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα, είτε λόγω έλλειψης πλειοψηφίας είτε λόγω άσκησης Αμερικανικού βέτο. Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι προτίθενται στη συνέχεια να θέσουν το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αμέσως μετά το Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου είναι πολύ πιθανό να λάβουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας. Ακόμη και αν η απόφαση των ΗΕ δεν είναι νομικώς δεσμευτική, θα θεωρηθεί ότι το 2011 ιδρύθηκε παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 . Στη συνέχεια οι Παλαιστίνιοι θα ζητήσουν την έναρξη διαπραγματεύσεων βάσει του ψηφίσματος του ΟΗΕ, που θα δένει τα χέρια του Ισραήλ.


«Αυτό δεν μπορεί να σταματήσει και θα είναι καταστροφικό για το Ισραήλ», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. “Θεωρούμεθα οι τελευταίοι στον κόσμο που έχουμε εδάφη υπό την κατοχή μας και στις μέρες μας αυτό δεν είναι νόμιμο». Ανώτερος Ισραηλινός διπλωμάτης δήλωσε: «Εάν περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πραγματικό πρόβλημα. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία και να ανακοινώσουμε αύριο το πρωί ότι αναγνωρίζουμε παλαιστινιακό κράτος. Αυτό θα καταστήσει τους Παλαιστινίους υπεύθυνους για τη μοίρα τους».Ο Γενικός Διευθυντής του ΥπΕξ Ράφι Μπαράκ έδωσε πρόσφατα οδηγίες στους πρέσβεις που υπηρετούν στις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να τις ενημερώσουν ότι σε περίπτωση που αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, το Ισραήλ θα λάβει μονομερώς μέτρα όπως πχ η προσάρτηση ή η κατασκευή των εποικισμών, πλην όμως είναι απλώς διπλωματικές προειδοποιήσεις , που μάλλον δεν θα έχουν μελλοντικά καμμιά αξία. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει αρχικά ότι «Είναι αναμενόμενο: Το 2011 θα είναι ένα διπλωματικό 1973» και επισημαίνει ότι «τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο φέτος., η Γενική Συνέλευση των Η.Ε. θα αποφασίσει αν θα ιδρύσει παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967. Η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος».Εάν συμβεί αυτό, κάθε ισραηλινό διαμέρισμα στην περιοχή FrenchHill της Ιερουσαλήμ καθώς και σε όλους τους Εβραικούς οικισμούς στην Δ. ¨Οχθη θα καταστεί παράνομο, κάθε ισραηλινή στρατιωτική βάση στη Δυτική Όχθη θα θεωρηθεί ως παραβιάζουσα την κυριαρχία μιας ανεξάρτητης χώρας-μέλους του ΟΗΕ, ενώ οι Παλαιστίνιοι δεν θα υποχρεούνται να δεχθούν την αποστρατιωτικοποίηση του νεοσύστατου κράτους, πολλώ δε μάλλον την κατοχή στη Δυτική Όχθη. Η συγκεκριμένη κατάσταση θα οδηγήσει το Ισραήλ αφενός μεν σε μια έξωθεν διπλωματική πολιορκία, αφετέρου δε σε μια πολιτική εξέγερση στο εσωτερικό, δημιουργώντας τοιουτοτρόπως έναν ασφυκτικό κλοιό.

Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή της αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους, το Ισραήλ θα μπορούσε να παραδώσει άμεσα στους Παλαιστίνιους ευμεγέθη τμήματα της Δυτικής Όχθης, εκκενώνοντας περί τους 20 απομονωμένους εποικισμούς, αποδεικνύοντας, κατ’αυτόν τον τρόπο, την σοβαρότητά του και την ειλικρίνειά του για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Οι Παλαιστίνιοι, από την άλλη πλευρά, θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ένα κράτος στο 70% των εδαφών της Δυτικής Όχθης, χωρίς να προβούν σε καμία ιδεολογική παραχώρηση, που δεν είναι ακόμη σε θέση να υλοποιήσουν.Εντούτοις, μια τέτοια κίνηση από πλευράς Ισραήλ δεν αρκεί. Η ισραηλινή πρωτοβουλία οφείλει να προβλέπει τη σταδιακή αποχώρηση από τη διαχωριστική γραμμή της Δυτικής Όχθης, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της γραμμής αυτής ως προσωρινά σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, ήτοι μέχρι την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν αποτελεί μονόδρομο, ωστόσο η ανάληψη διπλωματικής δράσης συνιστά μονόδρομο, στην παρούσα χρονική συγκυρία. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο βέβαιο συμπέρασμα και στην εύλογο αισιοδοξία της αναγνώρισης εντός του 2011 του Παλαιστινιακού κράτους είτε από πρωτοβουλία του Ισραήλ (για να προλάβει τις εξελίξεις), είτε από την γενική συνέλευση των Η.Ε. και φυσικά από την διεθνή κοινότητα. Και όταν αναφερόμαστε σε αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους από το Ισραήλ εννοούμε την Δυτική Όχθη και μόνο, που εκτινούμε ότι θα είναι η πρώτη μορφή του Παλαιστινιακού κράτους. Σε ότι αφορά την Γάζα, η οποία έχει την δική της κυβέρνηση,εκεί η κατάσταση είναι διαφορετική, ενδιαφέρουσα, προβληματική και πολύ περίπλοκη. Εξάλλου το Ισραήλ έχει αποσυρθεί από το 2006 δεν αναγνωρίζει το καθεστώς της Χαμάς, η οποία (Χαμάς) επίσης ουδόλως αναγνωρίζει το «σιωνιστικό μόρφωμα», όπως αποκαλεί το κράτος του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top