GuidePedia

0
Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ… ΙΟΥ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ στην Πορτογαλία και η υποβάθμιση της ίδιας, αλλά και της Ισπανίας από τον οίκο S&P, ελάχιστα λεπτά της ώρας μετά τις ανακοινώσεις Μέρκελ και Ντομινικ Στρος Καν για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, είναι τα στοιχεία που έδωσαν έντονο χρώμα στην εβδομάδα που διανύουμε. Προηγήθηκε ένα αμόκ αβεβαιοτήτων για την Ελλάδα, που αφορούσε ακόμα και την πιθανότητα πτώχευσής της, γεγονός που καταγράφηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλώ με μεγάλες απώλειες.
Οι τραπεζικές μετοχές κατέρρευσαν, το ευρώ σημείωνε νέα χαμηλά, οι πολίτες ανησυχούσαν για τις καταθέσεις τους και οι τραπεζίτες παρακολουθούσαν… προσευχόμενοι το δράμα.
Τέσσερα είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρακολούθηση όλων όσων διαδραματίστηκαν.

ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι παραμύθι ότι οι κερδοσκόποι χτυπάνε την Ελλάδα γιατί έχει ελλείμματα και χρέη. Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούν την Ελλάδα, που όντως έχει άθλια δημοσιονομικά στοιχεία, σαν "Κερκόπορτα", προκειμένου να επιτύχουν τον έναν και μοναδικό τους στόχο: Να τσακίσουν το ευρώ! Ετσι τυχαία μας θυμήθηκαν και αποφάσισαν πως έχουμε ανάγκη εξυγίανσης; Απόλυτα επιβεβαιώνει την παραπάνω αλήθεια το γεγονός ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, μόλις είδαν πως η Ελλάδα μάλλον παίρνει "χοντρό πακέτο" και σώζεται, μετακινήθηκαν στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Ελλάδα, που για χάρη της άνοιξε ο μηχανισμός στήριξης στην Ε.Ε. και που προφανώς αφορά και άλλες χώρες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, οφείλει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να… κάνει μόκο και να κοιτάξει πώς θα πάρει το συντομότερο τα λεφτά. Δεν είναι ούτε οι ημερομηνίες λήξης ομολόγων που πιέζουν, ούτε τα προβλήματα ρευστότητας στην τραπεζική αγορά. Είναι που σε λίγο λεφτά θα ζητάνε και άλλοι! Δεν είναι κρίμα εμείς να "φτιάξουμε" το ταμείο (χρυσοπληρώνοντάς το μάλιστα) και να στηθούμε δεύτεροι ή τρίτοι στην ουρά;

ΤΡΙΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: "Το πικρό φάρμακο που πρέπει να πάρουν οι Ελληνες" όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, δεν πρόκειται να το αποφύγουμε. Ούτε και υπάρχει άλλος "γιατρός" στον οποίο μπορούμε να ζητήσουμε διαφορετική θεραπεία. Σε λίγες γραμμές, το "φάρμακο" θα έχει τις εξής… παρενέργειες:
- Μείωση κατά 25%-30% του βιοτικού επιπέδου στη χώρα. Μειώσεις εισοδημάτων, υψηλών συντάξεων, τιμών ακινήτων, ενοικίων, υπηρεσιών, προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, των τροφίμων συμπεριλαμβανομένων.
- Αλλαγές στο ασφαλιστικό, τόσο σε όρια ηλικίας, όσο και σε παροχές.
- Ανεργία αυξανόμενη, που θα φτάσει ίσως και το 20%.
- Αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, με τις συλλογικές συμβάσεις να παίζουν μικρότερο ρόλο.
- Ευρύτατες αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη με μεγάλες συγχωνεύσεις σε όλους τους κλάδους και αποκρατικοποιήσεις σε τομείς που μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν διανοείτο καν να συζητήσει.
- Αλλαγές και στο πολιτικό προσωπικό που μεγάλο μέρος του, ακόμα και τώρα, δεν έχει καταλάβει τι θα συμβεί.
ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωζώνης "καίνε κάρβουνο"! Μέχρι να πάρουν χαμπάρι τι συμβαίνει και μέχρι να συνεδριάσουν και να ξανασυνεδριάσουν, δεν αποκλείεται να τους έχουν πάρει οι κερδοσκόποι το μαγαζί, μαζί με την πραμάτεια του. Οι κατώτερες των περιστάσεων ηγεσίες της Ευρωζώνης, αν πράγματι θέλουν να διατηρηθεί το "μαγαζί" και αν πράγματι θέλουν να κάψουν τα χέρια των επιθετικών… δολαριοφόρων, μια λύση έχουν: Να ακούσουν αυτό που αρκετοί έχουν πει στο παρελθόν και που πρόσφατα επανέλαβε σε συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης:

"Η Ενωση πρέπει να εξετάσει τη σκοπιμότητα δανεισμού της με την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων. Μόνο με αποφασιστικότητα και γενναίες πολιτικές αποφάσεις η Ενωση θα ανακτήσει από τις αγορές τον έλεγχο των εξελίξεων".



Βασίλης Βαλαμβάνος,

Δημοσίευση σχολίου

 
Top