GuidePedia

0
Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Μετά την Τυνησία και την Αίγυπτο, όπως έγινε γνωστό από το CNN η λαϊκή εξέγερση βρίσκεται προ των πυλών και στη Συρία, όπως επίσης στην Υεμένη. H περίπτωση, όμως, της Συρίας προσλαμβάνει μια σειρά από παραμέτρους και χαρακτηριστικά, τα οποία την καθιστούν καθοριστικό παράγοντα για το υπό διαμόρφωση status quo στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δεδομένου ότι εσχάτως έχει επιλέξει τον δρόμο της συμπόρευσης, σε στρατηγικό επίπεδο, με την Τουρκία και το Ιράν.
Οι ηγέτες της Τουρκίας και της Συρίας,ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και Μπασάρ Αλ Ασάντ έχουν μέσω των συναντήσεών και των επαφών τους να καταστήσουν σαφή την προσέγγιση των χωρών τους, όποτε τους δίνεται η ευκαιρία τα τελευταία χρόνια.
Αν μάλιστα γίνει δεκτή η παραφιλολογία που θέλει την Άγκυρα και την Τεχεράνη να έχουν βάλει το χεράκι τους στον βορειοαφρικανικό χώρο, υπό την έννοια της προώθησης της ισλαμοποίησης της πολιτικής ζωής σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, τότε καθίσταται αντιληπτό ότι η Δαμασκός, αν τελικά η μπααθική πολιτική ηγεσία αντέξει τις κοινωνικές πιέσεις, πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα της συμμετοχής της σε συμμαχικά πλέγματα στο χώρο της Μέσης Ανατολής και κυρίως το περιεχόμενο αυτών των σχημάτων.
Προ των πυλών της εξέγερσης
Στη Συρία οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιδρούν στην κατεστημένη πολιτική εξουσία του Μπάαθ, δηλαδή οι πολιτικοί οργανισμοί, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι Κούρδοι προετοιμάζονται για σφοδρές αντιδράσεις. Σοβαρά είναι τα ερωτήματα, τα οποία γεννώνται αναφορικά με την στάση των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι προς το παρόν δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις των αντιδράσεων. Η στάση των Αδελφών Μουσουλμάνων της Συρίας είναι τουλάχιστον περίεργη αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μία πολιτική δύναμη, η οποία διώκεται από το Μπάαθ του Ασάντ, όπως επίσης ότι ο ηγέτης τους βρίσκεται εξόριστος στην Ιορδανία.
Ο ρόλος των υπηρεσιών
Οι εξελίξεις που αναμένονται στη Συρία, θα πρέπει κάτω από λογικές συνθήκες να προκαλούν έντονο προβληματισμό στις πολιτικές ηγεσίες τόσο της Τουρκίας, όσο και του Ιράν. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα συνεργασίας σε μία σειρά από επίπεδα. Ανεξάρτητα δε από την στρατηγική διάσταση της συμμαχικής σχέσης, την οποία πολύ προσεκτικά οικοδομούν η Άγκυρα, η Τεχεράνη και το Ιράν, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεργασία κυρίως της Τουρκίας με τη Συρία, όπως τουλάχιστον διαπιστώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών.
Δεν έχουν, εξάλλου περάσει πολλές ημέρες από τότε που η υπηρεσία Πολιτικής Ασφάλειας της Συρίας, υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ στην Άγκυρα, με αντικειμενικό σκοπό την αντιμετώπιση των Κούρδων.
Ταυτόχρονα η Συρία με την Τουρκία, έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την εκπαίδευση του συριακού στρατού, κατά την επίσκεψη μάλιστα του Τούρκου υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ασλάν Γκουνέρ στη Δαμασκό. Φυσικά το φλερτ Τουρκίας – Συρίας σε επίπεδο υπηρεσιών δεν έχει ξεκινήσει σήμερα. Το 2009 ο αρχηγός, τότε, της ΜΙΤ Εμρέ Τανέρ είχε δεχτεί τους ομολόγους του από τη Συρία και το Ιράκ στην Άγκυρα και είχε συζητήσει μαζί τους και για το θέμα της αντιμετώπισης των Κούρδων.
Όλα αυτά τα γεγονότα δεν είναι δυνατόν να μην δημιουργούν την εντύπωση ότι η Τουρκία θα συνδράμει, άγνωστο ακριβώς με ποιον τρόπο, σε επίπεδο υπηρεσιών για τον έλεγχο των αντιδράσεων που αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες στη Συρία εναντίον του Ασάντ.
Διότι μπορεί στην περίπτωση της Αιγύπτου η Άγκυρα να στηρίξει τους διαδηλωτές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί, προς το παρόν τουλάχιστον, με την συριακή πολιτική ηγεσία, με την οποία σήμερα τους ενώνουν κοινοί στόχοι.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top