H Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή στο μέλλον
Η σύνοδος κορυφής της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν στο Πεκίνο επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο της Κίνας στη Μέση Ανατολή.Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian και ο Σαουδάραβας ομόλογός του πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud συναντήθηκαν στο Πεκίνο την Πέμπτη (6/4/2023).
Αυτή η συνάντηση σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των ανώτερων διπλωματών των δύο χωρών εδώ και επτά χρόνια.
Η απόφαση και των δύο χωρών να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στο Πεκίνο για άλλη μια φορά αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα στις 10 Μαρτίου για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των πρεσβειών.
Είναι ένα θετικό μήνυμα ότι οι δύο χώρες προχωρούν προς τη συμφιλίωση και ο πάγος έχει ήδη σπάσει.
Κεντρικός ο ρόλος της Κίνας
Ο Liu Zhongmin, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μελετών Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης, τόνισε στους Global Times ότι η συνάντηση στο Πεκίνο στέλνει επίσης ένα μήνυμα ότι η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και στο μέλλον.
Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν δεν θα γίνει εν μία νυκτί.
Σε αυτή τη διαδικασία, η Κίνα, ως τρίτο μέρος που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και θα χρειαστεί να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή και ειρηνοποιού.
«Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν είναι πρόθυμοι να εμπιστευτούν την Κίνα κυρίως λόγω της θετικής εικόνας της στη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.
Για παράδειγμα, οι πολιτικές της Κίνας είναι περισσότερο σύμφωνες με τα συμφέροντα των χωρών της Μέσης Ανατολής, ενώ οι ΗΠΑ τείνουν να προωθούν μονομερείς και ηγεμονικές πολιτικές, επιβάλλοντας τις δικές τους αξίες στην περιοχή», δήλωσε ο Tian Wenlin, ερευνητής στο China Institutes of Contemporary International Relations.
Στόχος των ΗΠΑ το χάος
Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και το Ιράν γνωρίζουν, από τη μακροχρόνια δέσμευσή τους με τις ΗΠΑ, ότι η Ουάσιγκτον είναι αναξιόπιστη.
Η Ουάσιγκτον έχει επιδείξει δεξιοτεχνία στο να χρησιμοποιεί τις συγκρούσεις και τις διαμάχες στη Μέση Ανατολή, ειδικά αυτή μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, για να προκαλέσει περιφερειακό χάος και να εμπεδώσει την επιρροή της στην περιοχή.
Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ που προκαλούσαν προβλήματα, δημιουργούσαν συγκρούσεις και επέφεραν ιστορική ζημιά στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν κατέστησαν αδύνατη την εμπιστοσύνη των δύο χωρών.
Συγκριτικά, οι εξωτερικές πολιτικές της Κίνας έναντι της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και της Μέσης Ανατολής στο σύνολό τους υιοθετούν μια δίκαιη και αντικειμενική στάση και πάντα προσπαθούν να αμβλύνουν τις διαφορές και να προωθήσουν τη συμφιλίωση στην περιοχή αλλά και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία επ΄ωφελεία όλων.
Οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν με τον ΟΠΕΚ+
Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενεργήσει ως συντονιστής για την επίλυση συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Η ισορροπημένη και αντικειμενική στάση της, καθώς και η προηγούμενη δέσμευσή της με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, έχουν δημιουργήσει μια βαθιά εμπιστοσύνη μεταξύ της Κίνας και των δύο χωρών, αναφέρουν οι Global Times.
Αυτό είναι διαφορετικό από τον τρόπο που οι ΗΠΑ χειρίζονται σχετικά ζητήματα.
Οι ενέργειες και η περιφρονητική στάση των ΗΠΑ έχουν οδηγήσει τις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής να δουν κατάματα τις πραγματικές επιδιώξεις των Αμερικανών.
Η Σαουδική Αραβία ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ, αλλά τα τελευταία χρόνια, η σχέση Ριάντ – Ουάσινγκτον γινόταν ολοένα και πιο τεταμένη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman αποκάλυψε στους συνεργάτες του στα τέλη του 2023 πως δεν είναι σε θέση πλέον να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας έχει υποστεί αθόρυβα σημαντικές αλλαγές.
Η αυτονομία της Σαουδικής Αραβίας αυξάνεται περαιτέρω και υιοθετεί μια οικονομική στρατηγική χωρίς εξάρτηση από τις ΗΠΑ.
Επίσης, δεν είναι πλέον πολιτικά «υπάκουη» στις ΗΠΑ.
Όπως είναι φυσικό, η Σαουδική Αραβία αυξάνει τώρα τις επενδύσεις της στην Κίνα και επιδιώκει τη μεσολάβηση του Πεκίνου στις σχέσεις της με το Ιράν.
Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε πρόσφατα αιφνιδιαστικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, κάτι που δεν συνάδει με αυτό που ανέμεναν οι ΗΠΑ.
Η επίδειξη δυσαρέσκειας προς τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι διάχυτη, όχι μόνο στη Σαουδική Αραβία, καθώς η εμπλοκή των Αμερικανών στην περιοχή θεωρείται ότι οφείλεται κυρίως στην επιθυμία τους να λεηλατήσουν τους πετρελαϊκούς πόρους.
Τέλος στην αμερικανική ηγεμονία
Για τις ΗΠΑ η «ευθυγράμμιση» και η «αποξένωση» χωρών καθορίζεται από τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Κανείς δεν θέλει να είναι για πάντα πιόνι των ΗΠΑ.
Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να ελέγξουν το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, ειδικά στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, έχουν εξοργίσει πολλές χώρες, καθώς η Ουάσιγκτον απαιτεί συνεχώς από ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής να θυσιάζουν τα συμφέροντά τους για να έλθουν σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Επιπλέον, η Ουάσιγκτον θέλει να μετατρέψει την περιοχή σε πεδίο μάχης για τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων, στον οποίο αντιστέκονται οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η Ουάσιγκτον πρέπει να κατανοήσει ότι οι περιφερειακές υποθέσεις θα πρέπει και θα αποφασίζονται από τις εν λόγω χώρες.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ζουν κάτω από την ψευδαίσθηση της αμερικανικής ηγεμονίας.
Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουν, ο κόσμος έχει προχωρήσει και έχει αλλάξει.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου