GuidePedia

0

Του Ανδρέα Τσιλογιάννη*

H Eλλάδα φλέγεται

Ως λαός, είτε μας συμφέρει, είτε όχι, έστω και για μερικά δευτερόλεπτα της ιστορίας, ας θεωρήσουμε πως αποδεχόμαστε, α) πλήρως τη Συνθήκη των Πρεσπών, β) ο πάλαι ποτέ φαντασιόπληκτος εθνικιστικός αλυτρωτισμός των Σλαβομακεδόνων, Βουλγάρων, Αλβανών των Σκοπίων έναντι της Ελλάδας έχει, δια μαγείας, εξαλειφθεί και γ) η ελληνική Μακεδονία είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ , χωρίς τις οποιεσδήποτε, ιστορικές και διαχρονικές, εξωγενείς εχθρικές έναντι της Ελλάδας αξιώσεις.

Μπορούμε ν` απαντήσουμε, κυρίως, ως Βαλκάνιοι να κοιταχτούμε έστω και μια φορά στα μάτια και να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση στο παρακάτω ηθικό αλλά και συνάμα προσδιοριστικό γεωγραφικό ερώτημα;

Έλληνες, Σλάβοι, Αλβανοί, Βούλγαροι και λοιποί αιμοβόροι Βαλκάνιοι, αλήθεια, πόσο Μακεδονία είναι η Βόρεια Μακεδονία;

Σκόπια, Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Η κυβέρνηση του «Μακεδόνα / πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας» κ. Ζόραν Ζάεφ, κατορθώνει να περάσει τις Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, από την κρίσιμη ψηφοφορία απουσιάζει η εθνικιστική αντιπολίτευση, πρώην κυβερνητική παράταξη του VMRO - DPΜNΕ, έπειτα από ένα σκληρό παζάρι και με τη συνδρομή των «Αλβανών - Μακεδόνων / πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ζάεφ κινούνται στα πλαίσια της Συνθήκης των Πρεσπών και επιτρέπουν να μετατρέψουν την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στην «erga omnes» Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, βάζει νέους κανόνες και νέα δεδομένα στην πολύπαθη βαλκανική χερσόνησο, κυρίως οριοθετεί τη νέα εποχή στις διπλωματικές σχέσεις της Αθήνας και των Σκοπίων.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα

Τo βράδυ της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από 151 Έλληνες βουλευτές και μια νέα κυβερνητική, πλειοψηφία, οριακή αυτή τη φορά, από την Βουλή των Ελλήνων.

Αιτία;

Η αποχώρηση του πρώην κυβερνητικού εταίρου και Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, έπειτα από τις αλυσιδωτές και περίεργες εξελίξεις - αντιδράσεις που φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών στο μη στέρεο, όπως αποδεικνύεται ελληνικό πολιτειακό σύστημα.

O γάμος των Gardovic, ο Τίτο και μια παρέα 240.000 Σλάβων σερβικής καταγωγής γέννησαν τη Βόρεια Μακεδονία.

Ένας σερβικός παραδοσιακός ορθόδοξος γάμος της οικογένειας των Gardovic , ο οποίος τελείται πριν 27 περίπου χρόνια, συγκεκριμένα την Κυριακή 1η Μαρτίου 1992 στον σημερινό μουσουλμανικό τομέα του Σεράγεβο, μια παρέα 240.000 Σλάβων - σερβικής καταγωγής, έχουν εγκατασταθεί στην πάλαι ποτέ «Μπανοβίνα του Βαρδάρη», όπως ονομάζεται η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι το 1945 και αποτελεί επαρχία του Βασιλείου της Σερβίας.

Ο σκοπός της μεταγκατάστασης να αυξηθεί το σερβικό στοιχείο στη νότια περιοχή της Σερβίας έναντι των μουσουλμάνων Οθωμανών της περιοχής.

Σημαντικό ρόλο ως προς τη γέννηση της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας διαδραματίζει το επεκτατικό όραμα του μακαρίτη ιστορικού Γιουγκοσλάβου Στρατάρχη Τίτο έναντι της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας.

Τα παραπάνω γεγονότα συντελούν στη γέννηση αρχικά της Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Δημοκρατία της Μακεδονίας, έπειτα της πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας και μετά από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τη γέννηση της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτή είναι η αλήθεια.

Σεράγεβο, Κυριακή 1 Μαρτίου 1992

Την Κυριακή 1η Μαρτίου του μακρινού 1992, τελείται στην περιοχή «Αrapasino Polje» του Σεράγεβο, σήμερα η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο μουσουλμανικό τμήμα της πόλης, τo μυστήριο του γάμου του Milan και της Dijana Gardovic με βάση τα έθιμα και τα ήθη που χαρακτηρίζουν έναν τυπικό ορθόδοξο σερβικό γάμο στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, η οποία σήμερα έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Οι Σέρβοι καλεσμένοι του γάμου, όπως συμβαίνει πάντα στους παραδοσιακούς σερβικούς γάμους, σηκώνουν τη σερβική σημαία.

Οι μουσουλμάνοι γείτονες που παρακολουθούν το γλέντι του γάμου προσβάλλονται και με πισώπλατο πυροβολισμό σκοτώνουν τον πατέρα του γαμπρού.

Νωρίτερα, έχει διεξαχθεί το δημοψήφισμα του Αλία Ιζετμπέκοβιτς για την ανεξαρτησία του Σεράγεβο από το Βελιγράδι, όπου σηματοδοτεί την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και την διάλυση της πάλαι ποτέ ισχυρής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Ο γάμος του Milan Gardovic και της Dijana Tambur εξελίσσεται σε κηδεία, όχι μόνο του πατέρα του γαμπρού αλλά και ολόκληρης της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας.

Θεωρητικά ένας γάμος , υπό κανονικές και πολιτισμένες συνθήκες φέρνει χαρά και ζωές.

Ο γάμος των Gardovic φέρνει θρήνο και κηδεία στους παρευρίσκοντες συγγενείς και φίλους του ζευγαριού, καθώς εκτός από τον θάνατο του πατέρα του γαμπρού ακολούθησε ο πόλεμος , η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και τα ανυπέρβλητα χρόνια προβλήματα για τις γειτονικές χώρες των πάντα φλεγόμενων και επικίνδυνων Βαλκανίων που ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα την διεθνή διπλωματία.

Αθήνα , Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019. Βόρεια Μακεδονία, καλωσόρισες στη ζωή μας.

Ο τέως Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς, εκ των βασικών αρχιτεκτόνων της συνθήκης Αθηνών - Σκοπίων, το βράδυ της Παρασκευής 11 Ιουνίου 2019, αμέσως μετά από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, καλωσορίζει, όχι βιαστικά , «στη ζωή μας», την Βόρεια Μακεδονία.

Όπως μας ενημερώνει ο μέχρι προσφάτως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μέσω του twitter, έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό κ. Ζόραν Ζάεφ αλλά και τον Υπουργό των Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κ. Νικολά Ντιμιτρόφ για να τους συγχαρεί, καθώς οι Σκοπιανοί κυβερνητικοί παράγοντες καταφέρνουν να περάσουν, έστω οριακά, τη Συμφωνία των Πρεσπών από το δύσκολο και πολυεθνικό κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει μόλις αποχωρήσει από την Αθήνα, καθώς ολοκληρώνεται η διήμερη επίσκεψη εργασίας με στόχο και σκοπό να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η γέννηση της Βόρειας Μακεδονίας

Το βράδυ της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου γεννιέται η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, προς το παρόν παίρνει σάρκα, εξαιτίας της επικύρωσης από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, καθώς οστά θα πάρει μόνο όταν εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Η πραγματική γέννηση της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έρχεται, ακριβώς, πριν 27 περίπου χρόνια και εξαιτίας ενός παράξενου βαλκανικού γάμου.

Ως τόπος γέννησης της σημερινής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να λογιστεί το Σεράγεβο, νονά η τότε Ε.Ο.Κ. η οποία επικυρώνει την διάλυση της πάλαι ποτέ ισχυρής Γιουγκοσλαβίας και γονείς ο Milan και η Dijana Gardovic.
Ένας γάμος, υπό κανονικές συνθήκες φέρνει ζωή και χαρές.

