GuidePedia

0

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους γραφειοκράτες της ΕΕ και της ευρωζώνης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει να υπάρξει στην Ελλάδα «ευρεία πολιτική υποστήριξη» από τον πολιτικό κόσμο στα μέτρα για την οικονομική ανάκαμψη, προτού προβεί στην συνέχιση της εκταμίευσης του δανείου του προς τη χώρα. «Μόλις διασφαλιστεί μια ευρεία πολιτική στήριξη, τότε μπορούμε να διεξάγουμε την πέμπτη αναθεώρηση και να εκταμιεύσουμε την έκτη δόση» του δανείου των 30 δισ. ευρώ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο Ντέιβιντ Χόουλι, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων προς τη νέα κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι στους δανειστές μας δεν αρκεί η υπερψήφιση της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα και η δέσμευσή τους για υπερψήφιση του νέου μνημονίου  και των κανονιστικών νόμων που το αφορούν δείχνει την προσπάθειά τους να αποθαρρύνουν οποιαδήποτε αλλαγή από το «καθεστώς Παπαδήμου» που δεν είναι παρά μια άλλη έκφραση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και στην οποία υπαγορεύουν τις απόψεις τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε χθες να κινείται και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία επιχειρώντας να καθιερώσει την επιβολή πολιτικών αποφάσεων στην Αθήνα σαν διαδικασία που θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.
Νέα προσπάθεια στην κατεύθυνση της μεταβολής των ισχυόντων Ευρωπαϊκών συνθηκών, εγινε γνωστή χθες με την παρέμβαση της Φινλανδίας η οποία ζήτησε να ισχυροποιηθεί εντός της ευρωζώνης, ο ρόλος των χωρών –μελών της που εξακολουθούν να λαμβάνουν αξιολόγηση από τους οίκους ΑΑΑ (προφανώς αγνοώντας εκεί στο Ελσίνκι, όυι Γερμανία και Γαλλία προετοιμάζουν μέτρα της ΕΕ κατά των οίκων αξιολόγησης).
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν είπε στο εγχώριο δίκτυο MTV3 ότι τον βρίσκει σύμφωνο η ιδέα την οποία πρότεινε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Διεθνούς Εμπορίου, Αλεξάντερ Στουμπ. «Συμφωνώ, διότι οι χώρες εκείνες που αξιολογούνται στην βαθμίδα AAA έχουν διαχειριστεί καλά τα δημοσιονομικά τους», δήλωσε ο Κατάινεν. Ο Στουμπ περιέγραψε την ιδέα σε μια ομιλία του στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου και σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times. «Μια χώρα η οποία δεν είναι αξιολογημένη στην βαθμίδα AAA δεν είναι και η καλύτερη για να σου δίνει συμβουλές για τα δημοσιονομικά σου… Βλέπω την φυγόκεντρο δύναμη μιας Ευρώπης του σκληρού πυρήνα», είπε ο Στουμπ στην εφημερίδα.
Ο Στουμπ πρόσθεσε ότι οι έξι χώρες-μέλη της ευρωζώνης οι οποίες τοποθετούνται από τους οίκους αξιολόγησης στη βαθμίδα AAA θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν «πυρήνα» της 17μελούς νομισματικής ένωσης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η δημιουργία μιας χωριστής προεδρίας της ευρωζώνης θα μπορούσε να “διευρύνει το χάσμα” ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Την ίδια ώρα η νέα Δανή πρωθυπουργός, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ αντιτάχθηκε σήμερα στις πιέσεις της Γερμανίας να υπάρξουν το ταχύτερο δυνατόν αλλαγές στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας στην καγκελάριο της Γερμανίας Αγκέλα Μέρκελ, ότι καταρχάς χρειάζεται να αντιμετωπιστούν «αυτά που επείγουν».


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top