Πολλά και διάφορα γράφονται για το μέλλον του Κοσσόβου και για το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ αυτής της οντότητας και της Σερβίας. Το Κοσσυφοπέδιο για τους Έλληνες ή Κοσσόβα για τους Αλβανούς -που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού- ή Κόσσοβο-Μετόχια για τους Σέρβους (που τιμούν ιδιαιτέρως τα Ορθόδοξα Μοναστήρια και τα Μετόχιά τους στην περιοχή) βρίσκεται κατά τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας (Πολιτικός Επιστήμων)
Θυμίζω ορισμένα γεγονότα: Ο Αμερικανός Πρέσβυς στο Κόσσοβο δήλωσε ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα η διχοτόμηση της περιοχής (για τις ΗΠΑ είναι κράτος, αλλά η Ελλάς και άλλες χώρες δεν το αναγνωρίζουν) ώστε να αποσχισθεί η περιοχή της Μητρόβιτσα, στην οποία ζει η σερβική μειονότητα.
Εκπρόσωποι των Σέρβων και των Αλβανών Κοσσοβάρων άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσουν την ανταλλαγή εδαφών. Οι Αλβανοί της περιοχής Πρέσεβο στη Νότιο Σερβία δήλωσαν ότι δέχονται να γίνουν αντικείμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου. Δηλαδή η περιοχή τους να ενωθεί με το αλβανοκρατούμενο Κόσσοβο και το βόρειο τμήμα του Κοσσόβου να ενωθεί με τη Σερβία.
Το κρατικό γερμανικό πρακτορείο μετέδωσε ανάλυση, η οποία υπογραμμίζει ότι τα σχέδια για Μεγάλη ή «Φυσική» Αλβανία παραμένουν επάνω στο τραπέζι και θα δημιουργήσουν προβλήματα στα Σκόπια, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, ακόμη και στην Ελλάδα.
Αλβανοί δημοσιογράφοι του Κοσσόβου διαφωνούν με το ενδεχόμενο εδαφικών ανταλλαγών, διότι φοβούνται γενικευμένη αναταραχή στα Βαλκάνια. Θυμίζουν την επισφαλή σταθερότητα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, όπου το σερβικό κρατίδιο δεν έχει ουσιαστικούς δεσμούς με το κρατίδιο των Κροατών και Μουσουλμάνων.
Προτείνω να είμαστε προσεκτικοί, επιφυλακτικοί και συγκρατημένοι ενώπιον αυτής της σεναριολογίας, χωρίς πάντως να αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναταραχής στη Βαλκανική. Προ δύο μηνών οι οπαδοί της Συμφωνίας των Πρεσπών μάς έλεγαν ότι οι Γερμανοί εταίροι μας στην Ε.Ε. επιθυμούν διακαώς τη σταθεροποίηση των Σκοπίων, άρα δεν πρέπει να συγκρουσθούμε μαζί τους. Τώρα διαβάζουμε σενάρια περί γερμανικής υποστηρίξεως στη Μεγάλη Αλβανία. Η κοινή λογική υποδεικνύει ότι και τα δύο μαζί δεν γίνονται.
Αν η Γερμανία στηρίζει τον αλβανικό επεκτατισμό, τότε κινδυνεύουν με διχοτόμηση τα Σκόπια, στα οποία οι Αλβανοί υπερβαίνουν το 25%. Άρα, κακώς υπογράψαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με ένα κράτος, το οποίο μετά από λίγους μήνες ίσως να μην υπάρχει!
Δίνω απλώς ένα παράδειγμα της συγχύσεως, στην οποία οδηγεί η ανεξέλεγκτη αποδοχή όλων των σεναρίων. Η ελληνική στάση πρέπει να βασισθεί, κατά την άποψή μου, στις ακόλουθες αρχές.
Α) Δεν αναγνωρίζουμε το Κόσσοβο ως κράτος, για να μην ανοίξουμε τον δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση μορφωμάτων όπως τα Κατεχόμενα στη Κύπρο.
Β) Δεν κυρώνουμε στη Βουλή των Ελλήνων τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Γ) Απαιτούμε τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Αλβανίας.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου