«Είχα μια αίσθηση ότι κάποιος με παρακολουθούσε. Η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά.» Ένας άντρας, που ονομάζουμε Πράκτορα νούμερο ένα, βγάζει φωτογραφίες καθώς σκύβει σε μερικούς θάμνους.
Μας λέει ότι είναι μέλος μιας ομάδας που ονομάζεται Atesh – μια λέξη που σημαίνει φωτιά στα Τατάρικα της Κριμαίας.
Και μέσω μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, περιγράφει τη μυστική ζωή του στο BBC: κατασκοπεύει τις ρωσικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Κριμαία.
«Για περίπου δύο εβδομάδες, σχεδίαζα στο μυαλό μου πώς και τι θα έκανα», λέει. «Σχεδίασα τη διαδρομή, την κύρια και την εφεδρική, σε περίπτωση που με προσέξουν».
Ο Πράκτορας νούμερο ένα είναι ενδελεχής. Τραβάει πολλές λήψεις από πολλές γωνίες.
Αλλά είναι επικίνδυνη – δυνητικά θανατηφόρα – δουλειά. Σε μια περίπτωση, λίγες στιγμές μετά την έρευνα ενός χώρου, παρατήρησε μια ομάδα Ρώσων στρατιωτικών κοντά.
«[Αυτή] ήταν μια τρομερή στιγμή», λέει. «Κατάφερα να σκύψω σε ένα αυτοκίνητο και προσποιήθηκα ότι είχα πρόβλημα με τη ρόδα».
«Από θαύμα, απλά δεν μου μίλησαν».
Η Atesh λέει ότι συλλέγει πληροφορίες για τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις – κυρίως στην Κριμαία αλλά και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές και ακόμη και στο εσωτερικό της ίδιας της Ρωσίας.
Οι επιχειρησιακοί της λένε ότι οι πληροφορίες τους βοήθησαν σε υψηλού προφίλ ουκρανικά πλήγματα στην Κριμαία, όπως χτυπήματα σε ρωσικό αποβατικό πλοίο και υποβρύχιο -το Μινσκ και το Ροστόφ-ον-Ντον- και μια επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας τον Σεπτέμβριο του 2023.
Πιο πρόσφατα, η Atesh είπε ότι είχε πραγματοποιήσει αναγνωριστικές επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα μετά από μια ουκρανική επίθεση σε πιθανό σταθμό ραντάρ στην Yevpatoria.
Στρατιωτικοί μπλόγκερ στη Ρωσία απορρίπτουν το δίκτυο ως διαδικτυακή εφεύρεση της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, που έχει σχεδιαστεί για να εκθειάσει τα επίπεδα αντίστασης.
Ωστόσο, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Atesh είναι τρομοκρατική οργάνωση, απαγορευμένη από το Κρεμλίνο.
«Οι κάτοικοι της Κριμαίας δεν είναι όλοι ζόμπι»
Μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και ενός χειριστή για την ομάδα, το BBC μίλησε με πέντε άνδρες που λένε ότι είναι ενεργοί πράκτορες της Atesh – συμπεριλαμβανομένου ενός που λέει ότι αυτή τη στιγμή εργάζεται για τον ρωσικό στρατό.
Αν και οι λογαριασμοί τους δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα, μια ανώτερη πηγή από τις υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών της Ουκρανίας είπε στο BBC ότι οι μαρτυρίες είναι αξιόπιστες.
Οι πράκτορες λένε ότι είναι πρόθυμοι να μας μιλήσουν γιατί θέλουν να δείξουν ότι υπάρχει ένα ενεργό κίνημα αντίστασης.
«Οι κάτοικοι της Κριμαίας δεν είναι όλοι ζόμπι και [είναι] έτοιμοι να αντισταθούν ακόμη και σε συνθήκες απόλυτης λογοκρισίας», λέει ο Πράκτορας νούμερο ένα
Ο Ρώσος στρατιώτης με τον οποίο μίλησε το BBC – ο πράκτορας νούμερο πέντε – ξέρει ότι η διπλή του ζωή είναι επικίνδυνη.
«Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο – κανείς δεν θέλει να πάει φυλακή». Όσοι συλληφθούν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προδοσία και μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. “Όλα πρέπει να προσεγγίζονται προσεκτικά. Τα λάθη σε τέτοιες δραστηριότητες είναι απλά απαράδεκτα.”
Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, οκτώ χρόνια πριν από την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι αποτελούν πλέον την πλειοψηφία του πληθυσμού, αλλά παραμένουν σημαντικές μειονότητες Ουκρανών και Τατάρων της Κριμαίας.
Το BBC επικοινώνησε απευθείας με την Atesh και μίλησε με έναν χειριστή που εδρεύει στην μη κατεχόμενη Ουκρανία.
Οι άνδρες δεν θα αποκαλύψουν την ταυτότητά τους λόγω του κινδύνου σύλληψης. «Οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες προσπαθούν συνεχώς να εντοπίσουν παρτιζάνους», μας λέει ο πράκτορας νούμερο δύο. Κρατάει κρυφή τη δουλειά που κάνει ακόμα και από την πιο στενή του οικογένεια.
«Δεν μπορούμε να πετάμε πυρομαχικά τυχαία»
Αυτοί οι άνδρες λένε ότι άρχισαν να πραγματοποιούν αναγνωριστικές εργασίες λόγω της αντίθεσής τους στις ενέργειες της Μόσχας.
Μας λένε ότι παρέχουν πληροφορίες για τις αεροπορικές άμυνες, τις αποθήκες, τις στρατιωτικές βάσεις και τις μετακινήσεις στρατιωτών, μερικές φορές παρακολουθώντας τοποθεσίες για εβδομάδες.
Ο πράκτορας νούμερο δύο λέει ότι δεν πληρώνεται για τη δουλειά του, αλλά του επιστρέφονται τα έξοδά του, όπως τα καύσιμα.
Η κύρια επαφή μας, ο χειριστής, δεν σχολίαζε τον τρόπο χρηματοδότησης της ομάδας, εκτός από το ότι υπάρχουν “αρκετές” πηγές εσόδων. Ένας διαφορετικός φορέας – το Εθνικό Κέντρο Αντίστασης, ο οποίος λειτουργεί υπό τις Ειδικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων της Ουκρανίας – χρηματοδοτείται ανοιχτά από την κυβέρνηση και συνεργάζεται με την Atesh.
Επιμένει ότι η Atesh δεν είναι προπαγανδιστικό κατασκεύασμα και ότι η πληροφορίες της έχουν μεγάλη αξία.
«Μια επίθεση με πυραύλους με Storm Shadow ή Himars είναι πολύ ακριβό πράγμα», λέει ο εκπρόσωπός του, ο οποίος φοράει μάσκα και χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Ostap».
“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πετάξει πυρομαχικά τυχαία όπως κάνουν οι Ρώσοι. Πρέπει να επαληθεύσουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε.”
Ο πράκτορας νούμερο δύο περιγράφει οδήγηση για περισσότερα από 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) για να ερευνήσει μια στρατιωτική τοποθεσία. Περπάτησε «πολλή ώρα», πριν καταφέρει να βρει ένα κενό σε έναν φράχτη για να συγκεντρώσει φωτογραφίες και πληροφορίες για στρατιωτικά οχήματα.
«Είναι συναρπαστικό», λέει. «Η αδρεναλίνη ανεβαίνει απίστευτα δυνατά σε τέτοιες στιγμές». Τις ημέρες που ακολούθησαν, άκουσε ότι είχε γίνει μια επιτυχημένη απεργία σε εκείνη την περιοχή.
«Αυτή είναι η στιγμή για την οποία είμαι πιο περήφανος», λέει.
Πιέζοντας τη Ρωσία από τη Μαύρη Θάλασσα
Οι τεράστιες επιθέσεις σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους στην Κριμαία θεωρούνται από το Κίεβο ως βασικό μέρος μιας αντεπίθεσης που παραπαίει αλλού, ιδίως στην πρώτη γραμμή.
Η χερσόνησος έχει μεγάλη στρατηγική σημασία καθώς είναι ουσιαστικά ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», λέει ο απόστρατος πλοίαρχος του Ουκρανικού Ναυτικού Andriy Ryzhenko.
Με έδρα την Κριμαία πριν από την προσάρτηση και τώρα στο Κίεβο, λέει ότι η χερσόνησος χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να «προβάλλει ισχύ» από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό. Ανάγκασε την Ουκρανία να δημιουργήσει μια νέα θαλάσσια οδό για τα πλοία με τα σιτηρά, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία που επέτρεπε τις αποστολές.
Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι τα ουκρανικά χτυπήματα έχουν αναγκάσει τη Ρωσία να μετακινήσει δυνάμεις από την κατεχόμενη Σεβαστούπολη και στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ.
Για την Atesh, η απειλή διείσδυσης από φιλορώσους πράκτορες είναι πολύ πραγματική, σε έναν θολό κόσμο πρακτόρων και διπλών πρακτόρων.
«Προσπαθούμε να μην αποκαλύψουμε στρατηγικά σχέδια στους πράκτορες που κινδυνεύουν να πιαστούν από την FSB», λέει ο χειριστής μας, αναφερόμενος στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας.
«Ένας άνθρωπος ξέρει μόνο ό,τι χρειάζεται να ξέρει».
Ένας τρίτος πράκτορας μας λέει ότι «το να φωτογραφίζεις τον στρατό μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο είναι αυτοκτονία», αλλά ο κίνδυνος είναι δικαιολογημένος λόγω του «εγκληματικού πολέμου» της Ρωσίας.
«Αν με πιάσουν, τότε θα αντιμετωπίσω τα υπόγεια της FSB και [κατηγορίες ότι είμαι] «προδότης» της Πατρίδας».
Αλλά, με τον κίνδυνο, έρχεται και η δυνατότητα ανταμοιβής. «Βλέπουμε συχνά τους καρπούς της δουλειάς μας», λέει ο πράκτορας νούμερο τέσσερα. “Όταν… χτυπηθούν θέσεις του ρωσικού στρατού, έτσι ώστε να μείνουν μόνο στάχτες.”
Μερικές φορές είναι απλώς μια γρήγορη φωτογραφία ή δύο. Μερικές φορές ο πράκτορας νούμερο τέσσερα παρακολουθεί περιοχές για παρατεταμένη περίοδο.
«Για να μάθουμε όλες τις διαδρομές των περιπολιών, πού βρίσκονται όλες οι έξοδοι και οι είσοδοι, ποιος εξοπλισμός υπάρχει στην επικράτεια ή τι ακριβώς αποθηκεύεται στις εγκαταστάσεις». Κάθε άνθρωπος μας λέει ότι εργάζεται μόνος του, επικοινωνώντας μόνο με έναν «χειριστή» στον οποίο διαβιβάζονται οι πληροφορίες.
Η Atesh εμφανίστηκε ως δίκτυο μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας το 2022 και δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη αντιστασιακή οργάνωση στις κατεχόμενες περιοχές.
Ισχυρίζεται ότι είναι ένα κίνημα βάσης που αναπτύχθηκε από μια μικρή ομάδα που τώρα αριθμεί «χιλιάδες».
Ένας “όρκος” που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram τον Σεπτέμβριο του 2022 έλεγε: “Ορκίζομαι στο αίμα και στην ψυχή μου” να είμαι πιστός στο κίνημα Atesh και “να πολεμήσω για το ουκρανικό κράτος”.
Αναφέρεται ότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί με τον τουρκόφωνο πληθυσμό των Τατάρων της Κριμαίας – αν και εκπρόσωποι αυτής της κοινότητας με τους οποίους μίλησε το BBC είπαν ότι δεν ξεκίνησαν με την Atesh.
Η ομάδα δημοσιεύει τακτικά για τη δουλειά της στο Telegram, ανεβάζοντας ακόμη και φωτογραφίες.
Ενώ το κίνημα φαίνεται να παρέχει κυρίως υλικοτεχνικές πληροφορίες, αντάρτες ακτιβιστές ισχυρίζονται επίσης ότι πραγματοποίησαν βίαιες επιθέσεις – όπως ότι σκότωσαν 30 Ρώσους στρατιώτες σε στρατιωτικό νοσοκομείο και έκαναν επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην κατεχόμενη Χερσώνα
Ο «χειριστής» με τον οποίο μιλάμε παραδέχεται ότι θέλουν να δημοσιοποιήσουν την ομάδα – να στρατολογήσουν περισσότερους πράκτορες και να εκνευρίσουν τους Ρώσους.
Αλλά όλοι όσοι μίλησε το BBC λένε ότι προτεραιότητά τους είναι ο τερματισμός της εισβολής της Ρωσίας και η κατοχή της ουκρανικής γης.
Ο πράκτορας νούμεο ένα λέει ότι, στην Κριμαία, ζουν σε «τρομερές συνθήκες» προπαγάνδας και ελέγχου.
«Αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι φέρνουμε σταδιακά την απελευθέρωση της Κριμαίας πιο κοντά».
Μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και ενός χειριστή για την ομάδα, το BBC μίλησε με πέντε άνδρες που λένε ότι είναι ενεργοί πράκτορες της Atesh – συμπεριλαμβανομένου ενός που λέει ότι αυτή τη στιγμή εργάζεται για τον ρωσικό στρατό.
Αν και οι λογαριασμοί τους δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα, μια ανώτερη πηγή από τις υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών της Ουκρανίας είπε στο BBC ότι οι μαρτυρίες είναι αξιόπιστες.
Οι πράκτορες λένε ότι είναι πρόθυμοι να μας μιλήσουν γιατί θέλουν να δείξουν ότι υπάρχει ένα ενεργό κίνημα αντίστασης.
«Οι κάτοικοι της Κριμαίας δεν είναι όλοι ζόμπι και [είναι] έτοιμοι να αντισταθούν ακόμη και σε συνθήκες απόλυτης λογοκρισίας», λέει ο Πράκτορας νούμερο ένα
Ο Ρώσος στρατιώτης με τον οποίο μίλησε το BBC – ο πράκτορας νούμερο πέντε – ξέρει ότι η διπλή του ζωή είναι επικίνδυνη.
«Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο – κανείς δεν θέλει να πάει φυλακή». Όσοι συλληφθούν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προδοσία και μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. “Όλα πρέπει να προσεγγίζονται προσεκτικά. Τα λάθη σε τέτοιες δραστηριότητες είναι απλά απαράδεκτα.”
Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, οκτώ χρόνια πριν από την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι αποτελούν πλέον την πλειοψηφία του πληθυσμού, αλλά παραμένουν σημαντικές μειονότητες Ουκρανών και Τατάρων της Κριμαίας.
Το BBC επικοινώνησε απευθείας με την Atesh και μίλησε με έναν χειριστή που εδρεύει στην μη κατεχόμενη Ουκρανία.
Οι άνδρες δεν θα αποκαλύψουν την ταυτότητά τους λόγω του κινδύνου σύλληψης. «Οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες προσπαθούν συνεχώς να εντοπίσουν παρτιζάνους», μας λέει ο πράκτορας νούμερο δύο. Κρατάει κρυφή τη δουλειά που κάνει ακόμα και από την πιο στενή του οικογένεια.
«Δεν μπορούμε να πετάμε πυρομαχικά τυχαία»
Αυτοί οι άνδρες λένε ότι άρχισαν να πραγματοποιούν αναγνωριστικές εργασίες λόγω της αντίθεσής τους στις ενέργειες της Μόσχας.
Μας λένε ότι παρέχουν πληροφορίες για τις αεροπορικές άμυνες, τις αποθήκες, τις στρατιωτικές βάσεις και τις μετακινήσεις στρατιωτών, μερικές φορές παρακολουθώντας τοποθεσίες για εβδομάδες.
Ο πράκτορας νούμερο δύο λέει ότι δεν πληρώνεται για τη δουλειά του, αλλά του επιστρέφονται τα έξοδά του, όπως τα καύσιμα.
Η κύρια επαφή μας, ο χειριστής, δεν σχολίαζε τον τρόπο χρηματοδότησης της ομάδας, εκτός από το ότι υπάρχουν “αρκετές” πηγές εσόδων. Ένας διαφορετικός φορέας – το Εθνικό Κέντρο Αντίστασης, ο οποίος λειτουργεί υπό τις Ειδικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων της Ουκρανίας – χρηματοδοτείται ανοιχτά από την κυβέρνηση και συνεργάζεται με την Atesh.
Επιμένει ότι η Atesh δεν είναι προπαγανδιστικό κατασκεύασμα και ότι η πληροφορίες της έχουν μεγάλη αξία.
«Μια επίθεση με πυραύλους με Storm Shadow ή Himars είναι πολύ ακριβό πράγμα», λέει ο εκπρόσωπός του, ο οποίος φοράει μάσκα και χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Ostap».
“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πετάξει πυρομαχικά τυχαία όπως κάνουν οι Ρώσοι. Πρέπει να επαληθεύσουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε.”
Ο πράκτορας νούμερο δύο περιγράφει οδήγηση για περισσότερα από 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) για να ερευνήσει μια στρατιωτική τοποθεσία. Περπάτησε «πολλή ώρα», πριν καταφέρει να βρει ένα κενό σε έναν φράχτη για να συγκεντρώσει φωτογραφίες και πληροφορίες για στρατιωτικά οχήματα.
«Είναι συναρπαστικό», λέει. «Η αδρεναλίνη ανεβαίνει απίστευτα δυνατά σε τέτοιες στιγμές». Τις ημέρες που ακολούθησαν, άκουσε ότι είχε γίνει μια επιτυχημένη απεργία σε εκείνη την περιοχή.
«Αυτή είναι η στιγμή για την οποία είμαι πιο περήφανος», λέει.
Πιέζοντας τη Ρωσία από τη Μαύρη Θάλασσα
Οι τεράστιες επιθέσεις σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους στην Κριμαία θεωρούνται από το Κίεβο ως βασικό μέρος μιας αντεπίθεσης που παραπαίει αλλού, ιδίως στην πρώτη γραμμή.
Η χερσόνησος έχει μεγάλη στρατηγική σημασία καθώς είναι ουσιαστικά ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», λέει ο απόστρατος πλοίαρχος του Ουκρανικού Ναυτικού Andriy Ryzhenko.
Με έδρα την Κριμαία πριν από την προσάρτηση και τώρα στο Κίεβο, λέει ότι η χερσόνησος χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να «προβάλλει ισχύ» από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό. Ανάγκασε την Ουκρανία να δημιουργήσει μια νέα θαλάσσια οδό για τα πλοία με τα σιτηρά, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία που επέτρεπε τις αποστολές.
Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι τα ουκρανικά χτυπήματα έχουν αναγκάσει τη Ρωσία να μετακινήσει δυνάμεις από την κατεχόμενη Σεβαστούπολη και στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ.
Για την Atesh, η απειλή διείσδυσης από φιλορώσους πράκτορες είναι πολύ πραγματική, σε έναν θολό κόσμο πρακτόρων και διπλών πρακτόρων.
«Προσπαθούμε να μην αποκαλύψουμε στρατηγικά σχέδια στους πράκτορες που κινδυνεύουν να πιαστούν από την FSB», λέει ο χειριστής μας, αναφερόμενος στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας.
«Ένας άνθρωπος ξέρει μόνο ό,τι χρειάζεται να ξέρει».
Ένας τρίτος πράκτορας μας λέει ότι «το να φωτογραφίζεις τον στρατό μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο είναι αυτοκτονία», αλλά ο κίνδυνος είναι δικαιολογημένος λόγω του «εγκληματικού πολέμου» της Ρωσίας.
«Αν με πιάσουν, τότε θα αντιμετωπίσω τα υπόγεια της FSB και [κατηγορίες ότι είμαι] «προδότης» της Πατρίδας».
Αλλά, με τον κίνδυνο, έρχεται και η δυνατότητα ανταμοιβής. «Βλέπουμε συχνά τους καρπούς της δουλειάς μας», λέει ο πράκτορας νούμερο τέσσερα. “Όταν… χτυπηθούν θέσεις του ρωσικού στρατού, έτσι ώστε να μείνουν μόνο στάχτες.”
Μερικές φορές είναι απλώς μια γρήγορη φωτογραφία ή δύο. Μερικές φορές ο πράκτορας νούμερο τέσσερα παρακολουθεί περιοχές για παρατεταμένη περίοδο.
«Για να μάθουμε όλες τις διαδρομές των περιπολιών, πού βρίσκονται όλες οι έξοδοι και οι είσοδοι, ποιος εξοπλισμός υπάρχει στην επικράτεια ή τι ακριβώς αποθηκεύεται στις εγκαταστάσεις». Κάθε άνθρωπος μας λέει ότι εργάζεται μόνος του, επικοινωνώντας μόνο με έναν «χειριστή» στον οποίο διαβιβάζονται οι πληροφορίες.
Η Atesh εμφανίστηκε ως δίκτυο μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας το 2022 και δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη αντιστασιακή οργάνωση στις κατεχόμενες περιοχές.
Ισχυρίζεται ότι είναι ένα κίνημα βάσης που αναπτύχθηκε από μια μικρή ομάδα που τώρα αριθμεί «χιλιάδες».
Ένας “όρκος” που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram τον Σεπτέμβριο του 2022 έλεγε: “Ορκίζομαι στο αίμα και στην ψυχή μου” να είμαι πιστός στο κίνημα Atesh και “να πολεμήσω για το ουκρανικό κράτος”.
Αναφέρεται ότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί με τον τουρκόφωνο πληθυσμό των Τατάρων της Κριμαίας – αν και εκπρόσωποι αυτής της κοινότητας με τους οποίους μίλησε το BBC είπαν ότι δεν ξεκίνησαν με την Atesh.
Η ομάδα δημοσιεύει τακτικά για τη δουλειά της στο Telegram, ανεβάζοντας ακόμη και φωτογραφίες.
Ενώ το κίνημα φαίνεται να παρέχει κυρίως υλικοτεχνικές πληροφορίες, αντάρτες ακτιβιστές ισχυρίζονται επίσης ότι πραγματοποίησαν βίαιες επιθέσεις – όπως ότι σκότωσαν 30 Ρώσους στρατιώτες σε στρατιωτικό νοσοκομείο και έκαναν επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην κατεχόμενη Χερσώνα
Ο «χειριστής» με τον οποίο μιλάμε παραδέχεται ότι θέλουν να δημοσιοποιήσουν την ομάδα – να στρατολογήσουν περισσότερους πράκτορες και να εκνευρίσουν τους Ρώσους.
Αλλά όλοι όσοι μίλησε το BBC λένε ότι προτεραιότητά τους είναι ο τερματισμός της εισβολής της Ρωσίας και η κατοχή της ουκρανικής γης.
Ο πράκτορας νούμεο ένα λέει ότι, στην Κριμαία, ζουν σε «τρομερές συνθήκες» προπαγάνδας και ελέγχου.
«Αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι φέρνουμε σταδιακά την απελευθέρωση της Κριμαίας πιο κοντά».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου