GuidePedia

0


Μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλά επιφανειακή συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος δεν στρίμωξε καθόλου τον πρωθυπουργό με τις ερωτήσεις του.

Αντίθετα, ο γνωστός και έμπειρος δημοσιογράφος, ήταν χλιαρός στις ερωτήσεις του, σε αντίθεση με την στάση που τηρεί όταν απέναντί του έχει κάποιον πολιτικό που δεν ανήκει στο κόμμα των προτιμήσεών του.

Στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού υπάρχει ολόκληρη η συνέντευξη. Στις απαντήσεις του πρωθυπουργού ξεχωρίζουν αυτές για τα εθνικά θέματα.

«Στο βασικό ζήτημα το οποίο έχουμε με την Τουρκία δεν έχει επέλθει καμία πραγματική σύγκλιση. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι με την Τουρκία έχει μία μεγάλη διαφορά, η οποία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία επιμένει, όπως το κάνει και εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο, να βάζει και πολλά άλλα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων, τα οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί να συζητήσει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον διάλογο με την Τουρκία.

«Κύριε Πρόεδρε, το να θέτουν διαρκώς διεκδικήσεις τους πάνω στο τραπέζι, ενώ η Ελλάδα δεν το πράττει και επιμένει ότι η μία διαφορά είναι αυτή που πρέπει να συζητηθεί, δεν μας βλάπτει μακροπρόθεσμα;» ρώτησε ο Νίκος Χατζηνικολάου.

«Μα η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσεις, δεν διεκδικεί κάτι από την Τουρκία. Διεκδικούμε να επιλύσουμε τη μία διαφορά στην οποία αναφέρθηκα. Το ότι δεν έχουμε διεκδικήσεις δεν σημαίνει...» απάντησε ο πρωθυπουργός, αλλά τον διέκοψε ο Δημοσιογράφος: «Θέλω να πω, λέγε, λέγε, λέγε ο Τούρκος, δεν μας βλάπτει μακροπρόθεσμα;»

«Αυτά τα έλεγαν και πριν οι Τούρκοι. Γκρίζες ζώνες είχαμε και πριν. Αμφισβήτηση της δυνατότητας της Ελλάδας να εξοπλίσει τα νησιά της για αμυντικούς σκοπούς είχαμε και πριν. Δεν άλλαξε κάτι, αλλά η Ελλάδα σήμερα είναι αμυντικά πολύ πιο ισχυρή» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε καταφέρει να κατεβάσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να μπορούμε, να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με έναν λιγότερο έντονο τρόπο» πρόσθεσε αργότερα ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος σε ερώτηση για την κριτική που ασκήθηκε από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ, αλλά και από κόμματα που βρίσκονται «δεξιότερα της ΝΔ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Αναφέρομαι κυρίως στην κριτική που μας ασκείται από τα δεξιά μας, αν αυτό το πράγμα αισθάνονται κάποιοι ότι τους δίνει κάποιους πόντους στην κοινή γνώμη -δεν καταλαβαίνω και τι θέλουν αυτοί, να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία; Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω ποια είναι η εναλλακτική σε αυτό το οποίο κάνουμε. Εγώ ξέρω ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αυτό το οποίο επιζητεί είναι τα ήρεμα νερά».

«Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, που δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα μια τέτοια προοπτική, να σεβόμαστε, θα έλεγα, τις διαφορές μας, χωρίς να προβαίνουμε σε αχρείαστες προκλήσεις» Κατέληξε ο Πρωθυπουργός για τον Ελληνοτουρκικό διάλογο.

Την άποψη «τι θέλουν, να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία;» την ακούμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς της κυβέρνησής του, από κυβερνητικούς βουλευτές και από κομματικά μεγαλοστελέχη της ΝΔ.

Πρόσφατα, όταν σε συζήτηση που είχαμε με μεγαλοστέλεχος του κυβερνόντος κόμματος για τα Ελληνοτουρκικά, απαντήσαμε σ’ αυτήν την ερώτηση «ναι, να κάνουμε πόλεμο εάν χρειαστεί, γι’ αυτό αγοράσαμε τα Rafale, τις belharra και τα Viper» το κομματικό μεγαλοστέλεχος έμεινε να μας κοιτά με τα μάτια γουρλωμένα και το στόμα ανοιχτό.

Σαφώς και ΚΑΝΕΙΣ δεν θέλει τον πόλεμο. ΚΑΝΕΙΣ δεν επιθυμεί να χάσουν τη ζωή τους άμαχοι. ΚΑΝΕΙΣ δεν θα ήθελε να μπει σε περιπέτειες η χώρα. Όταν όμως έχεις απέναντί σου μια επιθετική και συνεχώς διεκδικητική Τουρκία, που συνεχώς εφευρίσκει νέες διεκδικήσεις, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να πεις «ΟΧΙ», θα πρέπει να είσαι έτοιμος να δώσεις την διαταγή στον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων να υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία της χώρας, χωρίς καμία υποχώρηση.

Διότι υπάρχουν όρια στο πόσες προκλήσεις, διεκδικήσεις και ανιστόρητες μπαρούφες μπορείς να δεχτείς από την Τουρκία, την Αλβανία και την ψευτομακεδονία.

Διότι όταν δεν προβάλεις την ισχύ των όπλων σου και όταν δεν διεκδικείς τίποτα, τελικά χάνεις κι αυτά που έχεις. Άλλωστε, για ποιο λόγο γίνονται οι αγορές των οπλικών συστημάτων; Για τις παρελάσεις;

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top