GuidePedia

0

Ο αρχηγός του κεντροαριστερού βουλγαρικού κόμματος ABV (διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος), Ρούμεν Πετκόφ, και ο ιδρυτής του και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας (2002-2012), Γκεόργκι Παρβάνοφ, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ για να συζητήσουν τις σχέσεις της Βουλγαρίας με την ΠΓΔΜ και την συμφωνία καλής γειτονίας. Τη συνάντηση ζήτησε το κόμμα ABV.

Το ABV απαιτεί από την κυβέρνηση των Σκοπίων να αναγνωρίσει την ιστορική αλήθεια σε σχέση με τη Βουλγαρία, δηλαδή ότι οι σλαβόφωνοι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι και να πάψει η ΠΓΔΜ να σφετερίζεται τη βουλγαρική ιστορία.

«Έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας σχετικά με το όνομα «Μακεδονία του Ιλίντεν» και τις ανησυχίες μας για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και ζητούμε να γίνει ευρεία συζήτηση προκειμένου να φτάσουμε σε μια ενιαία παμβουλγαρική στάση σχετικά με τη διατύπωση του όρου «κοινή ιστορία».

»Για μας είναι απαράδεκτο πολιτικοί της «Μακεδονίας» να γυρίζουν την πλάτη τους στο κοινό μας παρελθόν και στην κοινή Εξέγερση του Ιλίντεν και της Μεταμόρφωσης.

»Είναι επίσης απαράδεκτο μέλη της κοινής επιτροπής που ασχολείται με τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα να περιορίζουν την κοινή μας ιστορίας στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της οθωμανικής σκλαβιάς», δήλωσε μετά την συνάντηση ο Πετκόφ τονίζοντας ότι το μέλλον της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς δεν μπορεί να γίνει χωρίς την «αναγνώριση της αλήθειας για την κοινή ιστορία και μέσω της κλοπής της ιστορίας και της βεβήλωσης των ιστορικών στοιχείων».

Από την πλευρά του ο Γκεόργκι Παρβάνοφ υπενθύμισε ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ παρέλειψε να αναφέρει τους Βούλγαρους, όταν αναφέρθηκε στους συμμετέχοντες στην Εξέγερση του Ιλίντεν και της Μεταμόρφωσης και ότι το προτεινόμενο όνομα «Μακεδονία του Ιλίντεν» είναι στην ουσία ίδιο με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και αποτελεί μέρος των προσπαθειών για τη δημιουργία «μακεδονικής» ταυτότητας.

«Η θέση μας είναι ότι η Εξέγερση του Ιλίντεν και της Μεταμόρφωσης ήταν στην ουσία βουλγαρική και ως προς αυτό υπάρχουν εκατοντάδες ιστορικά έγγραφα» επεσήμανε ο Παρβάνοφ.

«Αναμένουμε αυτές οι απόπειρες σφετερισμού τα βουλγαρικής ιστορίας να συνεχιστούν, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα, μέσω της οποίας τα Σκόπια παραιτήθηκαν από τις επιδιώξεις τους σχετικά με την αρχαία ιστορία.

»Χρειάζεται νέα ανάγνωση της συμφωνίας καλής γειτονίας και πιο συγκεκριμένα στο σημείο που γίνεται αναφορά στην κοινή μας ιστορίας.

»Χρειάζεται να διευκρινιστεί ο όρος «κοινή ιστορία».

»Η νέα αυτή ανάγνωση πρέπει να περιλαμβάνει την περίοδο του Μεσαίωνα, τους κοινούς αγώνες κατά την εποχή της (εθνικής) Αναγέννησης (σ.σ. τον 19ο αιώνα), περιλαμβανομένων και των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα και της Εξέγερσης του Ιλίντεν και της Μεταμόρφωσης» τόνισε ο Παρβάνοφ.

«Το αν θα υιοθετηθεί διακυβερνητική διακήρυξη ή θα συμπληρωθεί η ήδη υπάρχουσα συμφωνία καλής γειτονίας είναι θέμα της διπλωματίας.

Στην κεντρική φωτογραφία ο χάρτης της Μεγάλης Βουλγαρίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα Σκόπια και η δυτική Θράκη

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top