GuidePedia

0


Σάββας Δ. Βλάσσης
Με μία νέα ανακοίνωση στις 8 Μαΐου, ο Τομέας Άμυνας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει το κυβερνητικό αφήγημα περί “εθνικής επιτυχίας” από την συμφωνία μεταξύ Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της σλοβακικής, τσεχικών συμφερόντων MSM Export s.r.o., ως «απόπειρα κοροϊδίας και συγκάλυψης αδιαφανών και ζημιογόνων μεθοδεύσεων». Οι κυβερνητικοί χειρισμοί κρίνονται εμμέσως πλην σαφώς ως μεθόδευση, προκειμένου να προκύψει το αποτέλεσμα μιας «ιδιότυπης ιδιωτικοποίησης του εργοστασίου του Λαυρίου υπέρ των εμπορικών συμφερόντων της ξένης εταιρίας».

Το κυβερνητικό αφήγημα, έχουν αναλάβει να καλλιεργήσουν τις τελευταίες ημέρες τυποποιημένα δημοσιεύματα που αναπαράγονται από διάφορα μέσα, τα οποία είναι σαφές ότι αποτελούν απλή προπαγάνδα, δεδομένου ότι περιορίζονται σε γενικότητες και απευθύνονται στο ανίδεο ή το αδιάφορο κοινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει προβεί στην παραμικρή δήλωση για την επίτευξη της εν λόγω συμφωνίας ενώ καμμία άλλη υπόθεση κρατικής αμυντικής βιομηχανίας δεν έχει απασχολήσει τόσες φορές τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως με κατάθεση σειράς ερωτήσεων, χωρίς όμως να δοθούν σαφείς απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Από αυτή την άποψη, η ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει το ενδιαφέρον ότι παρουσιάζει ορισμένα βασικά στοιχεία της συμφωνίας κοινοπραξίας μεταξύ ΕΑΣ – MSM Export s.r.o. χωρίς όμως να μπορούν αυτά να επιβεβαιωθούν, αφού η κυβέρνηση σιωπά. Κατά το παρελθόν, έχει τεθεί ερώτημα προς την κυβέρνηση εάν προτίθεται να γνωστοποιήσει την συμφωνία σύστασης κοινοπραξίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιανουαρίου 2024) και είναι πολύ σημαντικό ότι ουδείς από την ελληνική πλευρά θεώρησε σκόπιμο να εκδόσει κάποια επίσημη ανακοίνωση, ένα αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα ή να προβεί σε συνέντευξη Τύπου έναντι εκπροσώπων των ΜΜΕ, ώστε να λυθούν τυχόν απορίες για το πλαίσιο συνεργασίας ΕΑΣ – MSM Export s.r.o.

Σε επίπεδο πολιτικής, τον Μάιο του 2021, στην Βουλή είχε γίνει συζήτηση για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, μεταξύ των οποίων παρουσιάσθηκαν τα επιχειρηματικά σχέδια των κρατικών ΕΑΒ και ΕΑΣ. Από το 2019, η κυβέρνηση έχει “γράψει” στο ενεργητικό της μία ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ που δεν απέδωσε, μία αποτυχούσα απόπειρα ιδιωτικοποιήσεως της ΕΑΒ και τώρα παρουσίασε την «ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση» του Συγκροτήματος Εργοστασίου Λαυρίου, επί της οποίας πιθανώς θα κριθεί συνολικώς η τύχη της ΕΑΣ. Το ότι δεν κρίθηκε σκόπιμη οποιαδήποτε επίσημη παρουσίαση των στοιχείων συνεργασίας με την σλοβακική MSM Export s.r.o. που σχετίζεται και με τις εξελίξεις της Αμυντικής Βιομηχανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφήνει περιθώρια για βαριές κατηγορίες και υπονοούμενα όπως αυτές στην ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έναντι της κυβερνήσεως Μητσοτάκη.

Η πλήρης ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

«Προ ημερών, συγκεκριμένα την 1η Μαΐου 2024, οριστικοποιήθηκε η συμφωνία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με την εταιρία M.S.M. Export για συνδιαχείριση & συνεκμετάλλευση του εργοστασίου γομώσεων βλημάτων πυροβολικού και της γραμμής παραγωγής του υλικού γομώσεων Τ.Ν.Τ., στο Λαύριο, ιδιοκτησίας των ΕΑΣ. Τον Ιούλιο 2022, είχε προηγηθεί κυβερνητική απόφαση διακοπής της γραμμής παραγωγής του μεταλλικού τμήματος των βλημάτων πυροβολικού στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στον Υμηττό. Από τις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στον Υμηττό και στο Λαύριο παράγονται βλήματα πυροβολικού που λόγω των τρεχουσών περιστάσεων έχουν μεγάλη ζήτηση διεθνώς.

Δηλαδή σε μια συγκυρία, που όπως φαίνεται θα διαρκέσει, η ελληνική εταιρία (ΕΑΣ) στερείται της δυνατότητας παραγωγής πυρομαχικών πυροβολικού, ενώ το τμήμα των γομώσεων και παραγωγής του Τ.Ν.Τ. παρέχεται άνευ ανταμοιβής σε συνδιαχείριση και συνεκμετάλευση. Πρόκειται περί σχεδιασμού που εξελίσσεται εδώ και μήνες από τη διοίκηση των ΕΑΣ, προφανώς με την έγκριση της κυβέρνησης, αν και υποτίθεται ότι τα συναρμόδια Υπουργεία, σε συντονισμό με το Μαξίμου, συναξιολογούσαν δύο εναλλακτικές προτάσεις συνεργασίας με τα ΕΑΣ, της M.S.M. Export (Τσεχία – Σλοβακία) και της Global Ordnance (ΗΠΑ). Συγκεκριμένα, ενώ η κυβέρνηση υποτίθεται αξιολογούσε τις δύο εναλλακτικές προσφορές που είχαν κατατεθεί σε απάντηση της από 28/12/2023 επιστολής του Υπ. Οικονομικών, η διοίκηση των ΕΑΣ είχε φροντίσει με διαδοχικές πράξεις να δεσμεύσει το εργοστάσιο γομώσεων με την εταιρία M.S.M. Export (αποφάσεις Δεκεμβρίου 2022, Μαρτίου 2023, Δεκεμβρίου 2023, Ιανουαρίου 2024 και Απριλίου 2024). Το βασικό πλαίσιο συνεργασίας που συμφωνήθηκε είναι:

α. η γόμωση εισαγόμενων βλημάτων των συμβάσεων της M.S.M. Export στο εργοστάσιο του Λαυρίου,

β. η από κοινού εκμετάλλευση του υλικού γομώσεων Τ.Ν.Τ. (παραγωγή μόνο από μία εταιρία στην Ευρώπη) που παράγεται σε εγκατάσταση ιδιοκτησίας των ΕΑΣ στο Λαύριο και

γ. η δέσμευση του εργοστασίου των ΕΑΣ στο Λαύριο για χρονικό διάστημα πλέον των 15 ετών. Στο συμφωνητικό παρέχεται χρονικό πλαίσιο 18 μηνών να ιδρυθεί κοινοπραξία με συμμετοχή 51% των ΕΑΣ και 49% της M.S.M. Export και το management θα το έχει η M.S.M. Export. Τα παραγόμενα προϊόντα θα διανέμονται προς εμπορική εκμετάλλευση 51-49. Η M.S.M. Export έχει προτείνει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 83 εκ. ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 33 εκ. ευρώ από επιδότηση της Ε.Ε. (πρόγραμμα Α.S.A.P.) και τα υπόλοιπα 50 εκ. ευρώ θα βρεθούν με ενέργειες της M.S.M. Export. Είναι προφανές ότι πρόκειται περί μιας ιδιότυπης ιδιωτικοποίησης του εργοστασίου του Λαυρίου υπέρ των εμπορικών συμφερόντων της ξένης εταιρίας.

Η εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων επέβαλλε να αξιοποιήσουν τα ΕΑΣ τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, δηλαδή:

α. να ανασταλεί η απόφαση διακοπής της γραμμής παραγωγής του μεταλλικού τμήματος των βλημάτων πυροβολικού στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στον Υμηττό (ή να μεταφερθεί κατά προτεραιότητα στο Λαύριο),

β. να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στο Λαύριο (γομώσεις και Τ.Ν.Τ.) και

γ. να υποβάλλουν τα ΕΑΣ πρόταση επιδότησης επενδύσεων στο A.S.A.P. Ακολούθως, να αναζητήσουν, ως ισότιμοι συνεργάτες μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ξένη εταιρία για συνεργασία.

Το αναμενόμενο κυβερνητικό αφήγημα για σωτήρια παρέμβαση στα ΕΑΣ θα είναι απλά απόπειρα κοροϊδίας και συγκάλυψης αδιαφανών και ζημιογόνων μεθοδεύσεων».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top