GuidePedia

0
Η Συρία βυθίζεται ακόμα περισσότερο στον εθνικό διχασμό, καθώς το καθεστώς του Ασσάντ προσπαθεί να καταπνίξει κάθε εστία εξέγερσης.

Δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν την Δευτέρα εξονυχιστικές έρευνες σε σπίτια ακτιβιστών και διαδηλωτών, σύμφωνα με τον Rami Abdul-Rahman, διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, o Rahman υποστήριξε ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Χομς, Μπάνιας, σε κάποια προάστια της πρωτεύουσας Δαμασκού και σε χωριά γύρω από την Ντεραά.

Σύμφωνα με δηλώσεις άλλων ακτιβιστών, σημειώθηκαν πυροβολισμοί στην πόλη Μοανταμίγια, ενώ έγιναν και συλλήψεις διαδηλωτών.

Την Κυριακή δέκα Σύριοι εργάτες έχασαν την ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν όταν στρατιωτικοί έστησαν ενέδρα στο λεωφορείο τους στην πόλη Χόμς, την ώρα που επέστρεφαν από το Λίβανο, μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο Lebanon NOW.

Την ίδια μέρα,οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον δυο άοπλους διαδηλωτές στη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Deir al-Zor, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Στη συγκεκριμένη πόλη από την Παρασκευή (όταν οι δυνάμεις αφαλείας σκότωσαν άλλους 4 διαδηλωτές) και κάθε βράδυ γίνονται διαδηλώσεις που συγκεντρώνουν έως και 4.000 άτομα
Εν τω μεταξύ, ο Σύριος πρόεδρος Ασσάντ ανέφερε στο δίκτυο Al-Watan ότι “η παρούσα κρίση θα ξεπεραστεί” προσθέτοντας ότι οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Τυνησία

Στην Τυνησία, την χώρα από την οποία ξεκίνησε η επανάσταση του αραβικού κόσμου, ξέσπασαν ταραχές ύστερα από δήλωση στελέχους της προσωρινής κυβέρνησης ότι μέλη του προηγούμενου καθεστώτος μπορεί να προσπαθήσουν να καταλάβουν βίαια την εξουσία, αν στις επικείμενες εκλογές κερδίσουν οι Ισλαμιστές.

Το Σάββατο αστυνομικοί χρησιμοποίησαν καπνογόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές που απαιτούσαν την πτώση της κυβέρνησης.

Ομάδες διαδηλωτών ξεκίνησαν από το κέντρο της Τύνιδας, την ώρα που η αστυνομία έριχνε καπνογόνα για να τους σταματήσει. Κάποιοι νεαροί διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες.

Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα διατηρήσει την δέσμευση τις να επιφέρει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα.

Το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας για την “την προστασία της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας των πολιτών”.

Το κόμμα των Ισλαμιστών από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα λάβει κανονικά μέρος στις εκλογές και δεν φοβάται επάνοδο της δικτατορίας.


Αίγυπτος

Εν τω μεταξύ, διαμάχες έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 12 νεκρούς και 238 τραυματίες.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας, η Αίγυπτος επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της γειτονιάς Imbaba του Καΐρου λόγω των ταραχών.

Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε πως παραπέμπει στο στρατοδικείο 190 άτομα για τις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν το Σάββατο.

Σύμφωνα με το Reuters, η χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου και κάποιες ομάδες μουσουλμάνων κατηγόρησαν για το ξέσπασμα των συγκρούσεων τους Σαλαφιστές, οπαδούς μιας αυστηρής ερμηνείας του κορανίου.

Εάν είχα την ευκαιρία θα εγκατέλειπα τη χώρα” ανέφερε κοπτικός χριστιανός, υποστηρίζοντας ότι “δεν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες για εμάς, ειδικά από την στιγμή που οι αρχές αφήνουν αδαείς ανθρώπους να καίνε τις εκκλησίες”.

Σημειώνεται ότι οι χριστιανοί αποτελούν το ένα δέκατο του πληθυσμού της Αιγύπτου.

Εν τω μεταξύ, η υψηλότερη θρησκευτική αρχή της χώρας, η Al-Azhar πραγματοποίησε συνάντηση για να συζητήσει τις ταραχές και ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου ζήτησε την πραγματοποίηση συνεδρίου για την εθνική συναίνεση.


Υεμένη

Στην Υεμένη συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν δυνάμεις ασφαλείας της χώρας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στα νότια προάστια της πόλης Ταίζ την Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο AP.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των διαδηλωτών και με αντλίες νερού και καπνογόνα.Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστή, οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν με ρουκέτες σε κτίριο γραφείων που κρύβονταν διαδηλωτές. Τουλάχιστον έξι άτομα βρίσκονται σε σοβαροί κατάσταση.

Την Κυριακή δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν την ώρα όπου οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούσαν να διαλύσουν διαδήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Ali Abdullah Saleh, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 150 άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Υεμένης ζήτησε την Κυριακή από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου να πιέσουν τον Saleh να παραιτηθεί από την εξουσία.

Η κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης, μάλιστα, απειλεί να σταματήσει να στηρίζει το σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για μετάβαση της εξουσίας, αν ο Ali Abdullah Saleh δεν συμφωνήσει με αυτό μέσα σε 48 ώρες.

Το αίτημα εκφράζεται εν όψει της συνόδου που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, που προ 10 ημερών είχε παρουσιάσει σχέδιο σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η πολύμηνη κρίση στην Υεμένη. Ο Πρόεδρος Saleh, πάντως, ακόμα δεν έχει παραιτηθεί.

Μαρόκο

Νέα εστία έντασης φαίνεται να δημιουργείται στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Όπως μετέδιδαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, χιλιάδες διαδηλωτές την Κυριακή πραγματοποίησαν πορεία στο Μαρόκο, απαιτώντας τη μεταρρύθμιση της μακροβιότερης δυναστείας του αραβικού κόσμου και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη στρατιωτική βία που εκδηλώθηκε έπειτα από έκρηξη βόμβας.

Η διαδήλωση στο Μαρακές είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς διαδηλώσεων που οργανώνονται από το κίνημα νεολαίας "20ή Φεβρουαρίου", προβληματίζοντας την κυβέρνηση του Βασιλιά Mohammed, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να οδηγήσουν σε επανάσταση όπως αυτή της Αιγύπτου.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν πως ο αριθμός των διαδηλωτών ανερχόταν σε 3.000, όμως ανεξάρτητες αναφορές έκαναν λόγο για περίπου 8.000. Μάλιστα, μια ομάδα 25 - 40 ατόμων φώναζε υπέρ της ανατροπής της κυβέρνησης και της μοναρχίας.


Άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Μπαχρέιν

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν (ΒΝΑ), ο Βασιλιάς Hamad bin Isa al-Khalifa εξέδωσε διάταγμα με το οποίο από την 1η Ιουνίου αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, η οποία επιβλήθηκε έπειτα από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Κουβέιτ

Στο Κουβέιτ, ο Εμίρης Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah όρκισε τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Η προηγούμενη παραιτήθηκε τον Μάρτιο. Τέσσερα μέλη της κυβερνώσας οικογένειας έχουν παραμείνει στα πόστα τους στα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Στέγασης και Ανάπτυξης. Τη θέση του υπουργού Πετρελαίου αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Επικοινωνιών, Mohammad al-Busairi, αντικαθιστώντας τον σεΐχη Ahmad al-Abdullah al-Sabah.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top