GuidePedia

0
Βολές Ερντογάν κατά της Δύσης για τη Συρία


Εκατοντάδες νεκροί σε 15 ημέρες υπενθυμίζει ο τούρκος πρωθυπουργός.


 Ο πλέον αιματηρός μήνας στη διάρκεια της εξέγερσης στη Συρία αναδεικνύεται ο Νοέμβριος, αφού μέσα σε μόλις 15 ημέρες έχουν σκοτωθεί πάνω από 370 άνθρωποι. Το καθεστώς, απομονωμένο σε διπλωματικό επίπεδο, κινδυνεύει να χάσει ακόμα και τους λίγους συμμάχους του, όπως η Κίνα και η Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν βάλλει κατά της Δύσης, λέγοντας ότι αδιαφορεί επειδή η Συρία δεν παράγει αρκετό πετρέλαιο, όπως ...η Λιβύη.

Η επίθεση από στρατιώτες που έχουν αυτομολήσει από τον συριακό στρατό εναντίον συγκροτήματος της υπηρεσίας Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στα περίχωρα της Δαμασκού, τα ξημερώματα της Τετάρτης, προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό 20 μελών των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το συριακό καθεστώς δεν επιβεβαίωσε την επίθεση. Ένας από τους κατοίκους της περιοχής δήλωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των επιτιθέμενων και ότι η επίθεση διήρκεσε δέκα λεπτά.

Ακολούθησαν επιχειρήσεις αντιποίνων από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Στρατιωτικά οχήματα με πράκτορες οπλισμένους με αντιαρματικές ρουκέτες περιπολούν στους δρόμους, πραγματοποιούν εφόδους σε σπίτια, καταστρέφουν καταστήματα και προχωρούν σε δεκάδες συλλήψεις.

Ακριβής αριθμός για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην επίθεση δεν υπάρχει. Όμως, σύμφωνα με ακτιβιστές που επικαλείται το BBC, από τις 2 Νοεμβρίου -οπότε παρουσιάστηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο ο 'οδικός χάρτης' για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την έναρξη διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης-  έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 370 άνθρωποι.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο Νοέμβριος είναι ο πλέον αιματηρός μήνας στη διάρκεια της εξέγερσης που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο. Κατά τον ΟΗΕ, μέσα στο οκτάμηνο αυτό έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.500 άνθρωποι.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η επίθεση στην υπηρεσία Πληροφοριών ταρακούνησε τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία και το σκηνικό τώρα αλλάζει, αφού η Δαμασκός φαίνεται πως κινδυνεύει να χάσει και τους λιγοστούς συμμάχους που της έχουν απομείνει.

«Καλούμε τις ενεχόμενες πλευρές στη Συρία να βάλουν τέλος στη βία, να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα και την τάξη μόλις καταστεί δυνατόν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας υπενθυμίζοντας ότι το Πεκίνο ζητεί από τη Δαμασκό να εφαρμόσει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου που προβλέπει την απελευθέρωση των διαδηλωτών και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τις πόλεις.

Η επίθεση στην υπηρεσία πληροφοριών θυμίζει εμφύλιο πόλεμο, σχολίασε η Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να ζητεί από το καθεστώς να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση.

Ξεκάθαρη στάση κατά της κυβέρνησης Άσαντ έχει λάβει εδώ και καιρό η Τουρκία,. πρώην πολιτικός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Δαμασκού. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις βιαιότητες που διαπράττει το καθεστώς, λέγοντας ότι αυτό δεν θα συνέβαινε αν η Συρία παρήγε περισσότερο πετρέλαιο.

«Φαίνεται πως η Συρία δεν παρακολουθείται από την παγκόσμια κοινότητα με την προσοχή και την ευαισθησία που της αξίζουν επειδή δεν είναι αρκετά πλούσια σε ενεργειακούς πόρους» δήλωσε στη διάρκεια περιφερειακού φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως είπε, η Συρία δεν προσελκύει τόσο την προσοχή όσο η Λιβύη επειδή «δεν διαθέτει αρκετό πετρέλαιο» και κατηγόρησε τις διεθνείς δυνάμεις, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι επιδεικνύουν την «όρεξή» τους για τη Λιβύη, ενώ σιωπούν έναντι των «σφαγών» στη Συρία.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δήλωση από την Κωνσταντινούπολη του εξόριστου ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων της Συρίας Μοχάμαντ Ριάντ Σάκφα, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Σύροι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μια τουρκική επέμβαση για να προστατευθεί ο πληθυσμός από τη βία του καθεστώτος.

«Ο συριακός λαός θα αποδεχθεί μια επέμβαση (στη Συρία) που θα προέρχεται από την Τουρκία περισσότερο απ' ό,τι αν προέρχεται από από τη Δύση, εφόσον πρόκειται να προστατευθούν οι άμαχοι» είπε.

«Μπορεί να χρειαστεί να ζητήσουμε περισσότερα από την Τουρκία επειδή είναι γείτονας» πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη φύση της επέμβασης την οποία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα μπορούσαν να θεωρήσουν αποδεκτή.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top