GuidePedia

0

Τι επιθυμεί η Ρωσία στην Συρία; Η απάντηση είναι απλή. Ό,τι περισσότερο μπορεί να κερδίσει. Όπως έπραξε όταν κατέλαβε και προσάρτησε την Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν φαίνεται πως αναλαμβάνει δράση στη Συρία, με σκοπό να αποκομίσει ό,τι περισσότερο μπορεί στη ρευστή, χαοτική εκεί κατάσταση.
Του Steve Gutterman
ΠΗΓΗ: RFE/RL
Επί χρόνια η Ρωσία ζητούσε την αλλαγή του παγκοσμίου συστήματος ασφάλειας που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, απαιτώντας μεγαλύτερο ρόλο για τον εαυτό της. Ο Πούτιν μπορεί να βλέπει την Συρία ως την καλύτερη ευκαιρία της Ρωσίας για την προώθηση του σκοπού αυτού.
Η υποστήριξή του προς την Συρία κατά των τζιχαντιστών ίσως του εξασφαλίζει μια θέση στο τραπέζι των συνομιλιών για τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, η οποία θα περιορίζει την επιρροή του ΝΑΤΟ και θα εξασφαλίζει την ουδετερότητα της Ουκρανίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα στη Ρωσία μια προνομιακή θέση. Οι φιλοδοξίες του αυτές εκφράζονται από το κάλεσμά του Πούτιν για τον σχηματισμό διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας.
Εκνευρισμένη με τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, η Δύση, γενικότερα δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιτρέψει στη Μόσχα έναν κρίσιμο ρόλο στο περιβάλλον ασφαλείας, το οποίο, όπως η Δύση υποστηρίζει, ο πρόεδρος Πούτιν επιχειρεί να τινάξει στον αέρα. Η άρνηση της Μόσχας να εγκαταλείψει το καθεστώς Άσαντ καθιστά ακόμα δυσκολότερη την πιθανότητα συνεργασίας με τη Δύση.

Η ρωσική βοήθεια για την συντριβή του ΙΚ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναθέρμανση των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση ή την κατάργηση των δυτικών κυρώσεων εναντίον της λόγω Ουκρανίας, ακόμα και την ανάκτηση της θέσης της στην G8.
Ωστόσο, οι ρωσικές ελπίδες ίσως να μην είναι δικαιολογημένες. Οι ΗΠΑ τουλάχιστον, έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και οι φήμες ότι το ταξίδι του Τζον Κέρι στη Ρωσία, τον περασμένο Μάιο, είχε αυτό τον σκοπό, ανατράπηκαν με το τηλεφώνημα του Κέρι στον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ, στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν του εξέφρασε τις αμερικανικές ανησυχίες για τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Συρία.
Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η ρωσική, εκεί, παρουσία, ελάχιστα έχει να κάνει με τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Αντίθετα, ο Κέρι είπε πως η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας είναι ενάντια στην υπάρχουσα, κατά του ΙΚ συμμαχία στη Συρία.
Η Ρωσία πιθανόν να περίμενε αυτή την απάντηση. Ίσως όμως, να έχει σκοπό να εκθέσει τους Αμερικανούς, λέγοντας πως η μη αποδοχή της πρότασής της για από κοινού δράση κατά του ΙΚ, με την προϋπόθεση ότι το καθεστώς Άσαντ θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, σημαίνει πως οι Αμερικανοί ακολουθούν επαμφοτερίζουσα τακτική έναντι της τρομοκρατίας, κατά το δοκούν, σε κάθε περίπτωση.
Εκτός κι αν οι ΗΠΑ υποχωρήσουν στο ζήτημα του Άσαντ, αναλυτές θεωρούν ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα καταγγείλει επ’ αυτού τους Αμερικανούς στην επόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου θα παραβρεθεί, αργότερα, εντός του τρέχοντος μηνός.
Υποβαθμίζοντας το γεγονός της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, η Μόσχα απαντά στην Ουάσινγκτον, ότι πάντα υποστήριζε το συριακό καθεστώς στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας. Τα ίδια όμως είχε αναφέρει η Μόσχα και στις αρχές της συριακής κρίσης, όταν το καθεστώς διέλυε με τη βία τις εναντίον του διαδηλώσεις.
Για τους δυτικούς, ο βασικός στόχος της Μόσχας, είναι η διατήρηση στην εξουσία του Άσαντ, ώστε να εξασφαλίσει, με τον τρόπο αυτό, μόνιμη πρόσβαση στη Μέση Ανατολή.
Για τη Ρωσία η μεταφορά δυνάμεων στην Συρία σχετίζεται με τις εξελίξεις, καθώς οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν χάσει έδαφος τόσο από το ΙΚ, όσο και από τις διάφορες άλλες ομάδες που αντιμάχονται το καθεστώς.
Το καθεστώς αυτή την στιγμή έχει περιοριστεί στον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής της Δαμασκού και μέρους της συριακής μεσογειακής ακτής. Στην περιοχή αυτή υπάρχει και η πόλη Ταρτούς, όπου υπάρχει και η μόνη ρωσική ναυτική βάση στη Μεσόγειο.
Η Ρωσία έχει στηρίξει στρατιωτικά και διπλωματικά το συριακό καθεστώς, επιμένοντας στην άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική κρίση στην συριακή κρίση χωρίς τον Άσαντ. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, πως ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει ήδη σχεδιάσει τις κινήσεις του, σε περίπτωση κατάρρευσης του Άσαντ.

Πιθανόν, η ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στη Συρία, να αποσκοπεί και σε αυτό το ενδεχόμενο, ώστε σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία να διατηρήσει την παρουσία της στην περιοχή, με στόχο να έχει ισχυρό λόγο την επόμενη ημέρα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top