GuidePedia

0


Φαίνεται πως κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά σε αυτή τη χώρα και δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ήρθε, προερχόμενος από την Τουρκία, είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο επί των εξωτερικών σχέσεων και απήλθε. Όλοι ασχολούνται με την ερμηνεία της αναφοράς στα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Το ότι κάποιοι δημοσιογράφοι ήταν έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού και κάποιοι άλλοι 150 μέτρα πιο μακριά,δεν απασχολεί κανέναν. Πώς να απασχολήσει όμως τότε, το ότι ο Μπλίνκεν έκανε δηλώσεις επί 20λεπτο σε δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα στην πίστα του αεροδρομίου, λίγο πριν επιβιβαστεί για να αναχωρήσει, αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, κανείς(;) δεν ενδιαφέρθηκε;

Για την Ιστορία, να αναφερθεί ότι στη συνάντηση των αντιπροσωπειών συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη. Υπήρξε και ιδιωτική συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Όσα ειπώθηκαν εκεί έχουν ασφαλώς ξεχωριστή βαρύτητα και δύσκολα θα δημοσιοποιηθούν σε όλη τους την έκταση.

Την τελευταία ώρα άπαντες καταπιάνονται να “ερμηνεύσουν” αυτό που προέκυψε για τα F-35. Όμως, οι συνήθεις “κυβερνητικοί κύκλοι” διέρρεαν μια σειρά από λεπτομέρειες. Ξεκινώντας από τα μαχητικά, αφού τις τελευταίες μέρες ισχύει για την πολυαναμενόμενη “Επιστολή Πρότασης προς Αποδοχή” (LOA: Letter of Offer and Acceptance) που ήταν να έρθει πριν τις εκλογές, αλλά κάπου… χάθηκε στον δρόμο καθώς ο κύριος Μπλίνκεν και το υπουργείο του (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) αποφάσισε να το μετατρέψει σε τμήμα της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, χωρίς εξ όσων φαίνεται να διαμαρτυρηθεί κανείς επίσημος από την Ελλάδα που κατά τα άλλα “καιγόταν”, οι αναφορές έχουν ενδιαφέρον.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, οι διαρροές θέλουν τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να διευκρίνισε “ρητά” ότι “η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί”. Ερώτημα πρώτον. Επειδή η Ελλάδα δεν είναι “μαγαζί” ουδενός και όποιος την εκπροσωπεί έχει λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό στις εκλογές, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ; Μήπως έχει έρθει η ώρα να μας ενημερώσουν; Περιορίζονται στο F-35 ή συμπεριλαμβάνει κι άλλο στρατιωτικό υλικό; Διότι αναφέρθηκε και το ότι προσεχώς θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω θετικά βήματα στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Κι αν ναι, έναντι ποίου τιμήματος. Α, για να μην το ξεχάσουμε, από πότε συζητήσεις που αφορούν εξοπλισμούς διεξάγονται ερήμην του αρμοδίου υπουργείου / υπουργού;

Θα ρωτήσει κάποιος συνάδελφος τον Παύλο Μαρινάκη; Ας μας απαντήσει ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος όλες οι συνεννοήσεις παραμένουν εν κρυπτώ. Διότι αυτό το “εμείς πήραμε αυτά που θέλαμε από τις συνομιλίες”, προσφέρεται για να αξιολογηθεί και το ακριβώς ζητήσαμε! Δεν είναι λίγες οι φορές που ελληνικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορηθεί ότι είτε συζητούν… κουταμάρες, είτε συζητούν γενικώς και αορίστως, κάτι που ασφαλώς βόλευε μια χαρά τους συνομιλητές μας Αμερικανούς. Στο τέλος λάμβαναν όλα όσα επιθυμούσαν και δεν έδιναν επί της ουσίας τίποτα. Βέβαια, οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το DP, αναφέρουν ότι αυτή η κατάσταση ακραίας αφασίας στην αντιμετώπιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, πλέον ΔΕΝ υφίσταται.



Οι κυβερνητικές πηγές επίσης ανέφεραν, ότι συζητήθηκαν “όλα τα θέματα της ατζέντας” στην κατ΄ ιδίαν συζήτηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν. Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ όντως βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό και αυτό μόνο ως θετικό μπορεί να αποτιμηθεί. Θα ήταν όμως καλό να ασχοληθεί κάποιος να ενημερώσει ουσιαστικά την ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί η ενημέρωση να γίνεται μέσω “χρησμών” που επιδέχονται μάλιστα πολλαπλών ερμηνειών! Διότι το “εμείς πήραμε αυτά που θέλαμε από τις συνομιλίες”, εάν το επικεντρώσεις στα F-35, τότε αναρωτιέται κανείς τι αποκλείει το “ό,τι θέλαμε”!

Θέλαμε άμεση αποδέσμευση την οποία οι ΗΠΑ θα τη χρησιμοποιήσουν ως τιμωρία προς την απείθαρχη Τουρκία; Θέλαμε να καθυστερήσει κι άλλο διότι δεν έχουμε λεφτά να τα αγοράσουμε κι αρχίσαμε ήδη τις εκπτώσεις “αλά Rafale” λέγοντας ότι θα πάρουμε 12 (που δεν φτάνουν ούτε “για ζήτω”); Θέλαμε να διαμηνύσουμε στην Τουρκία ότι εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να πάρει τα F-16 αρκεί να διευκολύνει το ΝΑΤΟ με τη Σουηδία, ευθυγραμμιζόμενοι απόλυτα με τη Συμμαχική πολιτική; Ας βάλει καθένας τη φαντασία του να δουλέψει και να προσθέσει πόσες άλλες ερμηνείες καλύπτονται από τη συγκεκριμένη φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε!

Επειδή όμως το DP εμπιστεύεται το ρεπορτάζ του φιλικού μας Hellas Journal, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τους φίλους και συμμάχους πέραν του Ατλαντικού, παραθέτει τη δική του αναφορά διότι έχει σημασία: “Η πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα θα προχωρήσει κανονικά σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να προχωρήσει και να σταλεί στο Κογκρέσο το ελληνικό αίτημα γι’ αυτή τη σημαντική αγορά. Ζήτησε επίσης να μην συνδέεται η αγορά των F-35 με το τουρκικό αίτημα για τα F-16.” Εάν αυτές ήταν οι θέσεις του πρωθυπουργού, ήταν ορθές και απορεί κανείς για ποιον λόγο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση επ’ αυτού. Η δεύτερη παρατήρηση όμως είναι, ότι το ρεπορτάζ αναφέρει τι ζητήθηκε, όχι ποια ήταν η απάντηση και με ποιο ύφος. Ήταν υπόσχεση; Ήταν εκδοχή του “το καταγράφω, το σέβομαι και θα πιέσω για να σε ικανοποιήσω”; Ακόμα και οι αδαείς αντιλαμβάνονται τις διαφορές.

Πάμε όμως και στα υπόλοιπα. Οι διαρροές των “κυβερνητικών κύκλων” (Πρώτο Θέμα) αναφέρουν, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια “συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων”. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Οι Μητσοτάκης και Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον υψηλό μας προσκεκλημένο να εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή. Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Έλλην πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Αυτό που κάνει ισχυρή εντύπωση, είναι ότι στις διαρροές κυβερνητικών κύκλων, η κατάσταση στην Ερυθρά θάλασσα είτε απουσιάζει, είτε μπορεί να θεωρηθεί ότι περιέχεται έμμεσα. Διότι φαίνεται πως στις επίμαχες εικοσάλεπτες δηλώσεις του στην πίστα του αεροδρομίου, ο Μπλίνκεν φέρεται να μίλησε για τον φυσικό ρόλο της Ελλάδας, όχι μόνο για γεωγραφικούς λόγους, αλλά και λόγω της ηγετικής θέσης και τον ρόλο που έχει στην παγκόσμια ναυτιλία. Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν υπήρξε ενημέρωση επ’ αυτού, από τη στιγμή που έχουμε ανακοινώσει την πρόθεση αποστολής φρεγάτας στην επιχείρηση “Prosperity Guardian” (Φρουρός Ευημερίας)”, στην προσπάθειά μας να συμβάλλουμε -και ορθώς- στο να μείνει ανοικτή αυτή η κρίσιμη οδός για τις θαλάσσιες μεταφορές;

Επηρεάζονται οι ζωές όλων μας από την εκτόξευση του κόστους μεταφοράς, κι αυτό το έρμο το “καλάθι της νοικοκυράς”, νομίζεις ότι μεταφέρει χρυσάφι, κι όχι μακαρόνια, φασόλια, φακές και -λίγο πλέον- τυράκι… Για να μην το ξεχάσουμε, μια παρατήρηση. Μια από τις αγαπημένες “φράσεις κλισέ” στις ανταποκρίσεις από το νησί, ήταν το “ο κ. Μπλίνκεν από το νησί της Κρήτης”, κατά “το νησί της Αφροδίτης” που λέμε για την Κύπρο! Ρε παιδιά… η Κρήτη είναι το νησί! Δεν είναι π.χ. γυναίκα, από την οποία πήρε το όνομά της το νησί…

Εκτός κι αν η… μόρφωση στο δημοσιογραφικό επάγγελμα έχει φθάσει σε τέτοιο βάθος, ώστε όλοι γνωρίζουν αυτό που αλιεύσαμε, συμβουλευόμενοι το διαδίκτυο… δηλαδή “γκουγκλάροντας” από που πήρε το όνομά του το νησί! Ιδού: “Κρήτη ονομαζόταν μία από τις νύμφες των Εσπερίδων και, σύμφωνα με τη μυθολογία, από τη νύμφη αυτή πήρε το όνομά του και το νησί. Σύμφωνα με άλλο μύθο, Κρήτη ήταν το όνομα της γυναίκας του Άμμωνα, θεού της Αιγύπτου, ο οποίος έφυγε από τη χώρα του, γιατί είχε πέσει σιτοδεία, και πήγε στην Κρήτη.” Το κρατάμε ως τη χρήσιμη πληροφορία της ημέρας!

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top