Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κινδυνεύει να ξεμείνει από πυραύλους και πυρομαχικάμέσα στις επόμενες εβδομάδες, υποστηρίζουν κάποια από τα διαρρεύσαντα έγγραφα του Πενταγώνου που φέρουν ημερομηνία του περασμένου Φεβρουαρίου.
Ένα από αυτά, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου και με την ένδειξη «Απόρρητο», περιγράφει λεπτομερώς ότι τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας S-300 (χρονολογούμενα κατσκευαστικώς από την εποχή της ΕΣΣΔ) θα εξαντλούντο έως την 2α Μαΐου εάν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμό χρήσης τους.
Δεν είναι πάντως σαφές εάν το ποσοστό διαθεσιμότητας έχει έκτοτε αλλάξει.
Σημειωτέον ότι η αυθεντικότητα των εγγράφων του Πενταγώνου δεν έχει επαληθευτεί. Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι εξετάζει την εγκυρότητα εγγράφων που «φαίνεται ότι περιέχουν ευαίσθητο και εξαιρετικά διαβαθμισμένο υλικό».
Τα συστήματα αεράμυνας Buk της Ουκρανίας, στα οποία η χώρα βασίζεται -μαζί με τους S-300- για να υπερασπίζεται ζωτικής σημασίας τοποθεσίες έναντι της ρωσικής αεροπορίας, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα μέχρι τα μέσα Απριλίου, ανέφεραν οι New York Times, και η αεράμυνα που προστατεύει τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή να έχει «εξαφανιστεί πλήρως» έως τις 23 Μαΐου.
Εάν τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και τα βομβαρδιστικά αποκτήσουν περισσότερες ευκαιρίες να επιτεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις, αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγάλη πρόκληση για το Κίεβο, ανέφεραν οι Times, επικαλούμενοι ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Ο συνταγματάρχης Yuri Ihnat, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δεν σχολίασε συγκεκριμένα τις πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα, αλλά είπε στη Wall Street Journal ότι η Ουκρανία αντιμετώπιζε σοβαρές προκλήσεις στην εύρεση των σοβιετικών πυρομαχικών για τα κρίσιμα S-300 και το Buk.
«Αν χάσουμε τη μάχη των αιθέρων, οι συνέπειες για την Ουκρανία θα είναι πολύ σοβαρές», είπε στην εφημερίδα . «Δεν είναι ώρα για αναβολή», είπε, προτρέποντας τους δυτικούς συμμάχους να επιταχύνουν τη βοήθειά τους.
Μετά την αποκάλυψη της διαρροής, το Reuters εξέτασε περισσότερα από 50 έγγραφα με την ένδειξη “Secret” και “Top Secret” που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα σε ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινώντας από το Discord και το 4Chan. Ενώ ορισμένα από τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν πριν από εβδομάδες, η ύπαρξή τους αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή από τους New York Times.
Πάντως η διελκυστίνδα γύρω από την αυθεντικότητα των εγγράφων ή των περιεχόμενων σε αυτά πληροφοριών, συνεχίζεται. Δεν είναι σαφές, για πατάδειγμα, γιατί τουλάχιστον ένα έχει επισημανθεί ως μη απόρρητο, τη στιγμή που περιλαμβάνει άκρως απόρρητες πληροφορίες. Άλλα έγγραφα φέρουν την ένδειξη «NOFORN», που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δοθούν σε ξένους υπηκόους.
Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters την Κυριακή, είπαν ότι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα έγγραφα να είχαν παραπλανήσει τους ερευνητές ως προς την προέλευσή τους ή σκοπεύουν να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος παρέπεμψε ερωτήσεις στο Πεντάγωνο.
Το Πεντάγωνο παρέπεμψε το θέμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο άνοιξε ποινική έρευνα.
Τέτοιες προσεκτικά φυλαγμένες πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμες για τις ρωσικές δυνάμεις, και η Ουκρανία είπε ότι ο πρόεδρος και οι ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν τρόπους αποτροπής περαιτέρω διαρροών.
Μοσάντ και Νετανιάχου
Η διαρροή τω εγγράφων έχει ωστόσο προεκτάσεις και πέρα από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία .
Ένα άλλο έγγραφο, με την ένδειξη «Ακρως απόρρητο» και ημερομηνία 1ης Μαρτίου, λέει ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Μοσάντ ενθάρρυνε διαδηλώσεις κατά των σχεδίων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να ενισχύσει τους ελέγχους στο ανώτατο δικαστήριο.
Την Κυριακή, το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε: «Η Μοσάντ και το προσωπικό της δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το θέμα των διαδηλώσεων και είναι αφοσιωμένη στις αξίες της υπηρεσίας προς το κράτος που καθοδηγεί τη Μοσάντ από την ίδρυσή της».
Τη Δευτέρα, επίσης το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας προέτρεψε την κυβέρνηση να επαληθεύσει ή να διαψεύσει έγγραφα του Πενταγώνου, τα οποία περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να υποκλέψουν συνομιλίες ανώτερων αξιωματούχων στη Σεούλ για πωλήσεις όπλων.
Η Νότια Κορέα έχει υποστηρίξει τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει παράσχει μη «θανατηφόρα» βοήθεια στο Κίεβο, δηλαδή δεν έχει στείλει όπλα.
Παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικός εξαγωγέας όπλων, η Σεούλ διέπεται από μακροχρόνια πολιτική να μην πουλάει όπλα σε εμπόλεμες χώρες- μια στάση που οδήγησε σε κατηγορίες ότι ο Νότος θέλει να αποφύγει να ανταγωνιστεί τη Ρωσία, την υποστήριξη της οποίας χρειάζεται για να πιέζει τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει πυρηνικά όπλα.
Δημοσίευση σχολίου