GuidePedia

0


Σε μία ακόμα δήλωση που φανερώνει τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στη δυναμική που έχει συγκεντρώσει το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη αλλά και στον κίνδυνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην καταφέρει να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, προέβη ο πρωθυπουργός. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μετά και την παραίτηση του Χρήστου Τζανερίκου από το δικαστικό που πυροδοτήθηκε από την ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απαράδεκτα διχαστική παρέμβαση: «Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία είναι οι ίδιοι, οι οποίοι κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή».

Η νέα τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση με στόχο να μπλοκάρει τη συμμετοχή του Εθνικού Κόμματος Έλληνες στις επικείμενες εκλογές έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με τον κ. Τζανερίκο να μιλάει ανοιχτά για παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο κ. Τζανερίκος χαρακτήρισε με δήλωση του την ρύθμιση της κυβέρνησης που ανέθετε στο σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη -και τα άλλα κόμματα- ως πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση ήταν δηλωτική δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του.
Στον αντίποδα, βέβαια, η κυβέρνηση απορρίπτει τέτοιου είδους σενάριο με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να απαντά πως η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη για την τροπολογία

Την άποψη ότι όποιος καταψηφίσει την τροπολογία για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, θα «κλείνει το μάτι» στη Χρυσή Αυγή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
«Εμείς φέρνουμε νέα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει και να υψώσει αυτό το τείχος το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», είπε ο πρωθυπουργός -κατά την ομιλία του σε κατοίκους στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου- και συνέχισε: «Αύριο στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη "Χρυσή Αυγή". Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί».

«Εδώ, λοιπόν, θα κριθούν όλοι. Και κάνω μία έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου αύριο, τελευταία μέρα, ουσιαστικά, λειτουργίας του κοινοβουλίου πριν διαλυθεί η Βουλή, να ομονοήσουμε επιτέλους. Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. Η "Χρυσή Αυγή" είναι μία οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης. Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν. Και ελπίζω ότι, τελικά, μέχρι αύριο θα πρυτανεύσει η λογική. Κοντός ψαλμός όμως, αύριο θα ξέρουμε και όλοι θα λογοδοτήσουν τελικά για τη συμπεριφορά τους. Και, ξέρετε, στην ψήφο τελικά στο κοινοβούλιο κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Η παραίτηση Τζανερίκου

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές όλων των κομμάτων (και του κόμματος Έλληνες που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης) προέβη σε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις καθώς έλαβε θέση για τη ρύθμιση της κυβέρνησης.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, την προεδρία του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης η Ευδοξία Κιουπτσίδου, η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών οι οποίοι θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.
Σημειωτέον, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, η οποία παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου θα την κρατήσει καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει.
Υπενθυμίζεται, ότι στο τέλος του ερχόμενου Ιουνίου ο κ. Τζανερίκος θα έβγαινε στη σύνταξη.

Πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα

Η νέα τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η Χαριλάου Τρικούπη, σε ανακοίνωση, τόνισε ότι «αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις». Ωστόσο, σημείωσε ότι «ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται είτε στην καταψήφιση της τροπολογίας είτε στο «παρών». Μιλώντας στον Σκάι, η γραμματέας ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, τοποθετήθηκε επί της τροπολογίας.

«Είναι παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Εμείς ξέρετε μπροστά στο μείζον να μην επιτραπεί στην εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει ο πολιτικός οργανισμός και να απευθύνεται στον ελληνικό λαό και να λέει "ψηφίστε με"». Ακόμα πρόσθεσε: «Ο ερασιτεχνισμός στις κινήσεις της κυβέρνησης ενέχει κινδύνους και εμείς σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουμε. Θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της. Κινδυνεύουμε να γίνουμε χορηγοί της εγκληματικής οργάνωσης εξαιτίας των ερασιτεχνισμών. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει ρύθμιση που τους αφήνει έξω».
Τον δρόμο της καταψήφισης αναμένεται ακολουθήσουν το ΚΚΕ αλλά και το ΜέΡΑ 25.
Η τροπολογία θα ψηφιστεί από τη Βουλή αύριο Μεγάλη Τρίτη (11/4/2023), λίγο πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου εν όψει των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top