Οι επόμενες εβδομάδες ή και μήνες θα είναι πολύ δύσκολες για την ενεργειακή αγορά. Δύο σημαντικές χώρες παραγωγοί η Ρωσία και το Ιράν θα πληγούν από τις συντριπτικές κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ. Το ζήτημα του Ιράν έχει αναλυθεί επαρκώς, αυτό της Ρωσίας όμως όχι.
Του: Nick Butler
Στις 6 Νοεμβρίου οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας και του τομέα της ενέργειας θα δεχτούν τις αμερικανικές κυρώσεις εκτός κι αν ο Τραμπ βεβαιώσει το Κογκρέσο ότι η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί πλέον χημικά και βιολογικά όπλα και εγγυηθεί στους Αμερικανούς ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα στο μέλλον, επιτρέποντας, επιπλέον, την επιθεώρηση από επιθεωρητές του ΟΗΕ.
Η πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν να υποκύψει στις εν λόγω απαιτήσεις είναι πολύ μικρή και αν δεν υποχωρήσει, νομοθέτημα που έχει ήδη περάσει από το Κογκρέσο, επιτρέπει στον Τραμπ να επιβάλει μια σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας, από την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι την απαγόρευση οικονομικών συμφωνιών με τη Μόσχα.
Ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει ο Τραμπ, ίσως ούτε ο ίδιος. Αυτή η αβεβαιότητα είναι ένας από τους παράγοντες που πιέζει προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου. Η δυτική τεχνολογία έχει βοηθήσει τη Ρωσία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της σε επίπεδα της σοβιετικής εποχής.
Τον Σεπτέμβριο η παραγωγή έφτασε τα 11,54 εκ. βαρέλια την ημέρα, ρεκόρ που είχε να επιτευχθεί από το 1989. Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου που αγγίζουν αυτή την στιγμή τα 4,3 εκ, βαρέλια ημερησίως, είναι ζωτικής σημασίας για την σταθεροποίηση της προσφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο η οποία έχει επηρεαστεί από την κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Τα αποτελέσματα των κυρώσεων πάντως παραμένουν ένα ερωτηματικό. Για την ώρα οι σχετικές δραστηριότητες προστατεύονται από τις εξαιρέσεις για τις εν ισχύ επενδύσεις, αλλά οι δυτικές εταιρίες δεν προχωρούν σε νέες επενδύσεις καθώς μπορούν να βρεθούν απέναντι στους Αμερικανούς. Καμία εταιρεία δεν επιθυμεί να βρεθεί σε διαμάχη με τις ΗΠΑ.
Αν αυτό συνεχιστεί για μήνες ή και χρόνια, η παραγωγή θα πέσει στις εν λειτουργία εγκαταστάσεις, ενώ δεν θα μπορεί να ξεκινήσει σε νέα πεδία στη Ρωσία, χωρίς τη βοήθεια δυτικών εταιρειών. Για τις εταιρίες που ήδη επιχειρούν στη Ρωσία η κατάσταση θα χειροτερέψει.
Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Ράιαν Ζίνκε έκανε λόγο για την πιθανότητα οι ΗΠΑ να μπλοκάρουν τις ενεργειακές οδούς της Ρωσίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και η Ρωσία προχωρήσει σε αντίποινα οι δυτικές εταιρίες θα υποστούν σημαντικές ζημίες. Κορυφαίο στέλεχος της ΒΡ έχει ήδη προειδοποιήσει για τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα των αμερικανικών κυρώσεων.
Οι συνθήκες αυτές θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα για όλες τις εταιρίες αλλά καμία από αυτές δεν φαίνεται πρόθυμη να απαλλαγεί από τα μερίδιά της στη ρωσική ενεργειακή αγορά. Άλλες, όπως η Shell προχώρησαν μάλιστα σε νέες συμφωνίες.
Και αυτό συμβαίνει διότι μετά το κλείσιμο στο διεθνές κεφάλαιο του Ιράν, της Βενεζουέλας και της Σαουδικής Αραβίας, η Ρωσία αποτελεί την έσχατη λύση. Τα ρωσικά αποθέματα είναι τεράστια. Τα εντοπισμένα κοιτάσματα ανέρχονται σε 106 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΒΡ.
Και παρά τις πολιτικές προκλήσεις οι δυτικές εταιρείες μπορούν να εργάζονται στη Ρωσία και να μεταφέρουν τα κέρδη τους. Ο Πούτιν κατανοεί ότι οι ξένες επενδύσεις και τα κέρδη από αυτές τον κρατούν στην εξουσία. Φαίνεται πως το εμπόριο θα κερδίσει και πάλι την ηθική. Άλλωστε πόσοι θα θυμούνται σε μερικούς μήνες τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ στη Βρετανία;
Οι αμερικανικές κυρώσεις θα αποτρέψουν τις επενδύσεις στη Ρωσία για κάποιο διάστημα αλλά νέες εξελίξεις θα προκύψουν και η ζωή θα συνεχιστεί. Τη Ρωσία μπορεί να μην την αγαπά κανείς, αλλά τα αποθέματά της είναι απαραίτητα.
Financial Times
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου