του Γιάννη Τσαραγκλή
Όσο και αν φαίνεται παράξενο, το μοναδικό όπλο της Ελλάδας απέναντι στους Ευρωπαίους και τις επιλογές της Γάλλο γερμανικής συμμαχίας, είναι το χρέος της και η - ενδεχόμενη - απόφαση να κάνει στάση πληρωμών και να απειληθούν έτσι οι μεγάλες Ευρωπαϊκές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και funds, ότι δεν θα πάρουν δηλαδή πίσω τα περίπου 100 δισ. ευρώ που έχουν σε Ελληνικά ομόλογα.
Με απλά λόγια όσο προχωρούν τα σενάρια τα οποία λένε επαναγορά από την Ελλάδα ( έστω και σε συμφέρουσες τιμές) τα ομόλογα μας, αυτό μας αφαιρεί από τα χέρια το όπλο, της “απειλής” να κάνουμε στάση πληρωμών και να χάσουν οι Ευρωπαίοι τα λεφτά που έχουν σε Ελληνικά ομόλογα, κάτι που τους αναγκάζει τώρα να ψάχνουν λύσεις για μας.
Εάν λοιπόν βρεθεί μια λύση και οι Ευρωπαϊκές τράπεζες βρουν τρόπο και δώσουν πίσω χωρίς ζημιά τα Ελληνικά ομόλογα στην (επιχορηγούμενη από την Τρόικα για αυτό ) Ελλάδα, τότε η χώρα μας δεν θα έχει κανένα “εκβιαστικό ατού” και άρα θα είναι έρμαιο των αποφάσεων της ΕΕ, ενω δεν αποκλείεται να μας εξωθήσουν και εκτός ευρώ. Ειδάλλως, εάν χάσουμε το ατού της ξαφνικής πτώχευσης, τότε η Ελλάδα θα είναι το πρώτο πειραματικο πεδίο εφαρμογής, αποφάσεων όπως τα λεγόμενα σύμφωνα Σταθερότητας και Ανταγωνιστικότητας που θέλει η Μέρκελ να επιβάλει σε όλες τις χώρες και τα οποία ουσιαστικά θα κάνουν τη χώρα μας πολύ πιο φτωχή, από ότι είναι σήμερα.
Δηλαδή, για να γίνει σήμερα ανταγωνιστική η Ελλάδα - σύμφωνα με το σχέδιο των Γερμανών - θα πρέπει να παράγει φθηνές υπηρεσίες και προϊόντα. Πως όμως να το πετύχει αυτό χωρίς βασικές υποδομές, αλλά και την απαραίτητη τεχνολογία αλλά και την τεχνογνωσία της τεχνολογίας;
Το μόνο που μπορεί να κατεβάσει η Ελλάδα για να έχει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες είναι οι ...μισθοί, λένε οι φωστήρες αυτής της οικονομικής μπούρδας, που θα δείτε ότι θα αποδειχθεί η αφορμή για τη διάλυση και την κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη. Εάν όμως συνεχώς κατεβαίνουν οι μισθοί, η κατανάλωση που στήριζε την ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα καταρρεύσει και μαζί με αυτή και η οικονομία μας. Δηλαδή, το να φέρεις τον Κινέζο μισθωτό στα Ελληνικά επίπεδα γίνεται, το να υποβιβάσεις τον Έλληνα στα Κινέζικα επίπεδα, δεν γίνεται.
Επομένως, η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να συνασπιστεί με τις άλλες μικρές χώρες που θίγονται από αυτή την Γερμανική οικονομική “δικτατορική” λογική ( π.χ η Ιρλανδία δεν θέλει να αυξήσει τους φόρους της, η Αυστρία δεν θέλει να αυξήσει τις συντάξεις της, το Λουξεμβούργο θέλει να έχει αύξηση μισθών σύμφωνα με τον πληθωρισμό κ.αλ) και να παλέψουν μαζί για μια Ευρώπη, που θα εργάζεται για λογικούς μισθούς και ευτυχισμένους εργαζόμενους, καταναλωτές και οικογενειάρχες.
Μια μέρα μετά το άρθρο μας και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ επιβεβαιώνει τη λογική μας
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, θεωρώντας ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο θα πληγούν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές.
Η τοποθέτηση αυτή του Προέδρου της ΕΚΤ έγινε σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτή στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, στις Βρυξέλλες.
Οπως επισήμανε ο κ. Τρισέ μια απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους θα είχε αρνητικές συνέπειες για τους μακροχρόνιους επενδυτές, που θα είχαν απώλειες και κέρδη για τους βραχυπρόθεσμους, και αυτό «θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό».
Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Το μήνυμα μου είναι απλό και απευθύνεται στις κυβερνήσεις τις Ελλάδας και της Ιρλανδίας, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης που αποφασίστηκαν, ώστε να ξαναβρούν την αξιοπιστία τους». Αναγνώρισε ότι «αυτό θα πάρει χρόνο», αλλά όπως είπε, τα σχέδια υπάρχουν, θα πρέπει να υλοποιηθούν, αυτό περιμένει η διεθνής κοινότητα, ενώ έκρινε πως είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε οποιαδήποτε σύγχυση (στις αγορές) σχετικά με το θέμα αυτό.
Δημοσίευση σχολίου