Οι ΗΠΑ μέσω του Αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Στρατηγού Ντάνφορντ, φαίνεται ότι έκαναν σοβαρή πρόταση από ότι όλα δείχνουν στην ελληνική πλευρά, για την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα τα επόμενα 5-10 χρόνια, λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας σε Συρία -Λιβύη.
Αυτό ανακοινώθηκε άλλωστε από έγκυρα ελληνικά ΜΜΕ, μόνο που ο «ξαφνικός έρωτας» των ΗΠΑ για την Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αμυντικών αναλυτών, αφορά κυρίως την προκλητικότατη για την Ουάσιγκτον, στάση του απρόβλεπτου πλέον Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος παρότι δέχεται το ένα «χτύπημα» μετά το άλλο από την Δύση και τους μηχανισμούς της, σε οικονομία, εμπόριο και αλλού, βρίσκει λύσεις , έστω και προσωρινές σε Ρωσία, Κίνα και σε φιλικά μουσουλμανικά κράτη του Κόλπου.
Δείχνει να «αντέχει» ο σουλτάνος έχοντας μαζί του φανατικά ένα μεγάλο κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας, στο οποίο έχει δαιμονοποιηθεί ο Τραμπ και ειδικά οι ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ, όπως η Ρωσία και η Κίνα, είναι υπερδύναμη και μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα, για το οποίο όμως η ίδια οφείλει να λάβει τα …μέτρα της.
Αυτό ακριβώς προσπαθούν να ελέγξουν και… στρατιωτικά οι Αμερικανοί για αυτό και η έλευση του Αμερικανού στρατηγού αποσκοπεί στην δημιουργία σειράς βάσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στην Βουλγαρία, με στόχο να κλείσουν στην Τουρκία όλες τις δυτικές διόδους στα αυτοκρατορικά σχέδια της, για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ιστορία στο συγκεκριμένο θέμα, διότι η δύση μέσω της Βρετανίας το 1918-20 διέλυσε την τουρκική αυτοκρατορία διαμορφώνοντας την σημερινή κατάσταση στην Μ.Ανατολή, υπακούοντας σε σχέδια που είχαν εκπονηθεί από το 1900 για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων σε ολόκληρη την περιοχή. .
Επίσης οι ΗΠΑ θέλουν βάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο διότι δεν θέλουν να επιτρέψουν στην Τουρκία μερίδιο στα τεράστια κοιτάσματα της Α.Μεσογείου (Νότια Κρήτη-Αιγαίο), ενώ θέλουν να ασφαλίσουν το αγωγό East Med που ξεκινά από το Ισραήλ και καταλήγει στην ΕΕ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται να αυξήσουν τη χρήση στρατιωτικών βάσεων και λιμανιών στην Ελλάδα», δήλωσε ο Αμερικανός ΑΓΕΕΔ την δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα την Τρίτη.
«Αν κοιτάξετε τη γεωγραφία και εξετάζετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη και Συρία, μαζί άλλες πιθανές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, και την γεωγραφία της Ελλάδας, τότε θα δείτε ότι εδώ οι ευκαιρίες είναι αρκετά σημαντικές» , δήλωσε ο Joseph Dunford, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Military Times.
Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ , δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες βάσεις, αλλά ευρισκόμαστε σε ένα στάδιο επιλογής από τον στρατηγό Curtis Scaparrotti, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ και ανώτατο συμμαχικό διοικητή του ΝΑΤΟ.
«Αυτές είναι οι συζητήσεις που διενεργεί ο στρατηγός Curtis Scaparrotti και άλλοι, αφορούν την διερεύνηση της περιοχής με στόχο την δημιουργία αμερικανικών βάσεων μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», ανέφεραν αμερικανικές πηγές στους δημοσιογράφους.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν το εμπόριο και την στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα καθώς η ένταση με την Τουρκία παραμένει ψηλά στην ατζέντα σε μια σειρά περιφερειακών και πολιτικών διαφορών.
«Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και τη Ρωσία είναι τεταμένες», αναφέρει το αμερικανικό ΜΜΕ.
H κορύφωση της προκλητικότητας της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αποτέλεσε κύριο θέμα μεταξύ του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Αποστολάκη κατά τη συνάντηση που είχε στο Ελληνικό πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζόζεφ Φ. Ντάνφορντ.
Οι ΗΠΑ έχουν ορίσει την Ελλάδα ως τον σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο στην περιοχή, γεγονός που ενδέχεται να πυροδοτήσει εφιαλτικές εξελίξεις στην, υπό κατάρρευση, Τουρκία, ενώ παράλληλα στήνουν αντιπυραυλική ομπρέλα πάνω από την Κύπρο, ενδεχομένως, προοίμιο της ένταξης του νησιού στο ΝΑΤΟ.
Οι Τούρκοι πλέον για πολλούς λόγους δεν θεωρούνται….αξιόπιστοι σύμμαχοι και αυτό θα αλλάξει τα πάντα στην περιοχή μας τα επόμενα 5 χρόνια , σύμφωνα με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου