Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Η Χαμάς και ο πόλεμος του «Σιμτσάτ Τορά» που αλλάζει πολλά στο Ισραήλ και στην Μέση Ανατολή – Πενήντα χρόνια μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των Αιγυπτιακών και Συριακών Δυνάμεων το μεσημέρι της ιερότερης ημέρας του Ιουδαϊσμού, του Γιομ Κιπούρ που έδωσε το όνομα του στον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο του 1973, η Χαμάς αποφάσισε να πλήξει το Ισραήλ επίσης σε μία ιερή ημέρα για τους Ισραηλινούς και τους απανταχού Εβραίους. Σε μια άμεση προσπάθεια αποτροπής της γεωγραφικής επέκτασης της σύγκρουσης, οι ΗΠΑ στέλνουν ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων και άλλες δυνάμεις σε διάφορα σημεία της περιοχής. Αυτό που όμως κλέβει τις εντυπώσεις τις τελευταίες ώρες, είναι η απευθείας συνομιλία των ηγετών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Ίδωμεν… ας δούμε όμως τις εξελίξεις πιο συστηματικά.
Τα γεγονότα
Όπως είναι ήδη γνωστό το πρωί του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου, ημέρα της «Σιμτσάτ Τορά», τελευταία ημέρα της μεγάλης θρησκευτικής εορτής του Σουκκότ εκτός από τους πάνω από 2500 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν σε όλο το Νότιο Ισραήλ μέχρι και το Τελ Αβίβ εισχώρησαν από την Γάζα σε ισραηλινό έδαφος ίσως και πάνω από 5000 άνδρες των Ταξιαρχιών Ιζζ αλ Ντιν αλ Κασσάμ, του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς. Ήταν αναντίρρητα μία πολύπλοκη αλλά άριστα σχεδιασμένη και εκτελεσθείσα ενέργεια από αέρα με ανεμόπτερα και drones, από θάλασσα με ταχύπλοα, και ξηρά είτε μέσω των υπογείων τούνελ είτε κυρίως με επίγειες ενέργειες.
Είχε προηγηθεί επιτυχώς η ολοκληρωτική εξουδετέρωση τους συστήματος επιτήρησης του «Φράχτη» που περιβάλει την Λωρίδα της Γάζας στον οποίο οι Ισραηλινοί είχαν επενδύσει πολλά. Αφού έθεσαν εκτός μάχης πρώτα απ’ όλα τα 4 βασικά στρατιωτικά φυλάκια που επιτηρούσαν όλη την περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας, κατέλαβαν 2 αστυνομικούς σταθμούς και κατόπιν άρχισαν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμάχων σχεδόν σε όλη την περιοχή που περικλείει αυτήν σκοτώνοντας και απαγάγοντας αμάχους. Οι θηριωδίες που προκάλεσαν τον αποτροπιασμό μας είναι ήδη γνωστές.
Το Ισραήλ το οποίο κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στην Χαμάς, που θα μπορούσε να ονομαστεί ο πόλεμος του «Σιμτσάτ Τορά» σφυροκοπάει αδιάκοπα με αεροπορικές προσβολές όλες αυτές τις ημέρες συνοικίες της Γάζας όπου θεωρεί ότι βρίσκονται τα καταφύγια των τρομοκρατών, οι σταθμοί διοικήσεως, οι επιμελητείες της και τα υπόγεια γκαράζ απ’ όπου κατασκευάζονται οι σωλήνες εκτοξεύσεως των πυραύλων. Έχει ολοκληρώσει την απαιτούμενη επιστράτευση με πρόσκληση 300.000 εφέδρων και προετοιμάζει πλέον χερσαία επιχείρηση κατά της Γάζας με σκοπό να εξαλείψει την Χαμάς.
Παταγώδης αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών… απόλυτος αιφνιδιασμός και ΣΟΚ
Ο απόλυτος αιφνιδιασμός που υπέστη το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα προκάλεσε κατάρρευση τους αισθήματος ασφαλείας και προστασίας που για δεκαετίες απολάμβανε ο λαός του Ισραήλ και δεν γνωρίζουμε πλέον αν και ποτέ αυτό θα αποκατασταθεί. Δεν ήταν μόνον η παταγώδης αποτυχία των Υπηρεσιών Πληροφοριών, ήταν και η σχεδόν μηδενική αντίδραση των στρατιωτικών τμημάτων των Επιτηρητικών Φυλακίων του Ισραηλινού Στρατού κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας και η καθυστερημένη επέμβαση των Μονάδων.
Όπως επεσήμανε ο Ισραηλινός Αναλυτής Ασφάλειας Σετχ Φράιτζμαν οι τρομοκράτες της Χαμάς στην κυριολεξία «έπιασαν τους στρατιώτες με τα σώβρακα». Οι τελευταίες εστίες αντιστάσεως των τρομοκρατών μέσα στο Ισραήλ εκκαθαρίστηκαν μετά από 48 ώρες!
Ο λαός του Ισραήλ βιώνοντας την δική του 11η Σεπτεμβρίου, υπέστη τεράστιο σοκ και δεν μπορεί να δεχθεί ότι σε αυτήν την πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση θρηνεί 1300 νεκρούς, στην συντριπτική πλειονότητα πολίτες, 5300 τραυματίες ενώ έχουν απαχθεί περισσότερα από 150 άτομα, όταν στον εξαιρετικά υψηλής εντάσεως πόλεμο του Γιομ Κιπουρ το 1973 οι νεκροί ήταν 2600 και σχεδόν όλοι στρατιωτικοί. Όπως έγραψε χθες η έγκυρη Jerusalem Post σε άμεση έρευνα που διεξήγαγε 86% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι για αυτό που συνέβη ευθύνεται η Κυβέρνηση (79% ψηφοφόροι του κυβερνώντος συνασπισμού) ενώ 56% ζητάει την άμεση παραίτηση του Νετανιάχου.
Ακόμα και οι καλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών στο κόσμο κάποτε αποτυγχάνουν με σχεδόν πάντα τραγικές συνέπειες όπως συνέβη και τώρα στο Ισραήλ. Όλοι αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν Μοσάντ, Σιν Μπετ και η Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών (A’MAN) να μην «πήραν είδηση» τέτοια οπωσδήποτε πολύμηνη προετοιμασία από πλευράς Χαμάς, όταν στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν ίσως και περισσότεροι από 5000 υπολογίζοντας ότι 1500 από αυτούς σκοτώθηκαν μέσα στο έδαφος του Ισραήλ. Πως είναι δυνατόν να συγκεντρώνονται δεκάδες οχήματα τζιπ και δεκάδες μοτοσυκλέτες και ανεμόπτερα και να μην υπάρχει συναγερμός. Στρατιωτικά ο αιφνιδιασμός αναφέρεται σε τόπο, χρόνο και οπωσδήποτε σε τρόπο μη αναμενόμενο!
Οι λάθος εδραιωμένες πεποιθήσεις και η παραπλάνηση μπορεί να είναι βασικές αιτίες της αποτυχίας των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Εδώ έχουμε μία επανάληψη του πολέμου του Γιόμ Κιπούρ. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονταν και αφορούσαν μία ενδεχόμενη αιγυπτιακή και συριακή επίθεση δεν αξιολογούνταν σωστά διότι είχε εδραιωθεί λανθασμένα η πεποίθηση ότι οι Αιγύπτιοι δεν πρόκειται να επιτεθούν αν δεν ολοκληρώσουν την Α/Α άμυνα τους, αλλά ούτε και οι Σύριοι θα τολμήσουν κάτι τέτοιο χωρίς τους Αιγυπτίους. Η παραπλάνηση των Αιγυπτίων ενίσχυσε αυτή την… πλάνη. Ακόμα και όταν ο κατάσκοπος του Ισραήλ και γαμπρός του Νάσσερ, Ασράφ Μαρουάν το προηγούμενο βράδυ ενημέρωνε στο Λονδίνο τον Διευθυντή της Μοσσάντ Ζβίκα Ζαμίρ που πήγε να τον συναντήσει.
Κάτι ανάλογο συνέβη και τώρα. Η κυρίαρχη σκέψη των αναλυτών που βασίζονταν στις υποκλοπές αλλά και στην πληθώρα των πληροφοριοδοτών που είχαν στην Γάζα ήταν ότι η Χαμάς το τελευταίο που επιθυμούσε ήταν μία σύγκρουση με το Ισραήλ, φοβούμενη τις συνέπειες και ότι αυτήν την εποχή ο κύριος στόχος της ήταν η οικονομική ανάκαμψη της Γάζας. Σαν να υπήρχε μία σιωπηλή συμφωνία, η Χαμάς να «κάθεται ήσυχα» και το Ισραήλ να εκδίδει άδειες εργασίες στους κατοίκους της Γάζας για να εργάζονται στο Ισραήλ. Καθημερινά διέρχονταν από το πέρασμα Ερέζ 17-19 χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Γάζας! Απόλυτα επιτυχής ήταν λοιπόν και η παραπλάνηση της Χαμάς ενώ αυτή την φορά μάλλον μετέτρεψε τους πληροφοριοδότες σε διπλούς πράκτορες, μεταφέροντας τις πληροφορίες που η ηγεσία της Χαμάς ήθελε.
Ήταν δε τόσο βέβαιοι στην Ιερουσαλήμ ότι δεν επρόκειτο να συμβεί κάτι που 10 ημέρες πριν την επίθεση της Χαμάς μετακίνησαν τρία Τάγματα που ήταν αναπτυγμένα στην περιοχή, στην Δυτική Όχθη. Έχει αναφερθεί στον τύπο ότι ένα δίωρο πριν από την εισβολή οι Ισραηλινές Υπηρεσίες παρατήρησαν μία ιδιαίτερη τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα αλλά φαίνεται ότι ο Αξιωματικός στην Επιτηρητική Ζώνη της Γάζας είτε δεν παρέλαβε το σχετικό σήμα είτε δεν το αξιολόγησε.
Αυτό όπως και ότι ισχυρίζεται ανώτατος Αιγύπτιος Αξιωματικός των Υπηρεσιών Πληροφοριών ότι δηλαδή το Κάιρο είχε ενημερώσει την Ιερουσαλήμ ότι κάτι μεγάλο ετοιμάζεται στην Γάζα είναι βέβαιο ότι θα είναι αντικείμενο έρευνας από την επιτροπή που θα συγκροτηθεί μετά τον πόλεμο κατά το πρότυπο της Επιτροπής Αγκρανάτ που διερεύνησε για τα λάθη και τις αποτυχίες του πολέμου το 1973.
Το σοκ όμως ήταν αναπόφευκτο και στον Στρατό, όπου μπλοκαρίστηκαν οι πληροφορίες για τι γινόταν και που και μαζί με αυτό μπλοκαρίστηκε η εκτίμηση καταστάσεως και η διαδικασία λήψεως αποφάσεων. Για ένα πεντάωρο και πλέον οι πολίτες ήταν απροστάτευτοι στο έλεος των τρομοκρατών και ο πανίσχυρος Στρατός του Ισραήλ φάνηκε …ανίσχυρος να προστατέψει τους πολίτες του. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις άργησαν να επέμβουν και να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.
Τι επεδίωξε η Χαμάς με αυτήν την επίθεση
Πριν αναφερθούμε στο τι εκτιμάται ότι θα γίνει στην συνέχεια κρίνεται σκόπιμο να πούμε τι επεδίωξε η Χαμάς με αυτήν την επίθεση εκτός από το να σύρει το Ισραήλ σε πόλεμο κάτι που ήδη το πέτυχε.
– Να πληγεί όσο το δυνατόν το Ισραήλ, να καταρρεύσει το αίσθημα ασφαλείας και να αποδείξει ότι ο Ισραηλινός Στρατός δεν μπόρεσε να προστατέψει τους πολίτες του.
– Να ματαιώσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει της εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ- Σαουδικής Αραβίας που ίσως επέβαλε παραχωρήσεις του Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή και στον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς κάτι βέβαια που θα τον «ανέβαζε». Η Χαμάς δεν επιδιώκει την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους αλλά την ολοκληρωτική καταστροφή του Ισραήλ.
-Να μπλοκάρει τις Συμφωνίες Άμπραχαμ που θεωρούν ότι έχουν βάλει στο περιθώριο το Παλαιστινιακό ζήτημα .
-Να καταστεί η μόνη ισχυρή φωνή των Παλαιστινίων και να υπονομεύσει τα μετριοπαθή στοιχεία.
-Να δημιουργήσει συνθήκες γενίκευσης της σύγκρουσης.
