GuidePedia

0

Ευτυχώς που υπάρχει το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και πληροφορούμαστε τις συμβάσεις που υπογράφει το αντίστοιχο ελληνικό… Πριν από λίγο, με ανάρτηση στο Twiter, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης με την Ελλάδα, για την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων Spike NLOS της εταιρίας Rafael. Σύμφωνα με την ανάρτηση που συνοδεύτηκε σχεδόν άμεσα από άρθρο στη γνωστή εφημερίδα “The Jerusalem Post”, το ύψος της σύμβασης ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή, περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ.

Επειδή η καχυποψία, στο όριο της κακοπιστίας, ξεχειλίζει στην Ελλάδα, να επαναληφθεί ότι η θέση του DP για την εν λόγω προμήθεια δεν ήταν απλώς θετική, αλλά επισημαίναμε τη χαρακτηριστική καθυστέρηση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι από τέτοια οπλικά συστήματα θα έπρεπε να ξεκινήσει ο επανεξοπλισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς “οι πλατφόρμες δεν πολεμούν από μόνες τους”, αλλά είναι τα όπλα που μπορούν να ματώσουν τον αντίπαλο σε περίπτωση εκτροπής, άρα, αυτά είναι που παράγουν αποτροπή.

Στο θέμα αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στην πρόσφατη ομιλία του, αναφέροντας τα ακόλουθα: “Με την πρόσφατη διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ για τα προγράμματα προμήθειας πυραυλικών συστημάτων “SPIKE NLOS”, η συμμετοχή των εταιριών της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας σε υλικά και υπηρεσίες ανέρχεται σε συνολικό ύψος περίπου 30 εκατομμυρίων στα τρία προγράμματα, με συμμετοχή επίσης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της κατασκευάστριας εταιρείας. Ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ μόλις ολοκλήρωσε αυτές τις διαπραγματεύσεις.” Μπορεί να υπογράφτηκε σήμερα το πρωί και να μην πρόκαναν…

Η ανάρτηση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας για λογαριασμό της “δικής τους ΓΔΑΕΕ”, της SIBAT, συνοδεύεται από τρεις φωτογραφίες, υπονοώντας ότι η σύμβαση αφορά και τους τρεις τύπους κατευθυνομένων αντιαρματικών -κατά κύριο λόγο- βλημάτων Spike NLOS που απασχολούσαν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων: Την έκδοση που εκτοξεύεται από όχημα, αυτή που αφορά τα πολεμικά πλοία και τέλος από επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache.



Ο διευθύνων σύμβουλος της Rafael, Yoav Har-Even, προέβη σε δήλωση, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, αναφέροντας ότι “οι πύραυλοι Spike θα ενισχύσουν το ‘χαρτοφυλάκιο επιχειρησιακών εργαλείων’ των ελληνικών χερσαίων δυνάμεων και αναμένουμε περαιτέρω επέκταση [της συνεργασίας] μέσω στρατηγικής σύμπραξης [με την Ελλάδα] στο κοντινό μέλλον”. Ο υπουργός Άμυνας του εβραϊκού κράτους, από την πλευρά του, τόνισε ότι η συμφωνία ενισχύει τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας.

Η εξαγωγική επιτυχία στην Ελλάδα, επισφραγίζεται λίγες ημέρες μετά (4 Απριλίου) τη συμφωνία ύψους 316 εκατομμυρίων ευρώ που υπογράφτηκε με την Φινλανδία, για την πώληση εκεί του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας David’s Sling, επίσης της Rafael, αμέσως μετά την υποδοχή της χώρας από την Ατλαντική Συμμαχία. Οι Φιλανδοί ποντάρουν στην ισραηλινή αμυντική βιομηχανία για τη θεαματική ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων τους δυνάμεων, με τους Ισραηλινούς να χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη συμφωνία ως “κβαντικό άλμα” (quantum leap) στη διμερή αμυντική συνεργασία!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top