GuidePedia

0


«Οι ενδείξεις είναι ότι μετά τις εκλογές προετοιμάζουμε μάλλον το έδαφος ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, το οποίο θα είναι ενδεχομένως οι διερευνητικές επαφές και κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού και αντιναύαρχος ε.α. σχετικά με την επαναπροσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό. Δεν παρέλειψε να πει, ωστόσο, ότι καμία κυβέρνηση δε θα συζητήσει ποτέ για τις γκρίζες ζώνες.

Σχολιάζοντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» τις δηλώσεις Καλίν ότι υπήρχε μηχανισμός για μείωση της έντασης με την Ελλάδα και πριν το σεισμό ο κ. Διακόπουλος τόνισε ότι τώρα σε φάση ύφεσης. «Η αλήθεια είναι ότι είχε ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση η οποία ίσως δεν ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού αλλά υπήρχε» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι ο σεισμός επιτάχυνε την επαναπροσέγγιση των σχέσεων.

Μιλώντας για το τι μπορεί να αλλάξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία διατύπωσει την ανησυχία τους για το έαν θα γίνει ομαλά η μεταβίβαση της εξουσίας. «Από απόψεως της εθνικής μας ασφάλειας, των θεμάτων της περιοχής, περισσότερο ανησυχώ για την περίπτωση που θα έχουμε εξελίξεις στην Τουρκία και αναταραχές γιατί δεν θα γίνει αποδεκτό το εκλογικό αποτέλεσμα και να μην μπούμε σε μια φάση αστάθειας. Αλλιώς, αν είναι ο Κιλιτσντάρογλου εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα και θα συνεχιστεί η τάση να τα βρούμε θα συνεχιστεί».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας μας με τους συμμάχους τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε και τη στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία και τα Εμιράτα ενώ η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες λειτούργησαν εξισορροπητικά όσον αφορά τις δύο χώρες.



«Είναι φυσικό να θέλει ο δυτικός παράγοντας η Δύση να υπάρξει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να επικεντρωθεί στο πρόβλημα αν θέλετε Ρωσίας άμεσα και Κίνας δευτερευόντως», σημείωσε. Δεν παρέλειψε. μάλιστα. να πει ότι τα προβλήματα δε λύνονται έτσι καθώς η επίλυση των διαφορών θέλει χρόνο. «Εάν οι δύο πλευρές δε θέλουν να τα βρουν ή φτάσουν σε ένα πολιτικό αδιέξοδο πάνω σε αυτό δεν υπάρχει περίπτωση, όλη η υφήλιος να πέσει πάνω, δεν υπάρχει περίπτωση να το πετύχει« πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές που υπάρχουν και από τις δύο χώρες ο κ. Διακόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει κάποια ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτές τις γκρίζες ζώνες. «Αν εξαιρέσει κανείς αυτό, υπάρχουν πράγματα όπως το ότι έχουμε 6 μίλια χωρικά ύδατα και 10 μίλια εναέριο χώρο, θα μπορούσε αυτό -εφόσον γίνει μια άλλη διευθέτηση- σε ότι αφορά τις θαλάσσιες και εναέριες ζώνες, να έρθει σε μια συμφωνία για το θέμα αυτό».

ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας για ένοπλη σύρραξη είπε ότι «το Casus Belli θα φύγει από μόνο του εφόσον γίνει ποτέ μια συμφωνία να πάμε στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για όλα όσα ζητάνε στο δημόσιο λόγο τους υποστήριξε ότι θέτουν το μέγιστο που θεωρούν ότι δικαιούνται ή μπορεί να διεκδικήσουν προκειμένου μετά στην οποιαδήποτε διερευνητική επαφή να φτάσουν σε ένα αποδεκτό σημείο. Και όπως είπε, «είναι προφανείς ότι οι αρχικές θέσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας έχουν τεράστιες αποκλίσεις».

Απαντώντας στο τι πρέπει να γίνει μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Διακόπουλος απάντησε ότι «η γεωγραφία δεν αλλάζει και η Ελλάδα πρέπει να συνυπάρξει με την Τουρκία». Μιλώντας ακόμη για τον πλούτο του Αιγαίου σε υδρογονάνθρακες τόνισε ότι εάν φτάσουμε το 2030 και το 2035 και ακόμα συζητάμε για το πώς θα γίνει η κατανομή της ΑΟΖ της υφαλοκρηπίδας Ελλάδος-Τουρκίας θα έχει χάσει σε αξία καθώς ο κόσμος προχωρά στην πράσινη μετάβαση.

Αναφορικά με το πώς βλέπει να εξελίσσονται οι σχέσεις των δύο κρατών δήλωσε ότι είναι λίγο απαισιόδοξος γιατί «είναι πάρα πολύ δυσεπίλυτα τα θέματα τα οποία έχουν και το βάρος της ιστορίας επάνω τους. Επειδή αυτά τα θέματα είναι εθνικά, είναι πάρα πολύ εύκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση προχωρήσει έστω και σε μια μικρή συμφωνία να δεχθεί κατηγορίες για ενδοτισμό, για υποχωρήσεις».

Ο κ. Διακόπουλος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον φράχτη στο Έβρο λέγοντας ότι είναι μια αναγκαιότητα. « Φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε. Είναι απαραίτητο διότι έχει προκύψει από τις συνθήκες όχι γιατί είναι ωραίο να υπάρχει ένας φράχτης».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top