GuidePedia

0

Γράφει ο Παναγιώτης Γιαννακογεώργος
Τον Νοέμβριο του 2010 αναφέρθηκε στα διεθνή ΜΜΕ, ότι οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν στο Νατάνζ είχαν υποστεί σοβαρές βλάβες εξ αιτίας κυβερνοεπίθεσης με τον ιό Stuxnet. Ένα εξελιγμένο και μυστηριώδες λογισμικό, που μόλυνε σημαντικό αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών που συντονίζουν και ελέγχουν τις υποδομές όπου γίνεται ο εμπλουτισμός ουρανίου.

Ήταν η Ρωσία Πίσω από το Stuxnet;

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ευρέως θεωρούνται ότι είναι υπεύθυνοι για την επίθεση του Stuxnet ιού που έπληξε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αλλά και η Μόσχα έχει εξίσου καλά κίνητρα.

Ο ιός των υπολογιστών τύπου worm Stuxnet θεωρείται ότι είναι ένα από τα αμερικανο-ισραηλινό όπλα στον κυβερνοχώρο δημιουργημένα για να σπέρνουν τον όλεθρο στα πυρηνικά εργοστάσια εμπλουτισμού του Ιράν. Αλλά με την ταυτότητα των δραστών να παραμένει ασαφής, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσουν να αναζητούνται κάποιες εναλλακτικές εξηγήσεις. Αλλά, ας υποθέσουμε ότι το Stuxnet έπιασε επίσης την άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών και των υπηρεσιών πληροφοριών τους με τα παντελόνια τους κατεβασμένα; Αν αυτό έχει συμβεί, τότε μια πολύ διαφορετική ιστορία θα μπορούσε να προκύψει, Μία ιστορία που μπορεί να εμπλέκει απρόσωπες ομάδες Ρώσων και τους άκρως εξελιγμένους πολεμιστές τους στον κυβερνοχώρο.

Εν συντομία, η υπόθεση για τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί το Stuxnet έχει ως εξής: Κατ 'αρχάς, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε το Ισραήλ θέλουν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ο ιός τότε, θεωρείται ως πιθανό μέρος μιας μυστικής στρατηγική για να καθυστερήσει ή να καταστρέψει την πυρηνική υποδομή του Ιράν, και να σταματήσει τα τύμπανα του πολέμου.

Το όπλο σχεδιάστηκε για να έχει στόχο μια συγκεκριμένη έκδοση της Siemens SCADA, προγραμματιζόμενη ελέγχου λογικής (PLC), που λειτουργεί τις ειδικές συνδέσεις και τον αριθμό των διαδοχικών υποδομών που έχει και λειτουργεί το Ιράν. Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν το γεγονός ότι υπήρχαν εκτιμήσεις ευπάθειας που είχαν γίνει στα εργαστήρια Idaho National Labs στο λογισμικό της Siemens PLC. Άλλοι επισημαίνουν ότι ο σχεδιασμός του όπλου στον κυβερνοχώρο ταιριάζει στενά με την περιγραφή του Richard Clark στο βιβλίο Cyber War, για ένα καλά σχεδιασμένο και ηθικά μελετημένο όπλο που περιορίζει τις παράπλευρες απώλειες που θα οφείλονταν σε ένα τεράστιο στρατό δικηγόρων που θα εξέταζε τα αποτελέσματα.

Η κοινότητα των αναλυτών των κακόβουλων- λογισμικών, εν τω μεταξύ σημειώνει ότι, τα σημεία στις ψηφιακές χορδές του κώδικα όπως το «β: \ Myrtus \" λαμβάνονται από βιβλικά γεγονότα σημαντικά για την ισραηλινή ταυτότητα. Και, όπως εξελίσσεται η ιστορία, αφού οι πολιτικές αποφάσεις, οι αξιολογήσεις ευπάθειας, και ο σχεδιασμός του όπλου συμπληρώθηκαν, είτε ένα ιρανός πράκτορας βρέθηκε να τοποθετήσει το USB stick μνήμης στην πυρηνική εγκατάσταση, ή όλοι οι υπολογιστές γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις είχαν προσβληθεί από τον Stuxnet μέσω το worm Conficker.

Ωστόσο, τι γίνεται με την υπόθεση για την Ρωσική ανάπτυξη και την εγκατάσταση του ιού; Οι Ρώσοι δεν υποστηρίζουν μια αυτόχθονη ιρανική πυρηνική ικανότητα. Η Λογική τους είναι ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών τους θα επωφεληθούν όσο διάστημα οι Ιρανοί κρατούν τους Ρώσους επιστήμονες και τους μηχανικούς στην χώρα, οι οποίοι μπορούν να επιβλέπουν την ιρανική πυρηνική πρόοδο.

Χρησιμοποιώντας την μοναδική εκ των έσω πληροφόρηση, η Ρωσία παίζει συνέχεια, το βυζαντινό παιχνίδι της καθυστέρησης και της διπλωματίας. Η καθυστέρηση ενός προγράμματος για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να συνεχιστεί επ 'αόριστον. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή τους στο πυρηνικό πρόγραμμα είναι η μόχλευση στις ρωσο-αμερικανικές διαπραγματεύσεις.

