Κόλμερ Κωνσταντίνος
Η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται αλλ’ έχει ομοιοκαταληξίες. Οι πόλεμοι της Μέσης Ανατολής έχουν πάντοτε επιδράσεις επί της τιμής του πετρελαίου, της βασικής πρώτης ύλης των μεταφορών και της βιομηχανίας αλλά και της γεωργίας. Έτσι, η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς την πρωία του Σαββάτου από τον θύλακα της Γάζας κατά του Ισραήλ, που ήδη εξελίσσεται σε ανοικτό πόλεμο (Νετανιάχου) κατά των Παλαιστινίων, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μία πετρελαϊκή κρίση όπως το 1967 (πόλεμος των 6 ημερών), το 1973 (Γιόμ-Κιπούρ) και το 1979 (ιρανική επανάσταση).
Ήδη, η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθη κατά 5% στα 89 $/β και προξενεί ανησυχίες μήπως φθάσει τα 100 $/β ενώ οι αγορές ανέμεναν να υποχωρήσει, λόγω της υφέσεως της κινεζικής και ευρωπαϊκής οικονομίας. Η εκ νέου ανάφλεξη στη πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή έχει πολιτικά αίτια κι όχι γεωστρατηγικά. Δεν πρόκειται να μεταβάλλει τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή.
Το διχασμένο παλαιστινιακό έθνος ανησύχησε από την αναγνώριση του Ισραήλ υπό των αραβικών χωρών – πρώτα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εν εξελίξει ευρίσκετο διαδικασία από την Σαουδική Αραβία με την προτροπή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Το σαουδικό πετρέλαιο δεν επρόκειτο να παύσει να ρέει εξ αιτίας της εμπλοκής στην Γάζα. Δεν είναι εποχή για “εμπάργκο”.
Η διαδικασία αναγνωρίσεως του Ισραήλ, που αφήνει το Παλαιστινιακό άλυτο, θορύβησε όχι μόνο την Χαμάς και τους εν Λιβάνω Χεζμπολάχ, αλλά κυρίως το ιερατείο που κυβερνά το Ιράν, που η Σαουδική Αραβία θεωρεί ως τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της μοναρχίας της αλλά και το Ισραήλ, λόγω του πυρηνικού προγράμματος του. Έτσι η Χαμάς εξωθήθη εις ένα απονενοημένο εγχείρημα που θα καταλήξει στην καταστροφή της Γάζας.
Η εθνικιστική κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου, πρώην αξιωματικού του ισραηλινού στρατού, δεν θα συνεχίσει το σχέδιο απομονώσεως των Παλαιστινίων εάν προηγουμένως δεν εξοντώσει την Χαμάς. Το γεγονός ότι ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, διέταξε τους μαχητές του να κτυπήσουν το Ισραήλ πάλι την προτέρα μιας εβραϊκής εορτής δίδει και μία θρησκευτική χροιά στον ήδη αρξάμενο πόλεμο.
Πετρελαϊκές εφεδρείες
Το προηγούμενο του πολέμου Γιομ Κιπούρ δείχνει ότι το Ισραήλ, αν και αιφνιδιάσθη, δεν πρόκειται να ηττηθεί. Ήδη κάλεσε υπό τα όπλα εφεδρείες κι η αεροπορία του καταστρέφει συστηματικώς τα κέντρα διοικήσεως της Χαμάς. Εάν η διεθνής τιμή του πετρελαίου φθάσει τα 100 $/β, τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου -αν και στα χαμηλά τους- είναι έτοιμα να ρευστοποιηθούν μέχρις ότου περάσει η μπόρα.
Η “κόπωση των προμηθευτών” πετρελαίου (αμοιβαία κεφάλαια και μεταπράτες) έχουν περιορίσει την κερδοσκοπική ζήτηση του αργού και η ύφεση της κινεζικής οικονομίας χαλαρώνει την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο που συνήθως επηρεάζει τις τιμές. Πόσο θα διαρκέσει η αναταραχή στις αγορές πετρελαίου είναι άγνωστο – θα παρακολουθήσει της διάρκεια του νέου παλαιστινιακού πολέμου με το Ισραήλ αλλά όπως δείχνει η εμπειρία δεν μπορεί να διαρκέσει, ούτε το Ισραήλ να καταλάβει την ζώνη της Γάζας, με 2,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους για να εφαρμόσει ένα νέο απαρτχάιντ.
Σύντομα η διπλωματία θα αντικαταστήσει τον πόλεμο, που αποτελεί την συνέχιση της με άλλα μέσα, κατά την ρήση του Κάρλ Κλαούζεβιτς και το πετρέλαιο δεν πρόκειται να συνεχίσει πολύ πιο πάνω από τις σημερινές τιμές των 90 $/β. Πολλές χώρες-παραγωγοί θα αυξήσουν τη προσφορά πετρελαίου και η αγορά θα ισορροπήσει.
Δημοσίευση σχολίου