Ναι, οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας μπαίνουν σε μια νέα εποχή. Οι δύο χώρες θέλουν να μείνουν μακριά από δραστηριότητες που θα αυξήσουν την αμοιβαία ένταση. Αλλά… οι στρατηγικές εξελίξεις του Τζο (Μπαϊντεν) υποδηλώνουν εντελώς διαφορετικούς κινδύνους. Όταν ανοίγετε τον χάρτη που περιέχει τον άξονα Μεσογείου-Αιγαίου, βλέπετε μια εικόνα που αφορά άμεσα την ασφάλεια της Τουρκίας. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια παγίδα που αποκαλώ «το τρίγωνο του διαβόλου». Στο ένα άκρο υπάρχει επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κίνδυνοι που ξεκίνησαν με την επέκταση της Ναυτικής Βάσης της Σούδας στο νησί της Κρήτης από το ελληνικό και το αμερικανικό ναυτικό. Και τέλος, στο ακραίο σημείο, υπάρχει η στρατιωτική συσσώρευση στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που οι ΗΠΑ ονομάζουν βάση επιμελητείας τους!
Ας έρθουμε στη σημερινή διάσταση του θέματος … Μετά τις συγκρούσεις Ισραήλ – Χαμάς που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία άνοιξε το νησί σε στρατούς τρίτων χωρών. Κατά μία έννοια, στράφηκε στον οπορτουνισμό για να αυξήσει το περιφερειακό βάρος. Δυστυχώς, η κίνηση αυτή είχε ανταπόκριση. Τα λιμάνια της Λάρνακας και της Λεμεσού έχουν μετατραπεί σε ένα είδος αρχηγείου ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που θέλουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από τις συγκρούσεις στη Γάζα και τον Λίβανο. Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Γερμανίας , της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας αγκυροβόλησαν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Στη συνέχεια, ένα έργο που βρισκόταν στο ράφι για 6 χρόνια ενημερώθηκε. Πυρετώδης δραστηριότητα ξεκίνησε στη Ναυτική Βάση Μαρί/Ευάγγελου Φλωράκη, η οποία είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί με την υποστήριξη της Γαλλίας το 2017. Προκειμένου να αναπτυχθεί το λιμάνι ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση πλοίων υψηλής χωρητικότητας, η Κυπριακή Δημοκρατία διέθεσε 400 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της για το 2024! Οι Έλληνες δεν αρκέστηκαν σε αυτό … Αποφάσισαν να «δημιουργήσουν έναν διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας από τη θάλασσα προς τη Γάζα». Το πρότειναν.
Αυτή η φόρμουλα έλαβε υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τις περισσότερες χώρες που έχουν στρατεύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αντίστοιχα… η ανθρωπιστική βοήθεια που θα αποστέλλεται στη Γάζα θα συγκεντρώνεται πρώτα στο λιμάνι της Λάρνακας. Εδώ θα τεθεί υπό ισραηλινό έλεγχο. Στη συνέχεια θα παραδοθεί απευθείας στη Γάζα. Έτσι, το λιμάνι El Arish της Αιγύπτου και η πύλη της Ράφα θα χάσουν την προτεραιότητά τους.
Ο συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας της Τουρκίας με την Αίγυπτο θα επηρεαστεί επίσης αρνητικά. Σας το είπα… Ο Μπλίνκεν είναι στην Τουρκία. Θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Πιθανότατα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπλίνκεν, ο οποίος ήρθε με αρχεία για τη Γάζα και τη Σουηδία, είναι επίσης ένα όνομα που αντιμετώπισε διαμαρτυρίες με κόκκινη μπογιά (την πέταξαν στο αυτοκίνητό του στην Κωνσταντινούπολη) που «αντιπροσωπεύει αίμα» επειδή υποστηρίζει τις βάναυσες επιθέσεις του Ισραήλ. Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει τις σφαγές του Ισραήλ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και είναι ο ανώτερος διοικητής των ΗΠΑ και ο συντονιστής των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Πέραν όλων αυτών…
Ο Ελληνικός Στρατός Εθνοφρουράς πραγματοποιεί και ασκήσεις με τα ναυτικά στοιχεία της Γερμανίας και της Γαλλίας να έρχονται στα νότια του νησιού. Όταν θυμόμαστε ότι οι ΗΠΑ άρουν το εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, οι χώρες που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχοί μας εμπλέκονται σε παιχνίδια που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων κατά της Τουρκίας, καθώς η ελληνική διοίκηση της Λευκωσίας προσπαθεί να αυξήσει τον ρόλο της και η μόνιμη άφιξη των χωρών των ΗΠΑ και της ΕΕ στο νότο της Κύπρου είναι από μόνη της πηγή αγωνίας.
Συνοπτικά…
Το να μετατρέψουν το νησί σε στρατιωτικό κέντρο από τρίτα κράτη και να βρουν μια θέση στις βρετανικές βάσεις στο νησί είναι αντίθετο με το πνεύμα των Συνθηκών του 1960 και είναι επίσης πολύ πιθανό η Κύπρος να γίνει στόχος σε μελλοντικές συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν στην περιοχή. Ενώ το πρόβλημα της δίκαιης κατανομής των πόρων υδρογονανθράκων στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου συνεχίζεται και η ατζέντα της λύσης των δύο κρατών έχει τεθεί στην ατζέντα, η μόνιμη εγκατάσταση χωρών που δεν είναι εγγυήτριες με τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο νησί, δημιουργούν προετοιμασία για επικίνδυνα σενάρια στην Ανατολική Μεσόγειο.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου