GuidePedia

0


Βενέτης Γιώργος
Πολλοί αναλυτές ανέμεναν μεγάλη αντεπίθεση των ρωσικών δυνάμεων την άνοιξη, με τις ενδείξεις να μη συνηγορούν σ’ αυτό. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια αργή, αλλά σταθερή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην καλά οχυρωμένη περιοχή του Ντονμπάς, που βασίζεται κυρίως στα στρατεύματα του Ομίλου Wagner που χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικός κριός, ενώ τα τακτικά ρωσικά στρατεύματα και οι περίφημοι Τσετσένοι του Καντίροφ, δεν παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως στην αρχή της εισβολής.

Αντίθετα όλο και περισσότερες είναι οι ενδείξεις της προετοιμασίας του ουκρανικού στρατού για την αντεπίθεση που σχεδιάζουν οι Αμερικανοί. Συνολικά ή Δύση επιθυμεί μία ουκρανική επιτυχία επί του πεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ πιέζουν το Κίεβο να προχωρήσει σε αντεπίθεση για να στηρίξουν το αφήγημα ότι έχει εν τέλει νόημα η παροχή μαζικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Βέβαια, διακινδυνεύουν ο ρωσικός στρατός να οδηγήσει σε στρατηγική ήττα τις ουκρανικές δυνάμεις, μία ήττα που θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη από τις δυτικές Κυβερνήσεις, παρά το πρωτοφανές μπαράζ προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, μπαράζ που δεν έχει προηγούμενο σε όλο τον δυτικό κόσμο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ήττα του Ναζισμού.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Βλαντιμίρ Ρογκόφ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε προετοιμασίες για την εαρινή αντεπίθεση. Σύμφωνα με τον Ρογκόφ, σε περίπτωση αντεπίθεσης οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα επιτεθούν σε διάφορες κατευθύνσεις, στο Μπερντιάνσκ, τη Μελιτόπολη και σίγουρα την Ζαπορίζια. Ο Ρογκόφ πιστεύει ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Ζελένσκι στο τμήμα της περιοχής που ελέγχεται από την Ουκρανία «επιβεβαιώνει έμμεσα» την προετοιμασία του ουκρανικού στρατού για μια επίθεση.

«Οι βομβαρδισμοί στη Μελιτόπολη, φανερώνουν την πρόθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να εξαπολύσουν την αντεπίθεση τους στην επαρχία της Ζαπορίζια», υποστήριξε ο Ρογκόφ, επικεφαλής του φιλορωσικού κινήματος “Μαζί με τη Ρωσία”. Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση τον Απρίλιο ή τον Μάιο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Σε πέντε κατευθύνσεις

Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνει και η Wagner, υποστηρίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να ξεκινήσουν αντεπιθέσεις σε πέντε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο ουκρανικός στρατός με πλήρη καθοδήγηση από τους Aμερικανούς και το ΝΑΤΟ ετοιμάζει αντεπίθεση και με βάση πληροφορίες έχει συγκεντρώσει πλήθος οπλικών συστημάτων, καθώς και εφεδρεία 200.000 στρατιωτών, υποστηρίζει η Wagner. Οι Ουκρανοί μέσα στον Απρίλιο ή το αργότερο αρχές Μαΐου θα έχουν λάβει τα απαραίτητα οπλικά συστήματα για να μπορέσουν να διεξάγουν αντεπιθέσεις.

Σύμφωνα με το Legitimny Teleram, ο Ζελένσκι ανησυχεί για το ενδεχόμενο μία αποτυχία να «πλήξει το ηθικό του στρατού και της κοινωνίας» και ενδεχομένως να θέσει τον ίδιο, υπό αμφισβήτηση. Η φήμη του βασίζεται στην υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων και η ήττα στην αντεπίθεση θα έφερνε πλήγμα στην εικόνα του, υποστηρίζει το Legitimny Teleram. Ρωσικές πηγές αναφέρουν την εκτίμηση ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συσσωρεύουν αποθέματα όπλων, πυραύλων υψηλής ακρίβειας, εξοικονομώντας πόρους για να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που ετοιμάζουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ουκρανοί, αν και έχουν μεγάλο αριθμό από όπλα υψηλής ακρίβειας και drones-καμικάζι, τα χρησιμοποιούν πολύ περιορισμένα. Όπλα υψηλής ακρίβειας δεν χρησιμοποιούνται ενώ οι προμήθειες, αν και αυξάνονται, δεν δαπανώνται (αυτό δείχνει συσσώρευση δυνάμεων). Εν καιρώ πολέμου η προπαγάνδα κορυφώνεται και προφανώς θα ειπωθούν πολλά μέχρι να ξεκινήσει η περίφημη αντεπίθεση των Ουκρανών…

Ο Τσέχος πρόεδρος

Τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Ουκρανία, επισημαίνει ο πρόεδρος της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ αναφέροντας πως «οι Ουκρανοί θα έχουν μόνο μια προσπάθεια να εξαπολύσουν μια μεγάλη αντεπίθεση. Εάν η Ουκρανία αποφασίσει να αρχίσει μια μεγάλη αντεπίθεση και αποτύχει, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε κεφάλαια για την επόμενη», είπε μιλώντας στην πολωνική εφημερίδα Reczpospolita. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο βοήθειας προς την Ουκρανία, λόγω της κόπωσης των κρατών που παρέχουν βοήθεια».

Ενδεχόμενη αποτυχία της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις δυτικές κοινωνίες, καθώς οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να διερωτώνται εάν αξίζει η υποστήριξη στην Ουκρανία, αφού παρά τα 100 δισ. δολάρια βοήθεια που έλαβε, δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη επί του πεδίου. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογο του, εξέφρασε την ισχυρή βούληση για την ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας με το Κίεβο, ενώ υπογραμμίστηκε ότι Ελλάδα και Ουκρανία καταδικάζουν κάθε μορφή αναθεωρητισμού και κατάφωρης παραβίασης Διεθνούς Δικαίου.

Να σημειωθεί πως πάγια αιτήματα των Ουκρανών είναι, εκτός από τα τεθωρακισμένα BMP, να παραχωρηθούν στο Κίεβο τα αντιαεροπορικά OSA-AK, οι S-300 και οι TOR M1, που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας φέρεται να ζήτησε και βοήθεια από την χώρα μας σε ναυτικές επιχειρήσεις! Πάντως, χτες από τη Βουλή, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως «δεν δίνουμε τίποτα που θα αποδυνάμωνε εις το ελάχιστο τις δικές μας αμυντικές δυνατότητες δεδομένων των δικών μας εθνικών προκλήσεων ασφαλείας. Κι αν τα πράγματα βαίνουν κάπου καλύτερα, όσον αφορά στη διμερή σχέση με την Τουρκία, εν τούτοις ο σχεδιασμός μας ως προς αυτό είναι πάγιος και δεδομένος και δεν αλλάζει».

Τραμπ: “Η Ουκρανία καταστρέφεται”

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να καταστραφεί μέσα σε ενάμιση χρόνο, εάν δεν επιλυθεί η σύγκρουση. Μάλιστα, προέβλεψε ότι η ουκρανική κρίση «μπορεί να μην επιλυθεί πριν από την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ το Νοέμβριο 2024», ενώ επανειλημμένα ισχυρίζεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν απειλεί με «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο… Αν δεν επιλυθεί, μπορώ να το κάνω εντός 24 ωρών με τη συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Πούτιν, αλλά πριν από αυτό, ο χρόνος είναι πολύς και δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί σε αυτό το διάστημα. Η ουσία είναι ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει γιατί η Ουκρανία καταστρέφεται, κινδυνεύει να μην μείνει τίποτα όρθιο».

Δεν λησμονούμε βέβαια ότι επί Τραμπ, το καλοκαίρι του 2021, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών, με σενάριο τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ενώ ο Τραμπ συνέχισε την περικύκλωση της Μόσχας με στρατεύματα και βάσεις του ΝΑΤΟ. Επίσης δεν ανέτρεψε την πολιτική των ΗΠΑ για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ούτε επεδίωξε την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Δεν πρέπει όμως να υποτιμηθεί ότι ο αμφιλεγόμενος Τραμπ, ήταν από τους προέδρους που ασκούσε και προσωπική πολιτική, κρατώντας και αποστάσεις από το βαθύ κράτος. Σ’ αυτό το πλαίσιο ενδεχομένως θα είχε την ευελιξία να βρει ένα πνεύμα συνδιαλλαγής με τον πρόεδρο Πούτιν, ώστε να προληφθεί η ρωσική εισβολή…

Καταληκτικά, το ερώτημα που ζητάει απάντηση είναι γιατί οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιχείρησαν την πολυαναμενόμενη, από πλειάδα αναλυτών, μεγάλη εαρινή αντεπίθεση; Αλλαγή του στρατηγικού σχεδιασμού ή ένας τακτικός ελιγμός; Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η Μόσχα προέβη στον ανασχεδιασμό των κινήσεων της, αναμένοντας την ουκρανική αντεπίθεση, αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις του Κιέβου από οργανωμένες θέσεις, έχοντας το τακτικό πλεονέκτημα του αμυνόμενου.

Στο ενδεχόμενο ρωσικής επιτυχίας επί του πεδίου, ίσως τότε ενδεχομένως να εκδηλωθεί ρωσική αντεπίθεση, με τις ουκρανικές δυνάμεις σ’ αυτήν την περίπτωση εξασθενημένες. Μία αποτυχία της πιθανολογούμενης ουκρανικής αντεπίθεσης θα έχει καταλυτική επίδραση στο ηθικό του στρατού και της ουκρανικής κοινωνίας. Επίσης θα επαυξήσει τα ερωτήματα στις δυτικές κοινωνίες για τη σκοπιμότητα της συνέχισης ενός πολέμου που δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στην καταστροφή μιας χώρας, στις χιλιάδες νεκρούς, με παράπλευρη συνέπεια την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αυτά τα ερωτήματα θα είναι όλο και πιο δύσκολο να απαντηθούν…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top