GuidePedia

0


Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Η αναφορά κυβερνητικών παραγόντων για την (δυνητική προς το παρόν) απόκτηση μαχητικών F-35 από την ΠΑ ως… «είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα του F-35», η οποία αναμασήθηκε από τους πάντες, ήταν μια μάλλον ατυχής επιλογή λέξεων και όρων, διότι δημιουργεί συνειρμούς που δεν ισχύουν και δικαιολογημένες απορίες από όσους παρακολουθούν, έστω ακροθιγώς, τα πράγματα εάν κάτι άλλαξε από όσα ξέραμε.

Η απάντηση βέβαια είναι ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις ΗΠΑ, με την επιστολή αιτήματος LoR (Letter of Request) που είχε σταλεί το καλοκαίρι του 2022 ως αγοραστής στη βάση διακρατικής συμφωνίας εξαγωγικών πωλήσεων στρατιωτικού υλικού (FMS) για την αγορά F-35, όπως και μια σειρά άλλων χωρών, ανάμεσά τους το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Πολωνία, η Νότια Κορέα, η Ελβετία και προσεχώς και η Τσεχία.

Η προμήθεια αυτή δεν θα διαφέρει σε τίποτε από όλες τις αγορές μαχητικών που η ΠΑ έχει πραγματοποιήσει από τις ΗΠΑ, πέραν βέβαια των ιδιαιτεροτήτων που ενέχει το πρόγραμμα του JSF (Joint Strike Fighter), το οποίο έχει αποδώσει τα F-35A/B/C.

Η Ελλάδα, με την όποια αγορά θα κάνει τελικά, δεν γίνεται με κανένα τρόπο μέτοχος στο Πρόγραμμα JSF/F-35, το οποίο ως γνωστόν αφορά μια σειρά χωρών που προσυπέγραψαν πριν από σχεδόν 20 χρόνια τη σχετική συμφωνία και κατέστησαν εταίροι του προγράμματος. Την προνομιακή αυτή θέση κατέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία και η Νορβηγία, ενώ η Τουρκία που επίσης την κατείχε, την έχασε μετά την εκδίωξή της από το πρόγραμμα (λόγω των S-400, αλλά όχι μόνο).

Είναι επίσης γνωστό ότι τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και η Ελλάδα είχε προσκληθεί να μετάσχει στο Πρόγραμμα, αλλά επέλεξε να μην το κάνει.

Δυο άλλες χώρες, το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη, έχουν ειδικό καθεστώς συμμετοχής, ως «συνεργάτες» SCP (Security Sooperative Participants), καθώς δεν μετέτρεψαν ποτέ την αρχική θέση τους ως παρατηρητές του προγράμματος JSF σε κάποια μορφή εταίρου (μη απολαμβάνοντας επίσης και τα σχετικά οφέλη)

Όμως μάλιστα έχουμε γράψει ήδη πολλές φορές μέσα από τις σελίδες του Ιστοτόπου μας και έχουμε αναλύσει ενδελεχώς από τις σελίδες της έντυπης «Πτήσης» με πολλές ευκαιρίες, η δυνατότητα συμμετοχής πλέον στο Πρόγραμμα JSF/F-35 δεν υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια, ούτε υπάρχει έκτοτε οποιαδήποτε ευκαιρία μεταβολής αυτού του καθεστώτος και για καμιά υποψήφια χώρα για αγορά του στελθ μαχητικού.

Αυτή άλλωστε η αποκλειστικότητα του «κλειστού» Club ήταν και το δέλεαρ για τις χώρες που είχαν προσκληθεί να μετάσχουν, ώστε να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα έναντι ποσοστιαίας συμμετοχής με βιομηχανική συμμετοχή και με συμμετοχή στα κέρδη του, διαχρονικά (για κάθε F-35 που πωλείται, είτε σε άλλο εταίρο, είτε σε τρίτη χώρα).

Το παραπάνω πλαίσιο δεν έχει αλλάξει σε τίποτε και αυτό που προφανώς εννοείται στις κυβερνητικές δηλώσεις περί «εισόδου της Ελλάδας στο πρόγραμμα F-35» είναι η έγκριση πώλησης στην χώρα μας αριθμού μαχητικών με την διακρατική συμφωνία που θα υπογραφεί.

Τα παραπάνω δεν γράφονται φυσικά για γνώστες, αλλά για όλους τους άλλους που άρχισαν ήδη να πλέκουν σενάρια στο Διαδίκτυο.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top