Σύμφωνα με τους οργανωτές των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, περίπου 120 άτομα που βρίσκονταν μεταξύ των φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών ήταν είτε αστυνομικοί με πολιτικά είτε μέλη του κυβερνώντος κόμματος.
Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Μαγκντί Ράντι απέρριψε τις κατηγορίες ότι τα επεισόδια υποκινούνται από την κυβέρνηση. Ο Ράντι υποστήριξε ότι θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για τα αιματηρά επεισόδια και επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία.
Ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις βίαιες συγκρούσεις στην Πλατεία Ταχρίρ που προκάλεσαν οι επιθέσεις των υποστηρικτών του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
«Τα περισσότερα από τα θύματα επλήγησαν από πέτρες ή από ρόπαλα και σιδηρολοστούς. Σήμερα τα ξημερώματα υπήρξαν πυροβολισμοί. Ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία ανέρχεται σε 836. Ογδόντα έξι νοσηλεύονται και πέντε είναι νεκροί» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Αχμεντ Σάμιχ Φαρίντ.
Τα αιματηρά επεισόδια ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων αστυνομικοί με πολιτικά, άνοιξαν πυρ εναντίον των Αιγυπτίων που ζητούν την άμεση παραίτηση του προέδρου της χώρας.
Πολλοί από τους υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ εμφανίστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ πάνω σε άλογα και καμήλες, κραδαίνοντας ρόπαλα και μαστίγια. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν όλη τη νύχτα, ενώ από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο στρατός παρέταξε τεθωρακισμένα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις.
Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ
Η Χίλαρι Κλίντον, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, στη διάρκεια της οποία καταδίκασε τις «απεχθείς» αιματηρές συγκρούσεις που σημειώνονται στο Κάιρο.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι η Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της Αιγύπτου για να επισημάνει ότι τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Τετάρτη ήταν «μια απεχθής εξέλιξη ύστερα από αρκετές ημέρες ειρηνικών πάντα διαδηλώσεων».
«Η υπουργός ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για τις βίαιες αυτές ενέργειες» αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται: «Η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε επίσης το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δρώντας με μετριοπάθεια στις ειρηνικές διαδηλώσεις».
Επίσης, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, κάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου να παραιτηθεί.
«Είναι λυπηρό αλλά ήρθε καιρός για τον πρόεδρο Μουμπάρακ να παραιτηθεί και να χαλαρώσει τα χαλινάρια της εξουσίας. Θα είναι το καλύτερο προς το συμφέρον της Αιγύπτου, των πολιτών της και του στρατού της» δήλωσε.
Νωρίς το πρωί της Πέμπτης η Ουάσινγκτον κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο και επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, να μεταβούν «αμέσως» στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου.
Επιθέσεις σε δημοσιογράφους
Όπως κατήγγειλε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ επιτέθηκαν την Τετάρτη κατά δημοσιογράφων. Η Επιτροπή χαρακτήρισε τα περιστατικά ως συγκαλυμμένη προσπάθεια λογοκρισίας.
Η Επιτροπή ζήτησε από τον αιγυπτιακό στρατό να προστατεύσει τους δημοσιογράφους, που εργάζονται εκεί, καλύπτοντας τα γεγονότα. Παράλληλα ανέφερε μία σειρά επιθέσεων, που έλαβαν χώρα εις βάρος εκπροσώπων του Τύπου.
Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντέλ Νταγιέμ, υπεύθυνο της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία στρατηγική εξουδετέρωσης των μαρτύρων των πράξεών της.
«Η κυβέρνηση έχει προσφύγει στη συγκαλυμμένη λογοκρισία μέσω εκφοβισμού και έτσι διαπράχθηκε μία σειρά σκόπιμων επιθέσεων εις βάρος δημοσιογράφων, από οργανωμένους οπαδούς του προέδρου Μουμπάρακ» είπε ο Νταγιέμ, ο οποίος παρέθεσε και τις περιπτώσεις έξι συγκεκριμένων περιστατικών.
Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν σε διάγγελμα του αργά το βράδυ της Τετάρτης ζήτησε από τους διαδηλωτές –φιλοκυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς– να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να τηρήσουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία. Ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις για τον οποίον τον έχει εξουσιοδοτήσει ο πρόεδρος Μουμπάρακ εξαρτάται από τον τερματισμό των διαδηλώσεων, προειδοποίησε ακόμα ο κ. Σουλεϊμάν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε βαθύτατα ανήσυχος για τα γεγονότα στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Κάθε επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων είναι απαράδεκτη και την καταδικάζω» ανέφερε. Σε αυτοσυγκράτηση καλούν και οι ΗΠΑ, ζητώντας παράλληλα να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων.
Σκληρή δήλωση ήλθε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τόνισε ότι θα είναι απαράδεκτο εάν αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση υποκινεί ή ανέχεται τη βία (κατά τους διαδηλωτές οι φιλοκαθεστωτικοί που βγήκαν στους δρόμους είναι κυρίως αστυνομικοί με πολιτικά).
Ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι μίλησε στο BBC και το Αλ Τζαζίρα δηλώνοντας εξαιρετικά ανήσυχος για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα λουτρό αίματος, επανέλαβε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει έως την Παρασκευή και κατήγγειλε τις «τακτικές εκφοβισμού του εγκληματικού καθεστώτος».
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, απέρριψαν «κάθε μέτρο» που προτείνει ο Χ.Μουμπάρακ και αρνήθηκαν την παραμονή του στην προεδρία μέχρι τη λήξη της θητείας του το Σεπτέμβριο.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου