Η απόφαση του ΣτΕ «ζαλίζει» τους κυβερνητικούς εταίρους, που τη διαβάζουν διαφορετικά, ενώ την ίδια ώρα φουντώνει το παρασκήνιο με επίκεντρο και τον ανασχηματισμό.
Δύο βήματα εμπρός, ένα πίσω; Ή ένα βήμα εμπρός, δύο πίσω; Κάπως έτσι συνοψίζεται η πολιτική επικαιρότητα της χθεσινής ημέρας. Η ατμόσφαιρα ήταν απρόσμενα απαισιόδοξη. Και, πιο συγκεκριμένα, εξατμίστηκε η εντύπωση ότι η ενδοκυβερνητική κρίση βαίνει προς εκτόνωση.
Ώς το απόγευμα της Δευτέρας τον Αντώνη Σαμαρά χώριζε το κλείσιμο της ΕΡΤ από τους Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Ωστόσο, χθες Τρίτη φαινόταν να τους χωρίζει η ερμηνεία της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με αυτό το δεδομένο, η πρωτοβουλία Σαμαρά για ανασύνθεση της κυβέρνησης, με συμμετοχή ακόμη και των Βενιζέλου και Κουβέλη ως αντιπροέδρων, παρέμενε παγωμένη. Εστω κι αν μεταξύ των υπουργών είχαν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και ζυμώσεις για τα χαρακτηριστικά του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού.
ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ. Στο θέμα της ΕΡΤ, το Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν στον αντίποδα της Αγίου Κωνσταντίνου. Για τους ανθρώπους του Σαμαρά η απόφαση Μενουδάκου απλώς έβγαζε το μαύρο από τις οθόνες, ζητώντας προσωρινή λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με περιορισμένο προσωπικό ώσπου να δημιουργηθεί ο νέος φορέας. Αντιθέτως, για τον Φώτη Κουβέλη η αναστολή της υπουργικής απόφασης Στουρνάρα - Κεδίκογλου από το ΣτΕ καθώς και η δικαστική επιταγή να υπάρχουν εκπομπές ερμηνευόταν ως πράσινο φως για να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ ακριβώς όπως ήταν την Τρίτη 11 Ιουνίου. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος φαινόταν να βρίσκεται στη μέση, θεωρώντας ότι η απόφαση ζητάει ουσιαστικά να γίνει εκκαθάριση της ΕΡΤ εν λειτουργία. Παρ' όλα αυτά, ο δημόσιος πολιτικός λόγος κάποιων στελεχών της Ιπποκράτους, όπως η εκπρόσωπος Φώφη Γεννηματά, ήταν πολύ τραχύτερος και πολύ πιο κοντά στη ΔΗΜΑΡ.
Το πράγμα «έμπλεξε» χθες το βράδυ, όταν ο πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος διέψευσε με προσωπική του δήλωση τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο περιελάμβανε «νέες διευκρινίσεις» επί της απόφασής του, οι οποίες τον έφεραν να συμβαδίζει απόλυτα με την κυβερνητική γραμμή!
Με απλά λόγια - δικαιώνοντας τους φόβους της νύχτας της Δευτέρας - η Θέμις δεν έκοψε τον γόρδιο δεσμό της ΕΡΤ και η πολιτική ανέλαβε «να κάνει παιχνίδι». Η λύση εξακολουθεί να είναι αντικείμενο μιας τριγωνικής πολιτικής διαπραγμάτευσης, αλλά και μιας οξύτατης επικοινωνιακής σύγκρουσης μεταξύ των μεν και των δε.
ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ. Χθες είχαμε πολλές παρασκηνιακές επαφές - κυρίως με χαρακτήρα μεσολάβησης - προς την κατεύθυνση της ΔΗΜΑΡ, προερχόμενες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Καλά πληροφορημένες πολιτικές πηγές είχαν χθες βράδυ την εντύπωση ότι αυτές είχαν αρχίσει να αποδίδουν, αφού οι κατ' ιδίαν τοποθετήσεις στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου για το θέμα της ΕΡΤ είχαν αρχίσει να λειαίνονται. Στις ίδιες κατ' ιδίαν συζητήσεις είχε αρχίσει να εμφανίζεται και η θεματική του ανασχηματισμού που, ως ιός, δεν αργεί ποτέ να προσβάλει το πολιτικό προσωπικό.
Η αλήθεια είναι πως οι εξελίξεις μετά τη συνάντηση της Δευτέρας επιβεβαίωσαν ότι, σε σχέση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο Φώτης Κουβέλης θα ήταν και πιο δύσκολος στο θέμα της ΕΡΤ αλλά και πιο δύσκαμπτος στο θέμα του ανασχηματισμού. Πράγματι, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν δεχόταν όχι μόνο ότι συζητήθηκε το ζήτημα αυτό μεταξύ των τριών αρχηγών, αλλά ότι ετέθη καν στο Μαξίμου.
Παρ' όλα αυτά, τα επόμενα βήματα είναι περίπου προδιαγεγραμμένα. Πηγή που έχει επίγνωση των συζητήσεων μεταξύ των τριών εταίρων της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι «κανείς τους δεν θέλει εκλογές. Θεωρούν ότι θα τους κάψουν αν η χώρα ξαναπάει σε κάλπες». Αντίστοιχα, η πλευρά Σαμαρά φέρεται πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει σε γενναία αναδιάρθρωση της κυβέρνησης. Αυτή δεν εξαντλείται μόνο στην πρόσκληση προς Βενιζέλο και Κουβέλη να μπουν μέσα στο σχήμα και μάλιστα ως αντιπρόεδροι. Φαίνεται να επεκτείνεται και σε μια διάθεση να βρεθεί λύση στο πρόβλημα Μανιτάκη - Ρουπακιώτη. Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού αναζητούν άλλα χαρτοφυλάκια για να προτείνουν στη ΔΗΜΑΡ.
ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ. Αν όμως έχει πλέον διαπιστωθεί ότι ουδείς θέλει εκλογές - με εξαίρεση κάποιους θερμοκέφαλους στο ΠΑΣΟΚ - εξακολουθεί να αιωρείται η απορία αν η επιμονή στο θέμα της ΕΡΤ και η οξεία φρασεολογία προσωπικά κατά του Αντώνη Σαμαρά από πλευράς ΔΗΜΑΡ δεν υποκρύπτει μια διάθεση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ανάγνωση αυτήν, η αδιαλλαξία στο θέμα της ΕΡΤ είναι πρόσχημα για την αμφισβήτηση του προσώπου του Πρωθυπουργού, η οποία εκδηλώνεται και με το να παρατείνεται η υπόθεση αυτή επί ημέρες. Από την άποψη αυτή η σημερινή νέα συνάντηση θα είναι κρίσιμη, αφού θα αποσαφηνισθούν προθέσεις και κίνητρα.
Πάντως, στον άξονα Σαμαρά - Στουρνάρα η χθεσινή ημέρα δεν αναλώθηκε τόσο στο θέμα της ΕΡΤ όσο στις συναντήσεις με την τρόικα. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και όπως διαπιστώθηκε χθες υπάρχουν ζητήματα, είτε πρόκειται για την υστέρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων - μετά την έξοδο της Gazprom - είτε για τα έτη 2014-15. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν τοποθετήθηκαν καν επί της τροπολογίας του ΚΚΕ για ανάκληση της ΠΝΠ για την ΕΡΤ. Αυτή, όπως αναμενόταν, δεν συζητήθηκε, αφού την μπλοκάρισε η κυβέρνηση.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου