GuidePedia

0
Ο πρωθυπουργός μελετά εισηγήσεις για πρωτοβουλίες που θα αναστρέψουν το κλίμα
Οσοι περνούν την τελευταία εβδομάδα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ερωτηματολόγιο το οποίο τους απευθύνει ο πρωθυπουργός. Χωρίς να αφήνει τον παραμικρό υπαινιγμό για τις προθέσεις του, ο κ. Καραμανλής μεταδίδει την αίσθηση στους συνομιλητές του ότι μελετά με προσοχή κάθε εκτίμηση, πληροφορία ή πρόταση που του κατατίθεται σχετικά με τα αίτια της ήττας και κυρίως με τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν εφεξής.
Τα διλήμματα είναι δύο και αλληλένδετα: Πότε θα πρέπει να γίνουν οι αλλαγές και πότε θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές. Δύο είναι και οι σχολές σκέψεις που αναπτύσσονται από το βράδυ της Κυριακής στο κυβερνητικό παρασκήνιο. Η πρώτη, υποστηρίζει ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στον συντονισμό της κυβέρνησης και στην ενίσχυση του στίγματος που εκπέμπεται μέσω των πολιτικών που επιλέγονται. Οι εκφραστές της (Πρ. Παυλόπουλος, Ντ. Μπακογιάννη κ.ά.) θεωρούν λάθος τις βεβιασμένες κινήσεις και πιστεύουν ότι το πρόβλημα της Ν.Δ. δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η εικόνα που εκπέμπει. Στον αντίποδα, άλλοι κορυφαίοι υπουργοί όπως οι κ. Γ. Σουφλιάς, Β. Μεϊμαράκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Δημ. Αβραμόπουλος, Αντ. Σαμαράς κ.ά., πιστεύουν ότι είναι επιβεβλημένες οι αλλαγές σε πρόσωπα, προκειμένου να μεταδώσει η Ν.Δ. την αίσθηση ότι πήρε το μήνυμα των εκλογών. Ορισμένοι τουλάχιστον από τους παραπάνω υπουργούς μιλούν για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της κυβέρνησης και του κόμματος και πιέζουν για δραστικές και πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες, εκτιμώντας ότι μόνον έτσι μπορεί να ανακτήσει το πολιτικό πλεονέκτημα η Ν.Δ.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν στο παρασκήνιο είναι.... τα εξής:
- Ανασχηματισμός κυβέρνησης-κόμματος στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και πάντως μετά τα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης και τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ και εκλογές τον Σεπτέμβριο, αν οι εξελίξεις το επιτρέψουν. Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε αλλαγή του γραμματέα της Κ.Ε., του γραμματέα της Κ.Ο. Γ. Τραγάκη και της γραμματέως Πολιτικού Σχεδιασμού Φεβρ. Πατριανάκου, όπως επίσης και του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγ. Αντώναρου. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Λ. Ζαγορίτης εκτιμάται ότι θα υπουργοποιηθεί.
Κυρίαρχη άποψη είναι ότι η επιστροφή του Β. Μεϊμαράκη στη Ρηγίλλης θα βοηθήσει καθοριστικά τον στόχο της ανασύνταξης της Ν.Δ., και ότι αν η κίνηση αυτή συνοδευτεί με ταυτόχρονη επάνοδο του Αρ. Σπηλιωτόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου, θα καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των σημερινών αδυναμιών, αφού και οι δύο υπουργοί είναι εξαιρετικά έμπειροι στο κόμμα και την επικοινωνία, αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει και το πλεονέκτημα ότι διατηρεί πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τους περισσότερους υπουργούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή τους διαπιστώθηκε συναντίληψη σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων. Και οι δύο προτίθενται να συνεχίσουν τις επαφές και με άλλους υπουργούς. Το αντεπιχείρημα για την ανάληψη της ευθύνης του πολιτικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας από τον κ. Σπηλιωτόπουλο είναι ότι επί των ημερών του έχει επιτευχθεί κλίμα ηρεμίας στον εύφλεκτο χώρο της παιδείας και ότι τυχόν τέταρτη αλλαγή υπουργού, θα προκαλούσε αρνητικά σχόλια. Σε αυτή τη λογική, ως πιθανοί αντικαταστάτες του κ. Αντώναρου εμφανίζονται ο νυν υφυπουργός Τύπου Κ. Γκιουλέκας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παν. Παναγιωτόπουλος, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν τα διευρυμένα καθήκοντα του υπουργού Επικρατείας να αναλάβει ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει τη μετακίνηση στο υπουργείο Εσωτερικών του κ. Μεϊμαράκη. Και αυτό το σενάριο έχει θερμούς υποστηρικτές, αφού θεωρείται μία κίνηση με στρατηγική σημασία.
Αν κάποια από τις παραπάνω εκδοχές επιβεβαιωθεί, ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να αναζητήσει αντικαταστάτες των υπουργών Παιδείας και Αμυνας, ενδεχόμενο που παρασκηνιακά συνδέεται έντονα με το σενάριο της περαιτέρω κυβερνητικής αξιοποίησης του νυν υπουργού Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά, αλλά και της αλλαγής φρουράς στο υπουργείο Υγείας, με μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου σε άλλο πόστο. Το παζλ των αλλαγών περιλαμβάνει και ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ για τον Γ. Σουφλιά ακούγεται εξίσου έντονα η παραμονή στο ΠΕΧΩΔΕ αλλά και η ανάληψη θέσης αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Πολιτική διαχείριση
Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν λίγες στοχευμένες αλλαγές σε πρόσωπα και το βάρος να δοθεί στον συντονισμό της κυβέρνησης και στις πολιτικές πρωτοβουλίες. Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι μία σωστή πολιτική διαχείριση θα αλλάξει σημαντικά το κλίμα, αφήνοντας στον πρωθυπουργό το περιθώριο να επιλέξει αν θα πάει ή όχι σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο και ταυτόχρονα δεν θα αφαιρέσει από τον κ. Καραμανλή το όπλο του ανασχηματισμού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει σε εύθετο χρόνο.
Το τρίτο σενάριο είναι οι αλλαγές να δρομολογηθούν για τον Σεπτέμβριο και η κυβέρνηση να δώσει τη μάχη τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, οπότε θα δρομολογηθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης επιμένουν ότι αν οι αλλαγές γίνουν άμεσα, αυτό θα έχει δύο συνέπειες: Πρώτον, να κατηγορηθεί η κυβέρνηση για σπασμωδικές κινήσεις και δεύτερον και σημαντικότερο, να χαθούν οι όποιες εντυπώσεις στις... παραλίες. Ο χειρισμός αυτός προϋποθέτει να απορρίψει οριστικά ο πρωθυπουργός την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο - κάτι που για τους περισσότερους είναι κίνηση υψηλού ρίσκου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top