GuidePedia

0

Σε ποια περίπτωση μπορεί να πατήσουν στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας...

Το μήνυμα που αναμένεται να στείλει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο μήνες, και συγκεκριμένα στις 9 Ιουλίου, στην Ουάσινγκτον, είναι ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες των κρατών –μελών του ΝΑΤΟ θα βρεθούν στην αμερικανική πρωτεύουσα προκειμένου να εορτάσουν την 75η επέτειο της Συμμαχίας και παράλληλα να συζητήσουν όλα τα τρέχοντα ζητήματα, με το πιο σημαντικό να είναι η βοήθεια προς την Ουκρανία.
Στην κοινή δήλωση της Συνόδου θα ορίζεται με σαφήνεια η άρνηση αποστολής στο έδαφος της Ουκρανίας.
Τι σημαίνει αυτό;

Επανάληψη

Απολύτως τίποτα, μια και το ΝΑΤΟ είχε εξαρχής δηλώσει ότι δεν επρόκειτο να πολεμήσει με τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος.
Απλά το ΝΑΤΟ θα επιβεβαιώσει αυτό που έχουν ήδη πει επανειλημμένα οι ηγέτες τόσο της ίδιας της Συμμαχίας όσο και των κρατών - μελών της.
Γιατί λοιπόν να το ξανακάνει;
Για να δώσει έμφαση στην ειρηνική και αμυντική φύση του ΝΑΤΟ;

Για προστασία

Την ίδια στιγμή, θα υπενθυμίσει την αποφασιστικότητα του να προστατεύσει κάθε εκατοστό του εδάφους των κρατών που είναι μέλη της Συμμαχίας.
Άλλωστε, η βασική ατλαντική θέση για την ανάγκη υποστήριξης της Ουκρανίας και αποτροπής της νίκης της Ρωσίας, είναι ότι η ήττα του Κιέβου θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
«Όλοι ξέρουν» ότι μετά την Ουκρανία, ο Putin θα επιτεθεί στα κράτη της Βαλτικής, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και μετά στη Γερμανία.
Για αυτό το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει την ασφάλεια του με τα χέρια των Ουκρανών στρατιωτών, δίνοντας τους όπλα, πυρομαχικά και χρήματα, αλλά το ίδιο δεν θα συμμετάσχει στον πόλεμο.
Και θα μας το υπενθυμίσει αυτό, στην κοινή δήλωση της Συνόδου.
Είναι λογικό;

Το βασικό μήνυμα

Όχι και πολύ, διότι το βασικό μήνυμα της Κοινής Δήλωσης της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα είναι τελείως διαφορετικό, μια και θα αναφέρεται πως ο συντονισμός της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία θα μεταφερθεί από τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, και συγκεκριμένα στην ηγεσία της ομάδας «Ramstein».
Αν και τώρα αυτή διευθύνεται από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, αυτή γίνεται από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Με αυτόν τον τρόπο, το ΝΑΤΟ αυξάνει το βαθμό της εμπλοκής του σε αυτή τη σύγκρουση, και ανεβαίνει ένα ακόμα βήμα στη σκάλα της κλιμάκωσης.
Και η ρητορική σχετικά με την άρνηση αποστολής στρατευμάτων εξυπηρετεί το να αποσπάται η προσοχή από αυτό ακριβώς το γεγονός, το οποίο είναι και το γεγονός – κλειδί.

Η εμπλοκή της Ομάδας Ramstein

Η Ομάδα Ramstein (Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας) περιλαμβάνει περισσότερα από 50 κράτη, εκ των οποίων λίγα περισσότερα από τα μισά είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Δηλαδή το ΝΑΤΟ όχι μόνο αναλαμβάνει την οργάνωση των προμηθειών των όπλων στην Ουκρανία αλλά επεκτείνεται ανεπίσημα – σε βάρος κρατών, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα.
Είναι σαφές ότι όλα αυτά τα κράτη που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ καθώς και είναι ξεκάθαρο ότι οι συναντήσεις της ομάδας Ramstein γίνονταν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, όμως η επίσημη μεταφορά της εξουσίας απέχει πολύ από το να είναι συμβολική.

Η απειλή Trump

Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται επίσημα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τυπικά τουλάχιστον με την προμήθεια όπλων και την εκπαίδευση στρατιωτών.
Και οι ΗΠΑ το κάνουν εσκεμμένα αυτό.
Όχι μόνο επειδή θέλουν να αυξήσουν την εμπλοκή της Ευρώπης στη σύγκρουση, αλλά και επειδή προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Η μεταφορά των εξουσιών για το συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θα μειώσει την ικανότητα του Donald Trump να επηρεάσει την κατάσταση στην Ουκρανία, εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και θελήσει να αναγκάσει το Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις στη Μόσχα.
Ως πρόεδρος, o Trump, φυσικά θα είναι σε θέση να καθορίσει το βαθμό της αμερικανικής βοήθειας, αλλά πλέον δεν θα είναι σε θέση να επηρεάσει το έργο όλης της Ομάδας Ramstein.
Διότι αυτή είναι υπό τη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ, και εδώ οι δυνατότητες της Ουάσινγκτον είναι περιορισμένες.

Ετοιμάζονται για ήττα Biden

Με αυτόν τον τρόπο, οι Ατλαντιστές και στις δύο πλευρές του ωκεανού προετοιμάζονται για την ήττα του Biden τον Νοέμβριο - και την έναρξη μιας περιόδου αυξανόμενων αναταράξεων στην αμερικανική εσωτερική και εξωτερική πολιτική.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για αυτούς να μην επηρεαστεί η ικανότητα της Δύσης να στηρίζει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας για όσο χρόνο χρειάζεται, έτσι ώστε η Ρωσία να υποχωρήσει και να συμφωνήσει στον «ατλαντικοποίηση» της Ουκρανίας.

Το παζάρι

Η Δύση είναι ακόμη έτοιμη να εγκαταλείψει το τμήμα της Ουκρανίας που ελέγχεται ήδη από τη Ρωσία και που περιλαμβάνεται ήδη στην κρατική της υπόσταση.
Αλλά ως αντάλλαγμα, θέλει την αναγνώριση του δικαιώματός της να αναλάβει τη διαχείριση αυτού που θα… απομείνει (μέσω της ένταξης αρχικά στην ΕΕ, και κατόπιν στο ΝΑΤΟ).
Η κατηγορηματική άρνηση αυτής της επιλογής από τη Ρωσία, ακόμα δεν γίνεται αντιληπτή από τη Δύση (τουλάχιστον από τις περισσότερες ελίτ).
Είναι βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν την Ουκρανία σε μια ετοιμοπόλεμη κατάσταση για αρκετό καιρό ακόμα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αναθεωρηθεί η θεμελιώδης θέση για «το απαράδεκτο μιας ρωσικής νίκης, που θα ήταν ήττα για την Ευρώπη».

Η μπλόφα του Macron

Η επιβεβαίωση της άρνησης αποστολής στρατευμάτων σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει αλλαγή στη θέση της Δύσης - σε αντίθεση με τα επιχειρήματα του Macron για τη θεωρητική δυνατότητα αποστολής γαλλικών δυνάμεων.
Γιατί ο Γάλλος πρόεδρος, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, αισθάνεται την αυξημένη πιθανότητα κατάρρευσης της Ουκρανίας και προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη Ρωσία με τη βοήθεια μιας μπλόφας.

Το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Στην πραγματικότητα, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ μπορούν να καταλήξουν στην Ουκρανία μόνο σε μία περίπτωση: μετά την κατάρρευση αυτού του προσωρινού κράτους.
Τότε είναι που θα προκύψει η πιθανότητα κατάληψης τμήματος του εδάφους της Ουκρανίας - ακριβέστερα των δυτικών περιοχών της.
Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούν να εμφανιστούν στο έδαφος της πρώην «Ουκρανίας» μόνο με τη συγκατάθεση (ανεπίσημη) της Μόσχας.
Χωρίς αυτήν, ούτε το ΝΑΤΟ στο σύνολό του ούτε κάποιο από τα κράτη - μέλη του θα τολμήσει να κάνει αυτό το βήμα.
Γιατί διαφορετικά, οι «μπότες στο έδαφος» θα μετατραπούν σε πύραυλους στον ουρανό.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top