Έπειτα, υπάρχουν οι λεγόμενοι πυρηνικοί γκανγκστερισμοί που ήταν ανεξέλεγκτοι στην Τσετσενία και σε άλλες αποσχισθείσες περιοχές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Το 1995, για παράδειγμα, οι Τσετσένοι αντάρτες είχαν βάλει μια "βρώμικη βόμβα" στην Izmailovsky Park. της Μόσχας. Σήμερα, τα πυρηνικά υλικά είναι πολύ πιο ασφαλή στη Ρωσία χάρη στη ρωσο-αμερικανική συνεργασία. Αλλά αν το Ιράν μπορέσει να αναπτύξει μία πλήρη πυρηνική ικανότητα, η ρωσική εθνική ασφάλεια θα τεθεί σε κίνδυνο.

Η Τσετσενία ή άλλες βίαιες-ισλαμικές εξτρεμιστικές και εθνικιστικές αντάρτικες οντότητες έχουν τα μάτια τους σε μία Ιρανική έκδοση του πυρηνικού επιχειρηματία AQ Kahn για να αποκτήσουν πρόσβαση στην πυρηνική τεχνολογία. Κρατώντας την πρόσβαση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανοιχτή και διατηρώντας παράλληλα τους Ιρανούς μακριά από την ικανότητα να "πετύχουν" την πλήρη παραγωγή πυρηνικής ύλης, είναι η εξισορρόπηση πράξη η Ρωσία πρέπει να παίξει.

Έτσι, ποιος καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει τα ρωσικά συμφέροντα, και την αθωότητα, από το να φυτέψει έναν ιό με ψηφιακά ΗΠΑ-Ισραήλ δακτυλικά αποτυπώματα; Άλλωστε, οι Ρώσοι επιστήμονες και μηχανικοί είναι εξοικειωμένοι και έχουν πλήρη πρόσβαση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεδομένης της συμμετοχής τους στον σχεδιασμό των σταθμών.
Παραπλάνηση στη συνέχεια θα παίξει σημαντικό ρόλο κατά το σχεδιασμό των όπλων του κυβερνοχώρου και την φάση εγκατάστασης τους.

Κατά το σχεδιασμό του ιού, οι Ρώσοι προγραμματιστές υπολογιστών μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει υπογραφές (τόσο στον κώδικα, όσο και στη σύλληψη), που θα οδηγούσαν σε ΗΠΑ-Ισραήλ εγκέφαλους. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ιού, οι σχεδιαστές του δεν θα ήθελαν να επισημανθεί ότι πίσω υπάρχει το Κρεμλίνο, και γι 'αυτό θα έπρεπε να εμφανίζονται σαν να ήταν μια παράνομη λειτουργία με έναν αντίπαλο που δεν έχει πρόσβαση στην πύλη και στα σημεία εισόδου.

Τέλος, οι παρατηρητές του ιού θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν τους Ιρανούς πριν εξελιχθεί σε μια πλήρη πυρηνική καταστροφή. Στην Λευκορωσία οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών που «ανακάλυψαν » τον κωδικό έπαιξαν τον ρόλο φαινομενικά καλά. Δεν φαίνονται πολύ απασχολημένοι για να δουν με αντίστροφη μηχανική του κακόβουλου κώδικα τι είχε ως σκοπό να κάνει. Symantec ερευνητές πήραν αυτό το έργο. δείχνοντας στην συνέχεια με το δάκτυλο τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Σε πολιτικό επίπεδο, εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δεν έχουν καμία ιδιαίτερη ανάγκη να αρνηθούν επίσημα την ευθύνη.

Από την ιρανική πλευρά, η επίθεση Stuxnet, σε συνδυασμό με μια εκστρατεία δολοφονιών με στόχο επιστήμονες του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών και διάφορες διαρροές που υποδηλώνουν συγκαλυμμένη δράση, όλα φτιαγμένα για μια συγκλονιστική υπόθεση της συμμετοχής των ΗΠΑ.

Αλλά αν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Ρωσία πίσω από αυτά τα γεγονότα, είναι σαφές ότι στην μετά Stuxnet, και με την εμφάνιση των άλλων ιών στα συστήματά τους, οι Ιρανοί πυρηνικοί μηχανικοί έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην ακρίβεια των πληροφοριών των αισθητήρων που φαίνονται στις ψηφιακές οθόνες. Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη για τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία να πουν τίποτα για το θέμα - οι εσωτερικές συγκρούσεις στο μυαλό των υπευθύνων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά για να καθυστερήσει την πρόοδο


-Ο Δρ Παναγιώτης Α. Γιαννακογεώργος είναι Αναλυτής Άμυνας στον Κυβερνοχώρο με το Ίδρυμα Ερευνών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top