GuidePedia

0
Οπαδοί του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) διαδηλώνουν στο Ντιγιαρμπακίρ κρατώντας προεκλογικό πόστερ του Χατίπ Ντιτσλέ, η εκλογή του οποίου ακυρώθηκε από τις τουρκικές αρχές
Το κουρδικό κόμμα BDP ανακοίνωσε πως οι 35 βουλευτές του δεν θα παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας στις 28 Ιουνίου. Το μποϊκοτάζ της διαδικασίας αποφασίστηκε μετά την ακύρωση εκλογής του συντρόφου τους, Χ. Ντιτσλέ, λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων για συνεργασία με το ΡΚΚ

Αντιμέτωπος με σοβαρότατη πολιτική κρίση για το Κουρδικό βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτού καλά καλά περάσουν δύο εβδομάδες από τον εκλογικό του θρίαμβο.
Το κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) ανακοίνωσε χθες πως οι 35 βουλευτές του δεν θα παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση την Τρίτη 28 Ιουνίου. Αποφάσισαν ομόφωνα να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, επειδή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ακύρωσε την εκλογή του 36ου συντρόφου τους, Χατίπ Ντιτσλέ, με δικαιολογία τις πολλαπλές δικαστικές του εκκρεμότητες για συνεργασία με το ΡΚΚ.
Αν οι Κούρδοι βουλευτές πραγματοποιήσουν την απειλή τους, τότε θα πρέπει να διεξαχθούν αναπληρωματικές εκλογές στις περιφέρειές τους εντός τριών μηνών, με την πολιτική ομαλότητα να έχει τιναχτεί στον αέρα! Χαρακτηριστική της έντασης που επικρατεί από χθες στην Τουρκία είναι η "απειλή" του προέδρου του BDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ότι το ΡΚΚ μπορεί να αναστείλει "ανά πάσα στιγμή" την παραδοσιακή θερινή του εκεχειρία!
Για να προλάβει μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, το νούμερο 2 της ισλαμικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, κάλεσε τους Κούρδους βουλευτές να προσέλθουν κανονικά στην ορκωμοσία τους, ζητώντας τους "να επιλέξουν ανάμεσα στην πολιτική και τη βία". "Ας διαπραγματευτούμε στη Βουλή, όχι στους δρόμους" είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα Ντιτσλέ, ανάλογη με εκείνη του ίδιου του Ερντογάν το 2002. Τότε η κεμαλική δικαιοσύνη είχε απαγορεύσει στον μετέπειτα πρωθυπουργό να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές αν και ήταν αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος. Ετσι έγινε αρχικά πρωθυπουργός ο Γκιουλ, και ο Ερντογάν πήρε τη φυσική του θέση το 2003, ύστερα από αναπληρωματική εκλογή στο Σιίρτ. Στη λύση του αδιεξόδου βοήθησε τότε και το κεμαλικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, συναινώντας σε αλλαγή του Ποινικού Κώδικα.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως η έδρα του Ντιτσλέ καταλήφθηκε ήδη από τον υποψήφιο του ΑΚΡ, Ογιά Ερονάτ, με συνέπεια να απαιτείται επαναληπτική εκλογή στην κουρδική περιφέρεια που θα οξύνει περισσότερο τα πνεύματα.
Ερωτηματικά δημιουργεί η εμπρηστική απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, που καταγγέλθηκε ως προβοκατόρικη ακόμη και από τον αρχηγό του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης, Ντ. Μπαχτσελί.
ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ
Μπλόκο και σε δύο κεμαλικούς
Ο Κούρδος βουλευτής δεν ήταν ο μόνος που εμποδίστηκε να καταλάβει την έδρα του. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε την αποφυλάκιση δύο κατηγορουμένων της υπόθεσης Εργκενεκόν, που εκλέχτηκαν με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Μουσταφά Μπαλμπάι και τον καθηγητή Μεχμέτ Χαμπεράλ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκάλεσε εκτάκτως τα κομματικά όργανα, ωστόσο οι κεμαλικοί δεν πρόκειται να μιμηθούν τους Κούρδους και θα προσπαθήσουν να αποφυλακίσουν τους βουλευτές τους με προσφυγές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top