Ο γάμος των Gardovic , φέρνει θρήνο και κηδεία στους παρευρίσκοντες συγγενείς και φίλους του ζευγαριού, καθώς εκτός από τον θάνατο του πατέρα του γαμπρού ήρθε ο εμφύλιος πόλεμος και η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και γεννάει ανυπέρβλητα χρόνια προβλήματα - παθογένειες για τις γειτονικές χώρες των πάντα φλεγόμενων και επικίνδυνων Βαλκανίων.

Σήμερα, σχεδόν 27 χρόνια μετά από τη μαύρη, για την Γιουγκοσλαβία αλλά και για τα Βαλκάνια Κυριακή της 1ης Μαρτίου του 1992, «καλωσορίζουμε» στη ζωή μας τη Βόρεια Μακεδονία.
Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ας το συνηθίσουμε, σύμφωνα με τους εγχώριους και διεθνείς διπλωματικούς κύκλους, γεννιέται με σκοπό να «κλείσει» τις πολυετείς διαφορές Αθηνών - Σκοπίων και μαζί το λεγόμενο Σκοπιανό και τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν.

Το Σκοπιανό ή Μακεδονικό ζήτημα, για διάφορους εθνικούς λόγους, παρέμεινε εδώ και 27 σχεδόν χρόνια ανοιχτό και άλυτο για την ελληνική διπλωματία.

Στο επίκεντρο των διαφορών του Μακεδονικού ζητήματος βρίσκεται το ονοματολογικό και μέχρι πρόσφατα, ως προς το μέλλον δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ψηλά στην ατζέντα της αντιπαράθεσης των δυο γειτονικών λαών οι διαθέσεις αλυτρωτισμού των Σκοπίων έναντι της Ελλάδας.

Το Σκοπιανό ζήτημα γεννάει για την Ελλάδα επιμέρους πολιτικά και πολιτειακά ζητήματα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, δίνει λύση στο ονοματολογικό και στα επιμέρους διμερή ζητήματα της Αθήνας με τα Σκόπια, οδηγεί στην πτώση της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, είκοσι έξι χρόνια μετά από την πτώση της τότε ελληνικής κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία κλήθηκε αρχικά να διαχειριστεί τα προβλήματα που έφερε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και η «de facto» γέννηση της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ας κατανοήσουμε

Οι πολυετείς διαφορές των κυβερνήσεων Αθήνας - Σκοπίων με τη γέννηση της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας αν και μπαίνουν, έστω και προσωρινά στο χρονοντούλαπο της πλούσιας βαλκανικής ιστορίας, παραμένει βαλκανική ιστορία, η οποία, ανά πάσα στιγμή, ξαναγεννιέται.

Κοινό σημείο αναφοράς των βαλκανικών πολέμων το αιματοβαμμένο Σεράγεβο αλλά και οι απρόβλεπτες αντιδράσεις των λαών που κατοικούν στην επίμαχη πολυπολιτισμική περιοχή των Βαλκανίων.

Ας εμπεδώσουμε

Στη βαλκανική χερσόνησο κατοικούν λαοί με δημοκρατική συνείδηση αλλά και λαοί πολεμοχαρείς , όπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα προσπαθούν να ηγηθούν στο περίεργο και επικίνδυνο γεωπολιτικά βαλκανικό πόκερ με έπαθλο τον πλήρη έλεγχο της Βαλκανικής χερσονήσου.

Το περίεργο όμορφο αλλά και διαχρονικά επικίνδυνο, πολυπολιτισμικό μωσαϊκών λαών της Βαλκανικής Χερσονήσου περιλαμβάνει Τούρκους, Έλληνες, Αλβανούς, Βούλγαρους, Σέρβους, Ρουμάνους, Κροάτες, Σλοβένους, Σλαβομακεδόνες, Κοσσοβάρους, Οθωμανούς μουσουλμάνους , Βλάχους, Ρομά και μερικές χιλιάδων ξεχασμένων Ελλήνων κομμουνιστών οι οποίοι από τον ελληνικό εμφύλιο και μετά ζουν στο νότιο τμήμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Έχει αποδειχθεί, ιστορικά, πως η όποια υπογραφή οποιασδήποτε Συμφωνίας - Συνθήκης μεταξύ αντιμαχόμενων λαών στο περίεργο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της Βαλκανικής χερσονήσου, σήμαινε, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, σπάσιμο της συμφωνίας και έναρξη ενός νέου πολέμου, βαλκανικού ή παγκόσμιου με σκοπό και στόχο την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Χρησιμοποιώντας καθαρά διπλωματικούς όρους, ή όποια αναθεώρηση της συνθήκης έρχεται μέσα από μια άλλη συνθήκη η οποία επιβάλλεται μέσω οποιοδήποτε υβριδικού ή κανονικού πολέμου.

Ας μη ξεχάσουμε, κυρίως ας εμπεδώσουμε, πως βρισκόμαστε στα πολύπαθα Βαλκάνια, όπου ιστορικά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, έχουν χαρίσει είτε βαλκανικούς είτε παγκόσμιους πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αθήνα, Ιανουάριος 2019. Καλώς όρισες «στη ζωή» μας Βόρεια Μακεδονία

Μιλώντας ξεκάθαρα, η επικύρωση της Συμφωνία των Πρεσπών γεννάει την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όσο δύσκολο ως πολιτικό - ιστορικό γεγονός και αν είναι για, ως προς την αποδοχή, βάζει, προς το παρόν, προς το μέλλον ουδείς γνωρίζει, τέλος, έστω και προσωρινά στην διαμάχη και στις όποιες διαφορές της Αθήνας με τα Σκόπια.

Προς το παρόν, δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε με ηρεμία και νηφαλιότητα αν είναι καλή ή κακή για την πατρίδα μας η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο μόνος αντικειμενικός και καθαρός κριτής της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να είναι ο ιστορικός του μέλλοντος, καθώς μέχρι σήμερα πρότερη διπλωματική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δεν υπήρχε.

Στο διαδίκτυο η Βόρεια Μακεδονία έχει κωδικό «.md»

Στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, οι διεθνείς συμβάσεις, οι διεθνείς οργανισμοί, οι γεωγραφικοί χάρτες, υπενθυμίζουν και καθορίζουν την ονομασία , τα γεωγραφικά σύνορα και τις υποχρεώσεις των πολιτισμένων χωρών.

Η παγκοσμιοποίηση γεννάει το διαδίκτυο και τον κόσμο των κωδικών στην εποχή της γρήγορης - άμεσης πληροφορίας.

Η Βόρεια Μακεδονία στο διαδίκτυο και στον κόσμο των κωδικών και της πληροφορίας θα αναγράφεται και θα χαρακτηρίζεται με τον κωδικό «.md», δηλαδή θα ονομάζεται «Μακεδονία». Όχι Βόρεια Μακεδονία «.smd».

Έλληνες, Μακεδόνες - Πόντιοι, ήρθε η ώρα, είτε μας αρέσει είτε όχι, να αρχίσουμε να θεωρούμε ως γεγονός πιστευτό, ακόμα και αν βρίσκεται στη σφαίρα της μη κατανοήσιμης και όχι επιστημονικής αλλά ιστορικής - πολιτικής φαντασίας, πως το Σκοπιανό ή Μακεδονικό ζήτημα χάθηκε το 1992, εξαιτίας ενός βαλκανικού , σερβικού παραδοσιακού ορθόδοξου γάμου των Gardovic και κάποιων αιμοβόρων - δολοφόνων μουσουλμάνων , που γίνεται στο Σεράγεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Από το Σεράγεβο ξεκίνησε ο Α` Παγκόσμιος Πόλεμος.

Έλληνες, ας μιλήσουμε καθαρά.

Η νεότευκτη Βόρεια Μακεδονία, δεν είναι Ελλάδα, αλλά υπάρχει ελληνική μειονότητα και ελληνική ιστορία στην ευρύτερη περιοχή του Μοναστηρίου και της Γευγελής. Δεν πρέπει να διαγράψουμε την ιστορία μας.

Η ελληνική Μακεδονία είναι Ελλάδα.

Αυτή η διαφορά μας.

Η Βόρεια Μακεδονία, η οποία δεν έχει σχέση με την ελληνική Μακεδονία, ήρθε στη ζωή μας έστω και αν δεν ήταν ,ή ορθότερα δεν είναι απαραίτητη.

Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια φλέγονται ξανά.

Καληνύχτα Ελλάδα.

*Ο αρθρογράφος κ. Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top