GuidePedia

0

Η Μόσχα είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της με απόλυτη συνέπεια και ακρίβεια όσο αφορά την Συρία. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει αποκλειστικά  στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν , του οποίου η ετοιμολογία του ονόματος στα ρωσικά σημαίνει  σε ελεύθερη μετάφραση «ο οδοιπόρος κυρίαρχος του Κόσμου».

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Βλέποντας λοιπόν ο Β. Πούτιν, σύμφωνα με πολλά ρωσικά ΜΜΕ.  τα σχέδια των ΗΠΑ και ειδικά της Τουρκίας στην Συρία , μια χώρα στην οποία η Ρωσία έχει επενδύσει πάρα πολλά για το έλεγχο της Μέσης Ανατολής , αποφάσισε να «δράσει» αποφασιστικά .
Καλυπτόμενος με τον μανδύα της διεθνούς νομιμότητας όσο αφορά την εκτέλεση αμυντικών συμβάσεων , μεταφέρει σύγχρονα οπλικά συστήματα και επίλεκτους άνδρες στην Συρία ( την  810η  Ταξιαρχία Πεζοναυτών)  με στόχο την δημιουργία στρατιωτικής βάσης και αεροδρομίου  , κάτι που υποδηλώνει προς την Δύση ότι «οι Ρώσοι έρχονται».   Άλλωστε το γεωπολιτικό τοπίο  τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και την Αρκτική είναι ρευστό με ότι αυτό συνεπάγεται.   
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο ειδικός αναλυτής Ν. Gvozdev του αμερικανικού περιοδικού National Interest . «Η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Συρίας στο στρατιωτικό-τεχνικό τομέα γίνεται με πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου  Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος « αποστέλλει  παράλληλα πέντε γεω-πολιτικά μηνύματα σε όλο  τον κόσμο», λέει ο καθηγητής, ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας, και συντάκτης της αμερικανικής έκδοσης του περιοδικού  σε άρθρο του, σύμφωνα με  το πρακτορείο ειδήσεων Ria  Novosti .
Το πρώτο από αυτά τα «μυνήματα» είναι το γεγονός ότι « ότι η Ρωσία δεν «κάμφθηκε» από τις οικονομικές κυρώσεις της δύσης και είναι έτοιμη να « δράσει» δυναμικά.
«Με άλλα λόγια, ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ότι η επιβολή  δυτικών κυρώσεων, σε συνδυασμό με την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας έχουν  θέσει το Κρεμλίνο στα πρόθυρα της κατάρρευσης, είναι  πολύ πρόωρο», τονίζει  ο αναλυτής .
Επιπλέον,  πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές,  θεωρούν ότι η Ρωσία παραμένει μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο,  που είναι σε θέση να αποστείλει ταχύτατα  επίλεκτα στρατεύματά  εκτός των συνόρων , ενώ  το Κρεμλίνο «σχεδιάζει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης στην Μέση Ανατολή»(!!).
Δεύτερο «μήνυμα» , σημειώνει ο Ν.Gvozdev, είναι ότι  «ο Πούτιν καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τις απόψεις της Ουάσιγκτον, για την απομάκρυνση του ηγέτη της Συρίας σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση , κάτι που   θα οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα ολόκληρη την  Μέση Ανατολή».
«Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα επισημάνει το γεγονός ότι αν ο σκοπός της Δύσης  είναι η μείωση της εισροής των προσφύγων  στην Ευρώπη ( Ελλάδα) και η εξάλειψη της απειλής που υπάρχει από την  ισλαμική τρομοκρατία, τότε η εμπειρία που αποκτήθηκε στο Ιράκ και την Λιβύη, «ΕΠΙΤΆΣΣΕΙ » ότι η ανατροπή του Άσαντ και η προοπτική να αναλάβει την εξουσία η συριακή μετριοπαθής αντιπολίτευση, δεν πρόκειται να  οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα ».
Επιπλέον,  «η θέση της Ρωσίας στην Ουκρανία έγινε πιο ασφαλής . Παρά την σχετική εκεχειρία,  η Ουκρανία «σαρώνεται» από μεγάλα εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της σημερινής ηγεσίας της χώρας να δώσει ένα μάθημα «Ευρω-Ατλαντικής ενσωμάτωσης» στον   κόσμο», καταλήγει ο Gvozdev .
Το τέταρτο μήνυμα  είναι το «σήμα» που εκπέμπει η Ρωσία σχετικά με το  εθνικό της  συμφέρον, διευκρινίζοντας ότι «το Κρεμλίνο πλέον αναφέρεται σε αδιαμφισβήτητες  κόκκινες γραμμές».
«Η Ρωσία δεν πρόκειται έτσι  απλά να «καθίσει και να παρακολουθεί τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να χάνει την θέση του ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επέμβασης από το εξωτερικό»,  είπε ο αναλυτής.
Πέμπτον, η Μόσχα είναι έτοιμη να εκπληρώσει την υπόσχεσή της ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ , ακόμη και αν αυτό απαιτήσει  «θυσίες» υπό την μορφή  στρατιωτικού υλικού  η έμψυχου δυναμικού .
Χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αίγυπτο, οι οποίες αμφιβάλλουν για το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ  για την ευημερία τους, σίγουρα το έχουν κατανοήσει , δήλωσε στο τέλος ο Αμερικανός αναλυτής.
Χοντρό παιχνίδι «παίζεται» στην διεθνή σκηνή ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, οι οποίες ερίζουν η καθεμία για τα συμφέροντα της στην περιοχή. Για αυτό και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές . Οι υπόλοιπες χώρες απλά συμπληρώνουν το παζλ .

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top