Χερσαία εισβολή-Αποφυγής εξάπλωσης της σύγκρουσης
Η χερσαία εισβολή για την Κυβέρνηση Έκτακτης Ανάγκης που σχηματίζεται στην Ιερουσαλήμ μετά την συμμετοχή του Μπένι Γκάντζ του κόμματος Εθνικής Ενότητας φαίνεται ότι είναι στρατιωτικά η μόνη επιλογή αν θέλει να εξαλείψει δια παντός την απειλή που λέγεται Χαμάς. Πρόκειται όμως για μία εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση που θα είναι στο τέλος νικηφόρα αλλά είναι βέβαιο ότι θα καταβληθεί πολύ υψηλό τίμημα και θα προκαλέσει αναπόδραστα σημαντικές απώλειες και μεταξύ του αμάχου πληθυσμού της Γάζας.
Έχουν ήδη επιστρατευτεί πάνω από 300 χιλιάδες έφεδροι, έχουν συμπληρωθεί οι προβλεπόμενες Μονάδες και αυτές προετοιμάζονται. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις θα επιτεθούν σε τρεις κατευθύνσεις όπου κατ΄ αρχήν υπάρχουν αγροτικές περιοχές προτού φθάσουν σε πυκνά αστικές περιοχές με κύρια προσπάθεια από βορρά για να φθάσουν στην γειτονιά Τζαμπιλίγια όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας της Χαμάς.
Είναι βέβαιο ότι οι Ταξιαρχίες Ιζζ αλ Κασσάμ με τις 18- 20 χιλιάδες άνδρες τους έχουν οργανωθεί πολύ καλά. Ναρκοθετήσεις, Αντιαρματικά όπλα, τούνελ, βολές από πολυκατοικίες κλπ. Μεγάλη βαρύτητα θα έχει και η επιχείρηση διάσωσης των 150 και περισσοτέρων ομήρων και για αυτό έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα η Μονάδα Ειδικών Αποστολών Σαγιερέτ Ματκάλ στην οποία παρεμπιπτόντως έχουν υπηρετήσει οι πρώην Πρωθυπουργοί Έχουντ Μπάρακ, Ναφτάλι Βεννέττ αλλά και ο Νετανιάχου.
Μία χερσαία εισβολή σ μπορεί να προκαλέσει γενίκευση της σύγκρουσης με ό,τι αυτό σημαίνει όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την αρχιτεκτονική ασφαλείας των γύρω κρατών, όπως το κράτος μαξιλάρι για το Ισραήλ την Ιορδανία της οποίας η πλειονότητα των κατοίκων είναι παλαιστινιακής καταγωγής. Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στην Χιζμπολάχ στον Λίβανο. Θα υπάρξει όπως προαναφέρθηκε με πολύ βαρύ τίμημα στρατιωτική νίκη αλλά μετά τι; Τι θα ακολουθήσει; Το Ισραήλ ούτε επιθυμεί αλλά ούτε μπορεί μία μακροχρόνια κατοχή. Οι πόλεμοι όμως δεν κερδίζονται ούτε χάνονται λόγω καθαρά και μόνον στρατιωτικών παραγόντων.
Αντί επιλόγου
Στο Ισραήλ άλλαξαν τα πάντα. Θα περάσουν δεκαετίες για να επανέλθουμε στην κατάσταση προ της 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς θα ηττηθεί στρατιωτικά αλλά θα έχει πετύχει πολλούς από τους πολιτικούς στόχους της. Οι ανθρώπινες απώλειες των αμάχων της Γάζας ουδόλως ενδιαφέρουν τον ανώτερο πολιτικό ηγέτη της Ισμαέλ Χανιγιέ που ζει σε πεντάστερο ξενοδοχείο στην Ντόχα στο Κατάρ.
Ούτε τον ηγέτη της στην Γάζα, Γιαχία Σιρουάν και τον «Στρατιωτικό Διοικητή», εφτάψυχο Αρχιτρομοκράτη Μοχάμεντ Ντείφ που έχουν την δική τους λογική. Οι Συμφωνίες Άμπραχαμ εκτιμάται ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα παγώσουν με ότι αυτό σημαίνει για την περιοχή και παραδίπλα το Ιράν που δεν επιθυμεί δική του εμπλοκή θα επιχαίρει.
Δημοσίευση σχολίου